Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gizula888

Przepis na sałatkę z fetą - nie grecką

Polecane posty

Mam prosbe, może ktoś z was robi jakąs sałatkę z seem feta, bo ja znam tylko grecką, a tą często robie, a mam imprezkę chciałabym zrobić coś nowego. Dziękuję>:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sałatka pycha
ostatnio wymyslilam taka i wyszla pyszna. Por pokroić w półkrążki -posolić Sałata lodowa porwana na kawałki Papryka czerwona pokroić w kostkę Grillowana pierś z kurczaka pokrojona w kostkę ogórek konserwowy w kostkę. Feta Zalać sosem (2 łyżki majonezu - najlepszy dekoracyjny winiary, łyżka lub 2 mleka (jeśli użyjesz innego majonezu- daj mniej mleka w zależności od gęstości- sos ma mieć konsystencje ciasta naleśnikowego) Sok z połówki cytryny, odrobina pieprzu, łyżeczka cukru pudru. Zalej sałatkę sosem, zostaw do przegyzienia, wymieszaj, zostaw jeszcze na chwilę. Do sosu nie dodajemy soli! Kolejność dodawania składników dość ważna :) (posolony por trochę mieknie- na to sałata której tez sól z pora nie zaszkodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sałatka pycha
do dałatki można też dodać oliwki- ale ja na imprezach podaję zawsze oliwki w oddzielnej miseczce- bo nie każdy lubi- a jak są na stole to każdy moze sobie nałożyć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brokułowa
ugotowane różyczki brokułów plus feta plus papryka w kostkę, przyprawić winegret. pokrojone cienko łodygi selera naciowego, feta, papryka, kukurydzz (opcjonalnie) do tego sos majonezowy z ziołami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki za przepisy - o takiej z brokulami słyszałam:) jak jeszcze jakies macie to poproszę;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja ta brokulowa robie inaczej. ugotowane rozyczki do miski+pokrojona w kostke feta i sos czosnkowy(jogurt naturalny+2-3 zabki czosnku,i jak ktos woli 1-2 lyzki majonezu)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ostatnio zakochalam sie w takiej :) maly SUROWY kalafior podzielony na drobne rozyczki 200 g sera feta puszka kukurydzy 100 g rodzynek 2-3 zabki czosnku majonez

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brokuły po raz kolejny
ugotowane al dente brokuły pomidory orzechy włoskie ser feta sos winegret pyszna jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Salatka z rodzynkami nie, nie jest slodka :) Gdy robilam ja pierwszy raz tez obawialam sie , ze rodzynki dziwnie tam beda smakowac i dalam ich tylko troche , a potem z mezem wyjadalismy je z salatki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obiektywnie rzecz biorąc
brokuł z serem feta nie jest dobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Feta w kostkę, brokuł ugotowany, podzielony na różyczki, ogórek zielony w kostkę, kurczak podsmażony na maśle. Mieszamy, dodajemy sos jogurtowy z odrobiną majonezu, moze być też czosnku trochę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poradypanidomu.pl
Zapiekanka z cebulą Składniki: 20 dag sera feta, 6 czerwonych cebul, 5 ziemniaków, 1 kostka rosołowa, 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 dag płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól. Przepis: Cebulę pokroić w grube plastry, lekko skropić oliwą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Posolić i przełożyć do cebuli. Kostkę rosołową rozpuścić w niecałej szklance wody i wlać do naczynia. Cebulę i ziemniaki posypać rozmarynem i piec w temperaturze 220°C około 50 minut. Ser feta rozgnieść widelcem, dodać do niego migdały i przełożyć do naczynia. Piec jeszcze 15 minut, zmniejszając temperaturę do 180°C. Podawać z sałatą i zielonymi oliwkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poradypanidomu.pl
Pieczarki z nadzieniem Składniki: Kilkanaście dużych pieczarek, kartonik sera feta, biała część pora, sól, pieprz, masło, olej. Przepis: Pieczarki oczyścić, wykroić nóżki, ale nie wyrzucać. Pora pokroić w krótkie cienkie paseczki, poddusić na maśle, dorzucić pokrojone nóżki pieczarek i udusić razem na miękko. Ostudzić i wymieszać razem z fetą, odrobiną soli i sporą porcją pieprzu. Do każdej lekko oprószonej solą pieczarki nałożyć porcję farszu i zawinąć delikatnie w posmarowaną olejem folię do pieczenia. Piec na niezbyt mocno rozgrzanym grilu po kilka minut z każdej strony. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, gdyż feta może się zwarzyć. Grzyby nie mogą też być zbyt szczelnie zawinięte w folię, gdyż puszczą zbyt dużo soku. Pieczarki powinny po prostu zmięknąć, a nadzienie rozgrzać się. poradypanidomu.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robie tez z makaronem makaron - rurki lub swiderki suszone pomidory - najlepiej w oliwie ser feta salami oliwki jakis sos wloski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość salena2

u nas tez ta z surowym kalafiorem okazala się hitem, jedza nawet dzieci, ale dodajemy oliwy virgin, najlepiej z oliwy, 

bo kiepska oliwa psuje smak kalafiora strasznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gunkiss355

Dzięki dziewczyny za super przepisy, Salena, co do oliwy to się zgadzam, że lepiej doplacic do monini niż kupować

te lidlowskie, ostatnio tak się nadziałam, że reszta stoi od roku i nie wiem co z nią zrobic :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×