Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szyszaq

bibliografia matura polski

Polecane posty

Gość szyszaq

Witam. Mó temat na ustny polski to: Obraz małżeństwa w literaturze. W literaturze podmiotowej zamieściłam takie lektury jak: Odyseja, Moralność Pani Dulskiej oraz Makbet. Za to nie mam pojęcia co mam wybrać do literatury przedmiotowej? :)

Możesz zawrzeć informacje z publikacji przekrojowych. Można szukać na kilka sposobów. Pierwszy, idziesz do biblio i szukasz nazwiska autora w katalogach, prawdopodobnie znajdziesz publikacje na temat jego samego i jego dzieł. Sposób drugi, szukasz pozycji dotyczących epoki powstania dzieła np. Odyseja - literatura antyczna, jest cała świetnie opracowana seria dot. epok, tytułami są nazwy epok. Polecam też serię książek wydawanych przez Ossolineum tzw. BN. Zazwyczaj się katalogowane tytułowo, albo pod autora, ale zdaża się, że można je odszukać po numerach. Powodzenia :)

Literatura przedmiotu, to inaczej opracowania lektury, ma dot. problematyki, wartości. Literatura przedmiotu-to spis lektur, których użyłaś. Polecam jeszcze coś zawrzeć z lit. wspólczesnej, uatrakcyjni pracę :) Coś powyżej "Moralności pani Dulskiej" ;)