Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zoliskaa

Wstrząs anafaliktyczny w ciąży po dexavenie

Polecane posty

Gość zoliskaa

Mam pytanko czy nie wiecie czasem czy może taki wstrząs w jakikolwiek sposób wpłynąć na rozwój mojego maluszka. Byłam w szpitalu i tam po podaniu dexavenu dostałam takiej właśnie reakcji. cała zdrętwiałam i bardzo ciężko mi się oddychało,, w ogóle nie wiedziałam co się ze mną stało dopiero później mi lekarka wszystko wyjaśniła, powiedziała że wszystko już wróciło do normy i że z ciążą wszystko w porządku i maluszkowi już nic nie grozi. Ale ja nadal się martwię tym czy to w jakiś sposób może wpłynąć na rozwój mojego skarbusia.bo w końcu mogło dojść do niedotlenienia i wiele innych rzeczy. Tak się boję czy dzidzia urodzi się zdrowe.

Gość zoliskaa
Nikt nic nie poradzi?

Gość zoliskaa
PODNOSZĘ!!!

Gość zoliskaa
teraz jestem w 4 miesiącu, dokładnie 15 tydzień

Gość zoliskaa
MaggieBlue napisz proszę coś na ten temat jeśli wiesz, a może przeszłaś coś podobnego?

nie przeszłam, ale pracuję w "służbie zdrowia" dziwne że dostałaś wstrząsu po Dexavenie, bo podaje się go właśnie między innymi we wstrząsie. Wydaje mi się, że powinno być wszystko ok, bo jeśli dostałaś wstrząsu w szpitalu to sytuacja była kontrolowana i nie powinno dojśc do żadnego niedotlenienia czy czegoś podobnego. pozdrawiam Na pewno reakcja pielęgniarek i lekarzy była błyskawiczna więc nie powinno być zagrożenia

Gość zoliskaa
Chyba właśnie na rozkurczenie oskrzeli bo leżałam na ginekologi z całkiem innego powodu ale że męczy mnie bardzo suchy kaszel wiec lekarz z interny zlecił właśnie ten dexaven no i po nim wystąpiła taka właśnie reakcja.Na szczęście nie zeszło tego leku chyba zbyt dużo bo wstrząsu dostałam krótko po podłączeniu kroplówki. nie wiem co by było gdyby nie dziewczyny z sali co leżały ze mną.to one szybko zainterweniowały.

Gość rycząca_czterdziestka
co za lekarz dał ci dexaven ??? to lek zakazany dla ciężarnej

Gość zoliskaa
Lekarz internista. A z tego co już zdążyłam wyczytać to dexaven podaje się kobietom w ciąży którym grozi przedwczesny poród by jak najszybciej rozwinąć płucka maleństwa.Ale nie wiem czy tak jest na 100 %. W każdym razie powiedziano mi żebym za każdym razem gdy mi go będą chcieli podać mówiła że po tym leku wystąpił u mnie wstrząs

owszem, ale po 24 tygodniu ciąży. Wcześniej ten lek jest na tyle niebezpieczny, że daje się o tylko wtedy gdy korzyści dla matki są większe niż potencjalne ryzyko dla dziecka

Gość zoliskaa
a ty kim jesteś ze się na tym znasz? Ja niestety nawet nie miałam pojęcia co mi podają i co wolno w ciąży a czego nie ale myślę ze skoro byłam w szpitalu to lekarze chyba wiedzą co jest dozwolone a co nie. W każdym razie kaszlu mi nie wyleczyli a raczej tylko zaszkodzili tym lekiem.

położna się kłania:)

Gość zoliskaa
no to skoro już do tego wstrzasu doszło to czy mógł on zaszkodzić mojemu maleństwu? Tym najbardziej się martwię. Zanim po tym wszystkim doszłam do siebie to trwało to przeszło godzinę choć osłabiona byłam jeszcze dosyć długo. W sumie usg nie miałam po tym robionego tylko badańko ginekologiczne i że niby ciąża utrzymana, ale ja chcę wiedzieć czy nie wpłynie to na dalszy rozwój mojego dzieciaczka.

nie wiem, niestety, na odległość nie mogę tego ocenić. Najprawdopodobniej nic się nie stało, a gdybanie co by było gdyby nic już nie zmieni. Czy oprócz badania gin. badał ktoś potem czy słychać serduszko dziecka? Jeśli tak to pewnie wszystko ok.

Gość zoliskaa
niestety nikt mi tego badania nie zrobił. No i pewnie dlatego teraz aż tak świruję i się zamartwiam, bo nie wiem co się dzieje.Dopiero teraz do mnie dociera jak wielkie wystąpiło zagrożenie zarówno dla mnie samej jak i mojego maleństwa.

Gość zoliskaa
No cóż muszę jakoś wytrzymać w tej niepewności aż do czwartku wtedy mam wizytę i na pewno lekarko posłucha serduszka dzidziusia, Oby było wszystko dobrze.wypytam się również jakie zagrożenia mogły wystąpić, tylko czy ona zechce mi to powiedzieć bo lekarze niestety ale nie za dużo chcą mówić.

generalnie na 3/4 leków jst napisane żeby nie stosować w ciąży. Nie dlatego,że stwierdzono, ze napewno są szkodliwe, ale dlatego, że na kobietach w ciązy nie przeprowadza się testów i tak naprawdę niewiadomo czy mają jakiś wpływ na płód czy nie. W różnych szpitalach stosuje się różne leki. Ja podczas porodu dostałam Cordafen i jak to powiedziałam mojej lekarce prowadzącej ( z innego szpitala) powiedziała, że u nich się tego leku nie stosuje. Nie martw się napewno nic się nie stało, zwłaszacza, że jak piszesz leku był w kroplówce i zeszło go mało.

Gość zoliskaa
Dzięki za słowa pocieszenia, w czwartek pogadam z moja lekarką, zamartwiam się dlatego że w szpitalu nic mi na ten temat nie chcieli powiedzieć, w ogóle lekarze zachowywali się tak jakby nic się nie stało, jakby nic nie wiedzieli że w ogóle podano mi ten dexaven. Muszę wytrwać w tej niepewności jeszcze te parę dni.

Gość boss jacek
Wstrząs (2016) dostępny już do pobrania oraz online >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas >>>http://ma0.pl/r/tdmwstrzas Will Smith w poruszającym dramacie z elementami thrillera. Film oparty na prawdziwych wydarzeniach. Historia imigranta dr. Benneta Omalu, błyskotliwego neuropatologa, autora wstrząsającego medycznego odkrycia, które sprawiło, że musiał stanąć naprzeciw jednej z najbardziej wpływowych organizacji świata, NFL (National Football League). Dr Omalu odkrył powiązania miedzy brutalnymi treningami sportowymi futbolistów, które narażają ich mózgi na urazy, a późniejszymi depresjami i skłonnościami samobójczymi. Futbol to amerykański sport narodowy; prawda, jaką ujawnił, sprawiła, że stał się czarną owcą amerykańskiego społeczeństwa. On, imigrant, który chciał jedynie być dobrym obywatelem Stanów Zjednoczonych... Powstanie filmu zainspirował artykuł Jeanne Marie Laskas dla magazynu "GQ". W filmie, oprócz Willa Smitha, zobaczymy m.in. Aleca Baldwina i Luke'a Wilsona. Za rolę dr. Benneta Omalu Will Smith został wyróżniony prestiżową nagrodą afroamerykańskich krytyków filmowych (African American Film Critics). Jest również nominowany do Złotego Globu w kategorii najlepszy aktor.

Gość gość
Rany ja jak się dusze kaszlem to normalnie czekam żeby mi dexawen podali ten lek działa cuda Autorko co do wstrząsu dostałaś wysypki ? miałaś obrzęk ? straciłaś przytomność ?