Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszukuja nas

Ale zima!!! a oszołomy chca nam wmowic gloalne ocieplenie!

Polecane posty

Gość oszukuja nas

W USA w Dakocie temp. spadła do - 50 stopni C. Cała Europa pod śniegiem, mrozy, normalna zima. Z tym ociepleniem to tak jak ze świńską grypą, koncerny chca na tym zarobić grubszą kasę i znaleźli polityków i ekspertów których po prostu kupili. Afera z wyciekiem maili specjalistów od ocieplenia jets wymowna i powinna ukręcić łeb całemu temu ociepleniu...ale skandal został przez media wytłumiony a politycy nadal walcują sprawę bo w grę wchodzą GIGANTYCZNE ZYSKI dla korporacji więc nie odpuszczą łatwo.

Gość samochod faceta
caly czas od lat to powtarzam! a na slowo 'eko' az mna telepie 😠 mini epoki lodowcowe mielismy kuzwa od tysiecy lat! i prawda jest taka, ze czlowiek NIE MA zadnego wplywu na cholerrrny klimat! 😠 ale 'ekologia' przynosi ogromne zyski wiec karmia bzdurami ciemny lud 😡

Gość tragedia w pięciu aktach
w związku z globalnym ociepleniem grozi nam druga epoka lodowca, a nie wieczne lato, ignorancie proces ma to do siebie, że roztapia lodowce, które w częściach pływają po morzach i oceanach, wychładzając skutecznie klimat, doprowadzając tym samym do braku cyrkulacji poczytaj lepiej coś na ten temat, w później narzekaj i wysnuwaj swoje teorie spiskowe

zdania naukowców są podzielone :-) ignorancie :-P

Gość samochod faceta
mini epoki lodowcowe byly jeszcze przed wybuchem rewolucji przemyslowej! i jak sie wtedy czlowiek do tego przyczynil niby??? na slonce nie mamy zadnego wplywu a to od gazow, ruchliwosci, wybucjow na nim zalezy nasz klimat, tak samo jak od orbity, zaklocen jej, itp. zwiazanych w kosmosie a nie od tego ze jezdza cholerrne samochody z 6 litorwym silnikiem czy pali sie 100 watowka :O

Gość ale się uśmiałem..
Jak widać idiotów nie brakuje , roztopiony lodowiec ochładza morza i oceany :classic_cool:

Gość do ignorantów
obejrzyjcie film "pojutrze" tam wlasnie jest pokazane jak swiat zamarza w zwiazku z anomaliami wywolanymi globalnym ociepleniem ćwoki!!!

ćwoki :-P cóż za poziom wypowiedzi poczułem się urazony do kosci

Gość xdcfrvgn
film to jest fikcja ty wielki oswiecony :D zeby przyciagnac ludzi do kina wymysla wszystko co sie dobrze sprzeda i bedzie efekciarsko wygladac, gratuluje yntieligiencji jezeli wierzysz hollyłodzkim filmom :D 🖐️

Gość ale się uśmiałem..
Kiedyś widziałem prosty argument, oceany i lód podlegają prawu Archimedesa ,więc wody nie podniosą się prawie wcale (załóżmy że stopi się cały lód w tym czapy na górach np. Uralu ). CO2 nie jest właściwie szkodliwe, bo jest przetwarzane na tlen przez rośliny , gorzej freon, odpady nuklearne i chemikalia , bo to ma wpływ na życie i rozwój środowiska na planecie , np wyrąb lasów tropikalnych pod EKOuprawy , czy inne głupstwa ,niszczą nam różne "mikrokosmosy" i przyczyniają się do wyginięcia gatunków roślin i zwierząt.

" CO2 nie jest właściwie szkodliwe, bo jest przetwarzane na tlen przez rośliny " bzdura , na tlen zamieniana jest energia promeni słonecznych w postaci fotonów a nie CO2 w o2 , chłopie poprawka z biologii się szykuje

Gość przy udziale energii
slonecznej zachodzi fotosynteza, to fakt. Ale nie jest ona zamieniana na tlen :P

foton powoduje inicjację calego procesu :-) weźcie się dokształccie a nie pierniczcie głupot Energia słoneczna jest pierwotnym źródłem fotosyntezy . mam to rozpisac na nuty? podczas tzw. łańcuchu przepływu elektronów w mitochondriach zachodzi tworzenie m.in TLENU a CO2 plus H2O daje zw. organiczne a nie o2

ja nie mowie, ze CO2 dale O2. Tlen to produkt uboczny...

" CO2 nie jest właściwie szkodliwe, bo jest przetwarzane na tlen przez rośliny " :-O no comments

chodzi o to, zeby ten tlen powstal, to bez CO2 (jak tez bez energii) ni hu hu... Ale to z czasteczek CO2 miedzy innymi ten tlen powstaje. Wystarczy sobie zsumowac... bilans musi wyjsc na zero ;)

ale to fakt - CO2 jest potrzebne. Ale wiadomo, w odpowiednich ilosciach ;) jakby nasze powietrze z samego tlenu sie skladalo to raczej zycia na ziemi by nie bylo :classic_cool: To ak w kwestii wyzszosci tlenu nad dwutlenkiem wegla ;)

jasne ale mi chodzi o ścisłośc wypowiedzi :-) a nie skróty myślowe pośrednio to jak najbardziej

natomiast nie wiem w jakim stopniu wchłaniane co2 przez rośliny ma wpływ na globalne ocieplenie lub nie

oj na kafe zadac scislosci wypowiedzi...? ;Nie przesadzasz? :P

no wiadomo im wiecej roslinek tym lepiej. Najlepiej wyburzmy miasta, drogi (u nas bedzie latwo :P )i zamieszkajmy w buszu ;)

Gość ale się uśmiałem..
ściśle to mógłby się wypowiedzieć szpec od środowiska a tu takich nie ma 😭

ale się uśmiałem ---- > no ja jestem biologiem :-P ale dużo juz zapomniałem :classic_cool: musiałem się troszkę dowartościować 🌻

Gość wszyscy nie maja racji
po cześć racji tylko ze drzewa w amazoni sa wycinane Niestety co 3 lata wycinane są lasy o powierzchni Polski http://www.wolfpunk.most.org.pl/tytez.htm topnienie lodu Dostawy słodkiej wody do oceanu mają duży wpływ na cyrkulację oceaniczną, gdyż od nich zależy gęstość wody morskiej i co za tym idzie, zdolność do opadania w kierunku dna oceanu po osiągnięciu niższej temperatury. Jeśli woda jest zbyt słodka, to jej oziębienie nie spowoduje osiągnięcia gęstości na tyle dużej, aby mogła ona przemieścić się w głąb. Jeśli woda nie opada ku dnu w wysokich szerokościach geograficznych, to Prąd Zatokowy (Golfstrom) jest napędzany tylko przy pomocy siły wiatru, przez co zmniejsza się intensywność cyrkulacji wody w oceanach. Niektóre dane geologiczne świadczą o tym, że w przeszłości cyrkulacja termohalinowa przez pewein czas nie występowała. Ocieplenie pod koniec Epoki Lodowcowej około 15 000 lat temu spowodowało stopienie pokryw lodowych na terenie obecnej Ameryki Północnej i zwiększyło napływ słodkiej wody do Północnego Atlantyku. To zmniejszyło zasolenie wody, zapobiegło jej przemieszczaniu się do niższych warstw oceanu, i przez to ograniczyło tworzenie się wód głębinowych. Są dowody na to, że te właśnie procesy zatrzymały cyrkulację termohalinową, spowodowały, że Prąd Zatokowy (Golfstrom) zaczął płynąć trasą położoną bardziej na południe i tym samym zmniejszył dostawy ciepła do Północnej Europy. Zakłóciło to ocieplenie, które wystąpiło pod koniec Epoki Lodowcowej. Dane pochodzące z badania rdzeni lodowych oraz z osadów głębokomorskich pokazują, że temperatury w północno-zachodniej Europie obniżyły się o 5°C w ciągu zaledwie kilku dekad, powodując w rejonie Północnego Atlantyku powrót do warunków Epoki Lodowcowej. Ta era w historii Ziemi jest znana jako Młodszy Drias. Mamy także dowody na to, że cyrkulacja oceaniczna zmienia się teraz na wskutek globalnego ocieplenia. Obserwacje pokazują, że Północny Atlantyk od 40 lat staje się coraz mniej słony. http://www.atmosphere.mpg.de/enid/1__Oceany_i_klimat/-_Zmiany_klimatu_i_oceany_3ne.html