Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanie o leworęcznych

Pytanie o leworęcznych i ich zwyczaje

Polecane posty

Mam pytanie, leworęczni wiadomo, że piszą lewą ręką i mają sprawniejsze lewą rękę bardziej niż prawą ale jak to się ma z takimi zwyczajami jak używanie noża i widelca, lub witania się z kimś, przeżegnania w kościele itd. Są takie sytuacje kiedy jakby "wymagane" jest używanie prawej ręki, czy leworęczni używają wtedy prawej czy lewej ręki czy w zależności jak kto chce? Wiem, że może się to wydawać głupie ale mnie to ciekawi.

Gość leworecznaaaaa
podaje prawe i noz trzymam w prawej ot cala filozofia

A jak jest w kościele? Więc kiedy jest się leworęcznym to nie jest aż tak bardzo nakierowanym na tą jedną rękę (lewą).

No właśnie, wydaje mi się, że część spraw będzie kwestią przyzwyczajenia. Zastanawiam się czy można sobie na tyle wypracować drugą rękę (u mnie lewą) aby była tak sprawna jak ta wiodąca. Chociaż nie sądzę, że umiałabym pisać lewą ręką tak jak prawą.

Gość llpp
Nie, nie da sie. Moja mama jest leworeczna, ale za jej czasow w szkolach zmuszano do pisania prawa, no i pisze prawa, ale wszystkie czynnosci wykonuje lewa. Co do podawania reki, to nie ma znaczenia czy jest sie leworecznym czy praworecznym. Przeciez nie podajesz komus prawej reki, bo nia sie sprawniej "daje grabe" tylko dlatego, ze jest taki zwyczaj:D

Gość podobno można nauczyć się
oburęczności, tak jak np. chodzenia tyłem całkiem sprawnie. Ale nie wiem. Mam znajomego, który pisze lewą ręką, ale np. rysuje prawą i podgląda przez dziurkę od klucza prawym okiem. Z kolei inna moja leworęczna znajoma zupełnie nie radzi sobie prawą ręką nawet z trzymaniem łyżki. Ja jestem praworęczna, ale przez długi czas miałam dość poważny uraz prawej ręki, stąd jest ona słabsza, wprawdzie nie potrafię lewą ręką sprawnie pisać, ale np. otwieram drzwi przeważnie odruchowo lewą.

Szkoda, bo ja jestem praworęczna ale bardzo chciałabym mieć tak samo wprawną lewą rękę, mnie się leworęczność podoba szczerze mówiąc :)

Gość wiwjana
piszę lewą, ale wiele czynności wykonuję prawą. nóż i widelec jak mi wpadnie w łapy, sam widelec, łyżka- raczej lewą

Gość .alice in chain.
moja mama jest obureczna, poniewaz nauczyciele w szkole ja przestawiali. potrafi starannie pisac obiema rekami, ale wszystkie czynnosci wykonuje lewa reka. ja jestem leworeczna i musze przyznac, ze mam problem z prawidlwym trzymaniem sztuccow. noz trzymam w lewej rece jak kroje a widelec w prawej. potem znowu przekladam widelec do lewej reki. inaczej nie potrafie jesc. zegarek nosze za to na prawej rece

Ja znam jedną osobę leworęczną, pisze lewą ręką, widelec trzyma w lewej, podaje prawę rękę, w kościele też prawą ale zegarek nosi na lewej ręce jak praworęczni. Ja chyba wolałabym być leworęczna. Aczkolwiek nie żeby to był jakiś problem dla mnie ;)

mój leworęczny mąż pisze lewą, a jeść może i lewą i prawą - pozostałe czynności wykonuje prawą - czasami, jak się zmęczy, przekłada do lewej (np. młotek)

Gość jak to dobrze ze widelec
zwyczajowo trzyma sie w lewej a nóz w prawej dłoni - przynajmniej ja leworeczna nie mam problemu z trafieniem jedzenia do ust:P

Gość llpp
Nie wiem jest takie fajnego w byciu leworecznym, dla mnie to zawsze byl tylko problem. W szkole musialam siedziec zawsze po lewej stronie, bo inaczej nie moglysmy z moja praworeczna kolezanka pisac, nie moglam pisac moim ukochanym piorem, bo reka od razu zamazywala niezaschniety jeszcze tusz. Nie moglam i nie moge kupowac sobie slicznym zeszytow, notesikow, ktore w srodku maja takie wystajace "laczenie" ze sprezynki, bo nie jestem w stanie nic napisac na prawych kartkach.

Gość llpp
*co jest takiego

jak to dobrze ze widelec... masz rację! mój mąż tak sprawnie posługuje się nożem i widelcem, ze ciągl emu tego zazdroszczę

Tylko czekam, aż będzie pytanie o oburęcznych. Rany, kto w ogóle na to zwraca uwagę? Jedynie upierdliwe mogą być jakieś uchwyty czy coś :O

Aaa, już wypłynął. Więc : jestem praworęczna od urodzenia, ale lewą potrafię wszystko robić tak samo jak prawą, tylko wolniej. Ćwiczyłam, bo chciałam, żeby mi półkula prawa mózgu lepiej pracowała. Da się, i w moim przypadku nie było męczące, ale wiem, że są osoby z tak silnie wiodącą prawą / lewą, że drugą nie są w stanie i już. oburącz

Gość wcale nie jest dobrze oduczać
leworęczności Szczególnie w wieku dziecięcym (lateralizacja czyli ustalenie wiodącej strony odbywa się ok 6 r.ż) Jeśli się ją zaburzy człwoiek całe życie może mieć problemy z tzw motoryką małą i koordynacją oko - ręka

Gość jem lewą ręką - łyżka widelec
natomiast sztućce trzymam poprawnie, kroję lewą, pisze lewą - na tablicy piszę prawą - bo jestem nauczycielem - wiec jak wprowadzam literki to muszę prawą:), prasuję i prawą, i lewą, żegnam się prawą i witam też - to ogólnie przyjęte normy i nauczone w dzieciństwie. Naomiast denerwują mnie np. nalepki na kubkach - jak piję i trzymama kubek w lewej dłoni to nalepka jest zasłonięta...wiele jet takich rzeczy,

Pewnie, że nie. Jak pomyślę, co mojej kumpeli w domu robili... Nóż się w kieszeni otwiera. Kumpela nadal jest leworęczna, ale co przeżyła, to jej :O

Leworęczni mają wiecej szczęscia w życiu, obchodzony jest dzień mańkutów ale daty nie pamietam... Charakter pisma mam wyrobiony w lewej ale w szkole na tablicy pisałam prawą i lepiej mi to wychodziło jak lewą. Nie wiem dlaczego tak jest. Łyżke i widelec trzymam w lewej. Telefon i narzędzia trzymam w prawej oraz wszystkie czynności wykonuję prawą ręką...

wiesz, ostatnio dostałam kubek i jak go trzymam w ręce to nalepka jest z drugiej strony, pewnie jakiś leworęczny go robił :D

No ok, pióro i zeszyty ze sprężynkami na pewno są w takim przypadku problematyczne. Ja starałam się robić pewne rzeczy lewa ręką, takie jak mycie naczyń czy otwieranie drzwi, zacząć od czegoś prostego ale i tak nie było łatwo, jakoś jestem bardzo chyba przyzwyczajona do używania prawej ręki.

No właśnie bardzo chciałabym móc robić obiema rękami wszystkie rzeczy tak sprawnie jak robię teraz prawą. No i jakoś leworęczni wydają mi się jacyś tacy "wybrani", w końcu większość to praworęczna.