Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna pytajaca sobiee

Francuski- kto sprawdzi zdania i poprawi??

Polecane posty

J'aime bien le francaise. J'adore les animals J'aime beaucoup la pizza Je deteste jouer de basket- ball Je n'aime pas beaucoup faire des etudes sur de examen J'aime lire des livres. J'adore decouvrir de la television. J'aime bien manager de yogourt

Gość Ladacooooo
Może żelipapą

Gość tomek_francuski zaawansowany
dobrze napisałas . TAk sadze .

nie ma nikogo kto bedzie pewien czy to jest dobrze czy nie??:(

Gość coś mnie się wydaje
J'adore les animaux. Je deteste jouer au basket - ball Je n'aime pas beaucoup (chociaż ja użyłabym "trop") faire des etudes pour l'examen. J'aime lire les livres. J'adore regarder la tele. J'aime bien manger le yogourt.

ja jestem na 90 % pewwien ze jest dobrze . Nawet jesli jest gdzies jakis blad to niewielki . Nie martw sie wiec . Poza tym znam sie ``troche`` na francuskim.

Gość coś mnie się wydaje
Tomku, "znasz się trochę" na francuskim i twierdzisz, że liczba mnoga od rzeczownika "zwierzęta" to "animals"??? Albo "decouvrir de la television"??? Moge zadać pytanie? Gdzie i jak uczyłeś się języka??

Moge zadać pytanie? Gdzie i jak uczyłeś się języka szkola jezykow obcych , rowniez sam sie uczylem . A blad rzeczywiscie byl . Nie wiem dlaczego go nie zauwazyłem . Nawet nie czytalem tych zdań decouvrir de la television" to jest poprawne . Bardzo ppprawne chocia napisałbym to tak : decouvrir la television :)

Gość coś mnie się wydaje
Acha! I jeszcze zdaje się powinno być "LE pizza" z tego co pamiętam, aczkolwiek pewna nie jestem, a słownika nie mam pod ręką ;)

mylisz sie ma byc la pizza

uczyłem sie z campusa 4 i tout va bien 4 . te ksiazki maja najwyzszy poziom trudnosci polecam !!

Gość kleo566
oj tomcio, jesli myslisz, ze znasz jezyk bo przerobiles podrecznik nr 4, to tylko pogratulowac dobrego samopoczucia:D

Gość coś mnie się wydaje
Nie czytałeś zdań i mówisz dziewczynie, że jest dobrze?! "decouvrir la television" - być może poprawnie, nie przeczę, zwłaszcza w języku "szkolnym", aczkolwiek przez dwa lata pobytu we Francji z takim zwrotem się nei spotkałam :P

oj tomcio, jesli myslisz, ze znasz jezyk bo przerobiles podrecznik nr 4, to tylko pogratulowac dobrego samopoczucia campus 4 jest cool

nie czytałem tych zdan z jednego powodui . MYslłem ze ona ma juz je poprawnie stworzone , a jedynie trzeba zamienic kolejnosc . Spojrzalem tylko i wygladało mniej wiecej dobrze i rzeczywiscie prawie całosc była dobra poza paroma rodzajnikami .

Gość Pozdrawiam P
Tak dobrze masz M:)

tomcio, spokojnie. coś mi się wydaje jest lepsza. proponowałabym raczej zastanowić się nad sensem zdania "Je n'aime pas beaucoup faire des etudes sur de examen" Dla mnie ta konstrukcja jest trochę dziwna...

J'aime bien le francaise. le français ( tak jak jest to swiadczy o tym ze lubisz panie narodowosci frnacuskiej), najlepiej jest napisac la langue française J'adore les animals ( les animaux) J'aime beaucoup la pizza Je deteste jouer de basket- ball ( le bascet - ball, bo w ogole tego nie lubisz, a nie czesciowo) Je n'aime pas beaucoup faire des etudes sur de examen ( j'aime pas trop apprendre pour les examens ) J'aime lire des livres. ( les livres - ogolnie lubisz czytac, a jesli piszesz des, to trzeba napisac jaki gatunek - to jest czastkowy przyimek ) J'adore decouvrir de la television. ( la télé - znow ogolnie telewizje, a nie czesciowo, bo jesli czesciow musi nastapic dopelnienie i doprecyzowanie ) J'aime bien manager de yogourt ( le yogourt - to samo, w ogole lubisz jesc jogurt )

faire .........pour se préparer aux examens

Tomku wybacz, ale musisz sie jeszcze duzo nauczyc. Dlatego porponuje zebys nie uczyl innych. Pozdrawiam

Tomku wybacz, ale musisz sie jeszcze duzo nauczyc. Dlatego porponuje zebys nie uczyl innych. pozdrawiam nauczycielke francuskiego .:)

oo dziekuje bardzo za pomoc 👄 juz sie biore za poprawki ;)

Gość młodzież francuska
...i tak by Was nei zrozumiała - oni używają takiego języka: "J vs ador mes amieee j pourai pa vivre san vs !!!" Ciekawe, co by pani w szkole na to powiedziała... :P

Pani ze szkoły sobie z tym zdaniem poradziła... Proponuję jeszcze nie "Yogourt", ale "yaourt". No i nie manager, tylko "manger"... "jouer au basket-ball". "Jouer" w sensie grać w coś zawsze z "a" +rodzajnik, czyli tutaj "au"... "de" używa się w sformułowaniach grać na czymś... J'aime lire les livres - "les", nie "des". Wszystkie zdania proponujesz z czasownikami określającymi gust, upodobanie, itp. Z "AIMER

Z AIMER, DETESTER, ADORER, itp. zawsze używa się rodzajników określonych, czyli "le, la, l', les...

Gość młodzież francuska
Poradzić by sobie poradziła, ale dobrej oceny by na pewno nie postawiła - przynajmniej moja "pani profesor starej daty" - daje 1 z odpowiedzi gdy usłyszy: "Je suis pas, je sais pas, je connais pas" etc. ;)

Gość anonim8
kto mi sprawdzi zdania? 9. la ville il est tres belle avec ses fleurs ses vieilles villes et son architecture et son lacs. 10. J'ai mang de la crme glace dlicieuse 11. la mto a t capricieuse, car il pleuvait