Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem matka 16 letniego syna

alimenty

Polecane posty

witam wszystkich, mam pytanie ktore nurtuje mnie od paru dni, mam syna na ktorego ojciec placi 500 zl miesiecznie, syn ma 16 lat i na studia nie pojdzie raczej, chce zostac kucharzem, i teraz zasadnicze pytanie: czy ojciec dziecka ma obowiazek placic alimenty do 18 roku zycia czy dluzej jesli dziecko nie studiuje tylko szuka pracy itd? Martwie sie tym bo 500 zl to spora kwota i jesli jej nie bedzie to bardzo uszczupli moj budzet.

Gość cocacolowa lejdi
skoro skończy szkołę i nie zamierza się dalej uczyć tylko pójść do pracy to koniec z płaceniem.

naprawde, a jesli syn nie znajdzie pracy tak szybko?

Gość cocacolowa lejdi
jeśli były zgłosi w sądzie ,że syn skończył właśnie szkołę i nie zamierza się dalej uczyć , sąd może zdecydować ,że już nie musi płacić.

Gość jestem u granic wytrzymalosci
dopuki syn sie uczy i nie pracuje ojciec ma obowiazek placic. Jezeli sie nie uczy to z tego co wiem nie musi placic, jezeli pracuje to alimenty tez sie koncza. Ale mysle ze jezeli ojciec jets oki to dopuki syn pracy nie znajdzie bedzie na niego placil.

a czy moge jakos zrobic zeby byly placil te pieniadze na mnie tzn ze syn skonczyl szkole nie uczy sie dalej ale rowniez nie pracuje i ja mam ciezka sytuacje i zeby te 500 zl wplacal mi jako matce niepracujacego dziecka?

Gość dfvrgn hy
do roboty idz, a nie pieniadze na siebie chcesz ciagnac :o

ale jest szansa ze mi przyznaja pieniadze, ja pracuje ale zarabiam 1500 zl, mam partnera ale on nie moze znalezc pracy i mamy mala biede, moj byly wiem ze ma dziewczyne i zamierzaja miec dziecko i niezle im sie powodzi,

Gość cocacolowa lejdi
jak gościu pójdzie z tym do sądu to tylko Sąd zdecyduje co dalej. Mąż sam nie może zaprzestać płacenia, ale jak sąd zdecyduję ,że już nie musi to sorry Winetu :) Uważaj-bo sąd może kazać ci zwrócić niesłusznie pobraną kasę.

Gość dfvrgn hy
ja pracuje ale zarabiam 1500 zl, mam partnera ale on nie moze znalezc pracy chyba kpisz, byly ma ci placic bo twoj facet nie ma pracy? :o czy ty jestes nienormalna? :o

syn ma urodziny w styczniu a szkole konczy sie w czerwcu czyli do czerwca jego ojciec musi placic?

ok moze jest to nienormalne ale sad mozliwe ze spojrzy na to laskawym okiem i przyzna mi jakies pieniadze

Gość cocacolowa lejdi
to ile ten twój syn ma lat 16 czy 18????? Mąż ma obowiązek płacić do 18 lat lub dłużej jeśli dziecko się uczy.

Gość no pięknie wręcz ślicznie
"Martwie sie tym bo 500 zl to spora kwota i jesli jej nie bedzie to bardzo uszczupli moj budzet." a niby dlaczego twój BYŁY facet ma utrzymywać ciebie i twojego fagasa??

kobieto alimenty płaci się na dziecko a nie na Ciebie i jeśli syn skończy 18 lat (do 18 roku życia syna musi płacić nieważne czy dziecko się uczy czy nie) i nie będzie się dalej uczył to ojciec może nie płacić alimentów jeśli pójdzie dalej się uczyć to będzie musiał płacić do końca nauki lub 26 roku życia (jeśli uczyłby się dłużej i nie zarabiał)

Gość normalnie
ojciec ma obowiązek płacić do momentu aż dziecko samo będzie w stanie zarazbiać, czyli jak będzie pracował to i alimenty się kończą.

Gość cocacolowa lejdi
znajdż se faceta co zarabia!

moj syn jeszcze ma 16 ale ostatniego stycznia skonczy 17 i alimenty beda wyplacane jeszcze rok do stycznia 2011 czyli 18 mojego syna? czy do czerwca do konca szkoly?

moj facet szuka pracy nie jest jakims nierobem ale los tak chce ze nie ma pracy dla niego, a skoro dla bylego 500 zl przez tyle lat nie bylo problemem placic na dziecko to moze teraz skoro maly konczy 18 za rok zacznie placic na mnie? czy cos w tym jest zlego? w koncu mamy slub koscielny

Alimenty będą wypłacane do czasu, aż sąd nie uchyli obowiązku alimentacyjnego (z powództwa dłużnika alimentacyjnego). Z tym, że odkąd syn skończy 18 lat pieniądze będą wypłacane do jego rąk a nie Twoich. Obowiązek alimentacyjny trwa dopóki uprawniony nie jest w stanie utrzymac się samodzielnie.

Gość cocacolowa lejdi
do końca szkoły+wakacje. Co do dalszej pomocy finansowej dogadaj się z byłym.

jak to nie moich tzn ze syn moze pieniadze wydac na bzdury a ja bede musiala go utrzymywac sama? i nawet jak bedzie szukal pracy 2 lata to tez?

Gość no pięknie wręcz ślicznie
i co myślisz ze sad będzie interesowało ze macie slub koscielny?? żałosna jesteś

Gość cocacolowa lejdi
Obowiązek alimentacyjny trwa dopóki uprawniony nie jest w stanie utrzymac się samodzielnie. .....no chyba ,że rażąco uchyla się od pracy:P

Gość Im so sorry for you
ale z jakiej racji twoj byly ma placic na ciebie?? To twoj problem, ze obecny facet nie moze zlalezc pracy. I slub koscielny nie ma tu nic do rzeczy. Zalosne baby

Gość ona niewie
WITAM Z ALIMENTAMI JETS TAK JAK Z RENTĄ RODZINNĄ PO RODZICACH .... TWOJ SYN NIE MUSI STUDIOWAC , WYSTARCZY ZE ZAPISZE SIE NP DO SZKOŁY ZAOCZNEJ NP AP EDUKACJA I PIENIAZKI DALEJ POWINIEN DOSTAWAC DO 25 CZY 26 ( DOKŁĄDNIE NIE PAMIETAM)ROKU ZYCIA ... I MOZE TO DOSTAWAC PRACUJĄC! TYLKO NIE MOZE PRZEKROCZYC KWOTY 2 TYS ZŁOTYCH OO ILE SIE NIE MYLĘ :) NIESTETY PO 18 RACZEJ SAM BEDZIE CHCIAŁ DYSPONOWAC PIENIEDZMI

to co w takim razie urwa mi sie te pieniadze, placilam mieszkanie za ta kase a tak wywala mnie na bruk?

Gość KOndziu
Sąd nie spojrzy łaskawym okiem tylko dlatego, że masz niski dochód, niepracującego partnera i syna lesera, który ani do szkoły, ani do pracy iść nie chce. W tym przypadku sądu nie będzie interesowało, że masz biedę - twoje życie, twoje wybory i sama musisz wokoło swoich spraw się zakręcić. Niby czemu twój były ma ponosić konsekwencje braku pracy twojego partnera i niechęci do uczenia się i pracy twojego syna? Jak syn skończy szkołę i nie będzie dalej się uczył, to obowiązek alimentacyjny ustaje. W takim przypadku jak jest Ci ciężko, to zwróć się do MOPSU, a nie próbuj ciągnąć kasę na utrzymanie siebie, niepracującego syna i partnera od byłego męża! Przecież to niedorzeczność i niesprawiedliwość by była, gdyby byli mężowie czy byłe żony sponsorowały nowe związki i życie swoich byłych.