Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem matka 16 letniego syna

alimenty

Polecane posty

Gość cocacolowa lejdi
no chyba dobrze wychowałaś syna , więc pewnie kasę od ojca odda tobie bo będzie świadomy kosztów swojego utrzymania. tak czy nie?

Gość no pięknie wręcz ślicznie
normalnie scyzoryk mi sie otwiera jak czytam tą durną pindę:o

naprawde? a jesli zalozy swoja rodzine i bedzie zapisany nadal do tej szkoly? to tez bedzie dostawal te 500 zl?

Gość cocacolowa lejdi
masz 15oo zł , inni mają mniej i żyją.

Gość cocacolowa lejdi
odnosze wrażenie ,że autorka topiku ciągnie temat na siłe!

jedynymi przesłankami są pokrewieństwo i niedostatek jeśli syn znajduje się w niedostatku- jak najbardziej ojciec jest zobowiązany do płacenia alimentów nowelizacja kodeksu wprowadziła możliwość uchylenia się od świadczeń alimentacyjnych jeśli wiążą się z nadmiernym uszczerbkiem lub ze względu na brak starań dziecka o osiągnięcie niezależności finansowej przy czym mowa tutaj o braku starań, a nie efektów starań wystarczy zatem zarejestrowanie się w UP, poszukiwania pracy z należytą starannością etc. najpierw musi zapaść wyrok uchylający [zobowiązany do alimentacji musi złożyć wniosek], aby ojciec mógł legalnie nie utrzymywać syna sam fakt ukończenia szkoły przez syna nie wywiera żadnych skutków

to sie okaze jak wychowalam, mam nadzieje ze jaknajlepiej, syn ostatnio mi oswiadczyl ze chce zalozyc swoja rodzine, ma dziewczyne 2 lata i czy wtedy maz bedzie musial placic na syna i jego zone (ewentualnie dziecko)

Gość cocacolowa lejdi
a jesli zalozy swoja rodzine i bedzie zapisany nadal do tej szkoly? to tez bedzie dostawal te 500 zl? TAK-do usranej śmierci mąż będzie płacił te 500 zł , nawet jak synuś zostanie dziadkiem!!!!! Ja pierdole!

tak namów synka żeby machnął jakieś lasce bachora, niech idzie do szkoły i dalej naciągajcie faceta na kasę... mam nadzieję zę on nie jest taki pojebany jak ty i wystąpi do sądu o zakończenie obowiązku alimentacyjnego:o w sumie napewno jest mądrzejszy od ciebie skoro od ciebie zwiał

cocacolowa lejdi nie musisz sie udzielac jesli ci nie pasuje temat

ludzie czy wy nie rozumiecie ze te 500 zl to dla mnie sprawa zycia lub smierci!

Gość KOndziu
Jak syn skończy szkołę, 18 lat i nie będzie dalej się uczył, to obowiązek alimentacyjny ustaje - miało być.

skoro te 500zł to sprawa zycia i śmierci to zmień prace na lepiej płatną:p

Gość cocacolowa lejdi
czy ty kobieto nie rozumiesz ,że te 500 zł już nie zobaczysz na oczy!!!!!!

Gość cocacolowa lejdi
jestem matka 16 letniego syna ludzie czy wy nie rozumiecie ze te 500 zl to dla mnie sprawa zycia lub smierci! ...., ale jak ulga dla byłego :P:P:P:P

my tego nie musimy rozumieć 1. szkoły przeżywają kryzys z powodu nieobowiązkowej służby wojskowe, cóż Synowi szkodzi do takowej się zapisać? zjawić się raz w miesiącu, za 500 zł chyba warto? 2. Syn jest bardzo młody, nie tak trudno udowodnić niedostatek 16latka, nawet jeśli się nie uczy, trudność ze znalezieniem pracy przez niepełnoletniego raczej nie dziwi fajna rodzina swoją drogą :)

ok nie ma sensu dalej ciagnac tego tematu, gnoicie mnie i tyle, a ja chcialam tylko otrzymac pomoc, chcialam sie upewnic ze poziom mego zycia jeszcze bardziej sie nie obnizy, a jesli chodzi o zmiane pracy to nie zmienie bo mam lekka prace i dlugo w niej pracuje wiec jesli bym zmienila moglabyn trafic na ciezsza i np wyrzucili by mnie z niej po pol roku w ramach np redukcji etatu.

jesli syn zapisze sie do wojska to byly bedzie musial placic te 500 zl na niego?

Gość KOndziu
"ludzie czy wy nie rozumiecie ze te 500 zl to dla mnie sprawa zycia lub smierci!" Ale Ty zrozum, że nie będziesz dożywotnio dostawała tych pieniędzy! Obowiązek alimentacji to nie renta dożywotnia! Jak syn osiągnie pełnoletność, jest zdrowy i może iść do pracy, to ojciec nie musi na niego dłużej płacić. Jest Wam tak cholernie ciężko,. a syn bez pracy i szkoły rodzinę chce zakładać? I jeszcze się głupio pytasz, czy Twój były będzie utrzymywał dodatkowo przyszłą żonę i dziecko syna? A co to jakaś kara dla Twojego byłego ma być? Jak ktoś decyduje się na założenie rodziny, to powinien jej sam zapewnić komfort materialny i finansowy, a nie liczyć na to, czy da się jeszcze ojca skubnąć. Wszyscy chcecie na patencie żyć sobie z pieniędzy Twojego byłego, a jak on nagle umrze, to co wtedy zrobicie??? Kogo wtedy podacie o alimenty? Całe życie Wam się wtedy zawali i nie będziecie mogli dalej żyć? Weź to pod uwagę, że Twojemu byłemu może się każdego dnia coś stać i zostaniecie z "palcem w dupie". Dlatego zacznijcie liczyć na siebie, bo i tak długo nie będziecie dostawać tych alimentów.

jesli syn zapisze sie do wojska to byly bedzie musial placic te 500 zl na niego? jeśli wykaże, że cierpi niedostatek, tak żołnierz nie ma możliwości dorobienia sobie, natomiast trzeba by wykazać, że żołd nie jest wystarczający a to już trudne, biorąc pod uwagę, że utrzymanie plus kieszonkowe ma zapewnione próbować możecie, postępowanie zwolnione z kosztów powodzenia:)

Gość cocacolowa lejdi
uważaj ,żebyś ty nie musiała płacić synkowi drugiego 500 zł jak będzie cierpiał taki niedostatek:P he,he. pazerna małpa z ciebie!

Gość ddddddddddddddd
mąz nie ma obowiażku płacić na ciebie alimenty, z tego co pamiętam tylko do 3 lat po rozwodzie może była żona ubiegć się o alimenty i to pod kilkoma warunkami.Jak jesteście wiećej niż 3 lata po to nic nie dostaniesz, jak syn będzie się uczył będzie miał, a jak nie to musi iśc do pracy.Przeciez może szukac pracy kończąc jakieś np tudium po drodze nie? i jak zajmie mu to szukanie dwa lata to nie jest wskazaqne żeby siedział w domu raczej. Naukę zawsze można przerwać jak znajdzie się dobrą pracę.

Gość ddddddddddddddd
pozatym, to że musisz utrzymywać swojego obecnego partnera jeszcze nie nakłada tego obowiażku na twojego byłego.Pisząc takie bzdury jak wyżej ośmieszasz się tylko.Pozbadz się faceta koszty ci spadną i się utrzymacie............a nie wymagaj, żeby inni swoim kosztem utrzymywali darmozjadów

ludzie nie najerzdzajcie na mnie tak