Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monikadddd

do kobietek !!!!!!!!

Polecane posty

chodzi ci o wyprawkę? p.s. na swiat przychodzi noworodek

Gość swoją drogą ciekawe
to jest nie??jakby to było gdyby na świat od razu przychodził niemowlak :D

Monikaddd moze ci sie przyda;):):):) i jest tam tez pare rad z ktorych nie musisz korzystac;) wedle upodoban wózek, fotelik do samochodu lózeczko materacyk, jesli jest dwustronny- na poczatek korzystamy z twardej strony Przescieradla min 3 szt.(takie na gumke hih) posciel min.3 szt.(zalezy od upodoban ale tak naprawde 2 na zmiane by wystarczyly) Wypelnienie do poscieli przewijak---(jednym sie bardzo przydal a drugim wogole, to zalezy kto co bardziej preferuje , czy od razu osobny pokoj chodz na poczatku zbyt meczace takie cos by bylo, czy ktos bedzie chcial stac nad lozeczkiem przewiajajc malego, ja majac przewijak np. wolalam podlozyc malemu ceratke i przewijac go na lozku, czy wersalce i przy tym nogi odpoczywaly;) dla mnie to bylo wygodniejsze i tez zalezy czy sie od razu maluchowi pokoj szykuje wtedy sa takie fajne przewijaki na komodzie;) rozek –najlepiej 2 ( nie zapominajmy ze kupujecie pieluszki flanelowe ktore podkladacie maluszkowi pod policzek w razie jakby mu sie ulalo aby rozka nie poplamil takze 2 to max) Termometr aspirator (podobn najlepsza jest taka frida z rurka, mamka wysysa glutki ustami;) oto link : http://www.domzdrowia.pl/42783,aspirator-do-nosa-frida-1-szt-.html termometr do wody(lokiec tez jest dobry, ja mialam termometr i moze ze 3 razy byl uzyty;)) spiworek do wózka Butelki(ze dwie mozna kupic, w razie jak sie bedzie karmic piersia to w pozniejszym czasie posluzy na soczki;)), smoczki do butelek,smoczek do ssania(przydatny jesli dziecko calymi godzinami by ssalo piers ale jesli tak nie jest to lepiej z niego zrezygnowac i na sile nie wciskac), szczotka do butelek, Ewentualnie laktator(na poczatek reczny, pozniej mozna dokupic elektryczny), podgrzewacz do butelek, sterylizator Paleczki bezpieczne do uszu (trzeba pamietac ze dzieciom czysci sie tylko malzowine uszna, to co wyjdzie na wierzch, nie wpycha sie paleczki glebiej!!! w ten sposob to co wyplywa wpycha sie spowrotem... Szczoteczka do wlosków Nozyczki bezpieczne Okrycie kapielowe- min, 2 ale ja na poczatek uzywalam miekkich pieluszek flanelowych Pieluszki tetrowe i flanelowe min. 10 Ceratka pod przescieradlo-frotta podgumowana 2 szt Kocyki male 2 szt Wanienka najwieksza(jesli ktos kupi podklad dla noworodka z gabki to trzeba pamietac ze takie cos trzeba dobrze wyplukac i wysuszyc po uzytku a takze za czesto nie zuywac, mnoza sie tam latwo bakterie) Z kosmetyków Sól fizjologiczna w malych opakowaniach-do oczu Jalowe gaziki do pepuszka i oczu Wata bawelniana Spirytus 70% (95% rozrabiamy w proporcji 2 do 1 z woda destylowana) Krem do buzi (na wyjscia super ale w domciu lepiej nie przesadzac jesli dziecko nie ma przesuszonej skory) Proszek Jelp (trzeba pamietac aby nastwaic pralke na podwojne plukanie;) platki mydlane (na poczatek, do zamaczania zmoczonych pieluch lub przy uczuleniu na inne detergenty) Oilatum emulsja do kapieli(wlasnorecznie zrobiony krochmal tez jest super, moj malec byl naprawde pucolowaty i nie mial w zadnym zgieciu zadnych odparzen) Pampersy najmniejsze (ja na poczatku uzywalam Pampers a potem przeszlam na Dada z biedronki i tak do roku czasu zostalo bo potem zmiana zamieszkania takze tu takich nie bylo hehe) Chusteczki sensitive Zielony Linomag do pupy Tormentiol( bardzo przydatna sprawa, jesli sudocrem zawali i skora bedzie sie robic coraz bardziej czerwona tormentiol na bank pomoze i bedzie po klopocie) a i co do takich kosmetykow jak aaa i jak ktos zakupi puder to warto sypnac po kapieli pod paszki i szyjke , wogole w zgiecia faldek;) czy nawet maka ziemniaczana;) mydlo natluszczajace, delikatne, bezzapachowe (wogole przez pierwsze 6 tyg powinno starczyc takie zwykle mydelko dla noworodkow zamiast jakis plynow do kapieli itp. ale jak kto uwaza(skora noworodka musi oddychac bo w ten sposob rowniez wydziela produkty przemiany materi..jakos tak to szlo hehe)

wyprawka dla mojego dziecka składala sie z : -wozek -kocyk do wozka i spiworek na zime -lozeczko - 3 kompelty poscieli +3 przescieradla -ubranka (wiadomo, spochy, pajace, body, cos cieplejszego na zime np jakis dres i kombinezon 2 czapeczki cienkie bawelniane i przynajmniej 1 welniana) -20 pieluch tetrowych -2 rozki (pardzo przydatne w pierwszych tyg) -kosmetyki - mydelko, puder, sudokrem, oliwka (nie radze kupowac miliony kremow ktore sa reklamowane poniewaz w wiekszosci sie nie przydaja, sama wpadlam w szal zakupow przed porodem i teraz mi stoja na polce nieuzywane) -pieluchy - na poczatek proponowala bym jakies delikatne poniewz noworodek ma bardzo delikatna skore, pozniej z wgledow przewaznie finansowych mozna przejsc na jakies przecietne - chusteczki ( ja za kazdym razem myje pupe dziecka woda z mydlem jesli mam taka mozliwosc, ale chusteczki przydaja sie nie tylko do pupy) - przynajmniej 2 butelki (jesli karmi sie mlekiem modyfikowanym pewnie bedzie potrzebne troche wiecej) -nozyczki z zaokraglonymi koncowkami -termometr do wanienki i zwykly do mierzenia temperatury dziecku -wanienka (polecam duza dzieci szybko rosna i potem sie nie mieszcza) -szczotka i grzebyk do wlosow - spirytus do oczyszczania pepowiny -sol fizjologiczna -sol morska -odciagacz do noska -waciki lub platki no i to by chyba bylo na tyle