Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samosia magda

czy Waszym zdaniem przesadziłam????

Polecane posty

Gość samosia magda

Hejka Byłam w weekend u rodziny na wsi, ale może od początku. Mam 25 lat i dwuletnia córeczkę. Jej ojciec okazał się nieodpowiedzialnym chłopczykiem i po długim namyśle zdecydowałam sie sama wychowywać córeczkę niz wiązac się z dzieckiem i mieć ich dwoje :/ . Skonczyłam studia mam dobra i stabilna pracę, jeżdże nowym samochodem i niedługo chcę kupic własne mieszkanie bo narazie wynajmuję. Od kilku miesięcy spotykam się z kimś ale nie mówie o tym w rodzinie bo nie chce zapeszyć. Otóż w ten weekend odwiedziłam dalsza rodzinę mieszkająca na wsi. Tam są inne standardy: skończyć zawodówkę, znaleźć męża ( najlepiej z tej samej wioski) i zająć się produkcją dzieci . . . Kuzynki nie pracuja a jedynie zajmuja się domem a ich "wspaniali" mężowie imają sie różnych zajęć ale wiadomo roboty w zimę nie ma więc żyją z tego co sami wychodują albo w nocy napędza w szopie. Do pewnego momentu było miło ale w końcu zaczęły się docinki. Mam tam wujostwo a oni mają trzy córki w wieku 19, 21,23 lata. Wszystkie mężatki i tylko najmłodsza jeszcze nie ma dzieci a najstarsza ma już dwoje. Zaczęło sie gadanie o moim nieśłubnym dziecku o tym że jestem stara panna z dzieckiem i żebym sobie znalazła mężą tak jak one. Nie wytrzymałam i powiedziałam że wolę być samotną mamą z dzieckiem, którą stac na dość dobry standard i wiem co to mydło i spłuczka niż mieć męża który chla wino pod geesem i jedyna chwila kiedy jest trzeźwy to niedzielna msza bo probodszcz patrzy. Na koniec dodałam, że naprawde nie mam im czego zazdrościc i wole swoje "staropanieństwo" z dzieckiem. Dzisiaj się dowiedziałam że cała rodzina już wie jaka jestem bezczelna, zawistna i jaką ważną dame strugam . . . co o tym myślicie?

Gość samosia magda
Dzięki diabełku :*

Gość sdfsskjgdhhhhgs
zajefajna rodzinka :D

Gość lolo śmiały
patrząc na to z ich punktu widzenia w tym wieku powinnaś miec już z czwóreczkę i mieć urobione łapy od noszenia paszy w wiadrach do obory a nie kremy i fitnessy :) No i powinnaś jeszcze co noc odrabiać łóżkowa pańszczyznę z podchmielonym mężusiem

Gość luzak gepard chester
Nie przesadziłaś, dobrze im powiedziałaś :D

Gość luzak gepard chester
Nawiasem mówiąc, też mam podobną rodzinkę ;)

heh, a co mamy myslec? Chyba sama sobie zdajesz doskonale sprawe z tego, ze oni sa za murzynami, a ty jestes dzielna :)

Niestety sama mieszkam na wsi i z przykrością muszę stwierdzić, że jeszcze dużo jest tam ludzi zacofanych!!!!!!!!

Gość werianka
Bardzo dobrze im powiedziałaś :D Ja bym na Twoim miejscu nie miała żadnych wyrzutów sumienia!

Gość tytytyt
Wiesz... z Twojego postu trochę przebija, że nieco gardzisz swoją rodziną ze wsi. A przecież było nie było, też stamtąd pochodzisz. Oni mają swoje "parametry", a ty swoje. Dla nich nie do pomyślenia jest panna z dzieckiem, a dla ciebie zachlany mężulek, ale jakby nie bylo mężulek. Może zaprzestań wizyt u tej rodziny, bo widać jak na dłoni, że to są dwa zupełnie różne światy.

Wiem że powinnam sie odgryźć ale nie wiem czy nie za bardzo im powiedziałam. . . Są zacofani ale to nie ich wina że żyją w takich realiach w jakich żyją Nie wytzrymałam jak zaczęli mówić te swoje teorię. Na swój temat wszystko biorę dzielnie na klatę (75 B :P ) ale na temat Alicji ( moja córcia) nie pozwole ani jednego ałowa powiedzieć bo dzieci nie sa winne decyzji rodziców Kurde ma moralniaka trochę

Gość zadzierasz nosawedlug mni
e nie jestes od nich lepsza w niczym

Gość daj spokoj zle zrobilas
i oni tez nieladnie. Po co Ty ich krytykujesz? Po co oni Ciebie? Jak uwazasz sie za taka madrzejsza, to powinnas byla pominac milczeniem glupie zaczepki a nie wdawac sie w potyczki slowne. Swoja droga, nie rozumiem dlaczego wszyscy uwazacie,ze to oni sa 100 lat za Murzynami. Moim zdaniem zajscie w ciaze samotnej kobiety tez postepowe nie jest. Moze warunki masz dobre,ale dziecko nie ma pelnej rodziny.

Gość do tytytyt
masz sporo racji

I wujostwo i kuzynki po mnie jechały. Tylko ich mężowie troche mniej ale tez podśmiechujki robili. Moi dziadkowie odbudowywali Warszawe i się osiedlili więc już troche inaczej myślą od swojej rodziny bo niejedno w mieście już widzieli. Rodzice mają calkiem nowoczesne poglądy.

Zachowas sie tak samo jak oni. Tacy ludzie, który wyrwali sie z takiego srodowiska sa najgorsi - myslą, że są nie wiadomo czym... Gdzie ty taką PRL-owska wies w dzisiej szej Polsce znlazłaś?

ja pracuje w szkole na wsi i widze niestety na codzien to zacofanie. Wielka Pani DYREKTOR mówi gwarą,a nawet to nie jest gwara tylko taka prostacka, niepoprawna gadka, w prostych tekstach robi błędy ortograficzne (daje do przepisania sekretarce, która to poprawia) i mówi mi zawsze, że wstyd jeździc na rowerze, tylko autem można po wsi, specjalnie mści się na dzieciach z patologicznych lub rozbitych rodzin i np. nie przyznaje mu dożywiania, a tym, których rodziców lubi przyznaje.Poza tym nikomu nigdy nie raczy odpowiadać dzien dobry, bo jak uważa "nie bedzie się poniżac"! Na szczęście jest jeszcze w tej szkole wiele osób (np panie sprzątaczki lub nauczycielki) bardzo kulturalne i inteligentne, ale taka obszczymucha rządzi i nikt jej nic nie powie, bo przecież to córka wsiowego urzędnika i chwali sie tym na każdym kroku.I niestety takie są zasady na wsi!

Nie wywyższam się. Nigdy dotąd tak nie pomyślałam ale jak zaczęli mnie atakowac a złaszcza moją córke to musiałam jakos zareagować. Z tym mydłem to tylko dlatego że widziałam wcześniej jak jeden ze szwagrów wysikał się pod płotem a potem tymi rekami kanapke jadł . . . Heh w lato to mówili że sa czerwoni bo słońce ich popaliło ale teraz to ciężko żeby ich w kuchni słonce spiekło :D

Dodam, ze w innych wsiach (nie w moim regionie) ludzie są wykształceni, nowocześni, zupełnie inne myślenie, ale u mnie na wsi jeszcze średniowiecze (może dlatego, ze 80km do miasta jest) W każdym razie ja Cię rozumiem w 100% i popieram!

Gość krolowa Narnii
zrobilabym dokladnie tak samo jak Ty. I dalabym spokoj z odwiedzinami u takiej rodzinki

Gość amore mio
Wiesz co ja pochodzęze wsi, kończe prawo, jakos nie wszystkim młodym ludziom w mojej miejscowosci nie paliło sie do zakładania rodziny i rodzenia dzieci, starsi pytaja o dzieci, ale ze zrozumieniem kiwaja głową kiedy mówie po studiach...ludzie studiuja i prześcigaja się w kupowaniu lepszego auta, teraz mieszkam w mieście i co tu nie ma panien z dzieci albo nierobów, którzy narobili dzieci dla zasiłku?

Kiedyś lubiłam tam jeździć i nic im nie przeszkadzało ale odkąd poszam na studia relacje zaczęły sie zmieniać. Widzą jakie mam auto, wiedzą gdzie spedzam wakacje bo takie rzeczy się nie uchowaja w tajemnicy i chyba troszkę zazdroszcza że żyje tak jak w serialu (tak kiedys powiedziały) A ta wioska jest w okolicach Puszczy Bolimowskiej i do tej pory jest tam szosa żwirowa a nie asfalt. Jeszcze dwa-trzy lata temu jedyny telefon z tepsy był u sołtysa. Ogólnie ludzie na tej wiosce sa wspaniali i od dziecka ich lubię ale wiadomo - najgorzej układa się z własna rodziną. Przykre ale prawdziwe

Wiesz współczuję, myślalam że to tylko wujki obszczymurki, ale jak nawet młode kuzynki maja takie poglądy -> to moja zasada -> nie utrzymuje żadnych kontaktów z osobami których nie lubię. Które mi w jakis sposób dokuczją albo mają po prostu złośliwy charakter, Kij im w oko albo dwa. Tobie radzę to samo, nie kontaktowac sie :) nie ma sie kim przejmowac serio

moim zdaniem troche rpzesadzilas. Oni maja inny tok myslenia, jak dla mnie zly i coz...zle jest to ze uwazaja, ze wszyscy powinni zyc tak jak oni, a moze po prostu docinali c z zazdrosci...nie wiem...dobrze zrobilas dogadujac im i wyrazajac swoje zdanie, ale moglas to zrobic troche delikatniej. wiecej nie musisz do nich jezdzic, bo z rodzina ktora nas nie akceptuje lepiej nie utrzymywac kontaktow, co z tego ze to rodzina? Czasem przyjaciele sa blizsi od rodziny :)

Mi ich pomysł na życie nie przeszkadza - każdy jest inżynierem własnego losu. Tylko dlaczego im tak bardzo przeszkadza moje?