Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matka z przypadku

Czy mogę przerać naukę???????

Polecane posty

Gość Matka z przypadku

Zaszłam ciąże, za niecałe 2 miesiące mam 18-stkę , jestem w 2 klasie Technikum. Niestety będę musiała przerwać naukę na ok. rok, ponieważ moi i chłopaka rodzice pracują, i nie będę miała możliwości zostawić dziecka z kimś, ponadto żeby przejść do następnej warunkiem jest miesięczna praktyka w hotelu ( technikum hotelarskie) a będzie to już ok. 6-7 miesiąc, i szkoła nie pozwoli na to żebym je odbyła w takim stanie, w zwiąsku z tym mam pytanie czy po roku będę mogła iść do jakiejś szkoły średniej? najlepiej zaocznej . Lub czy jest możliwość żebym szła do szkoły innej już od 2 klasy? roszę o odpowiedzi .

oczywiscie, ze jest taka mozliwosc. spokojnie mozesz isc do szkoly, tylko nie jestem pewna, czy nie prywatnie, ale u nas w szkole dziewcyzna tez byla w ciazy i po roku wrocila normalnie, kwestia dogadania sie z dyrekcja.

mozliwe jest - szkola srednia nie jest obowiqazkowa wiec mozesz sie z niej ' wypisac' a pozniej isc do innej jesli u Ciebie jest wieczorowa lub zaoczna to sie dowiedz czy bylaby mozliwosc zebys np od przyszlego semestru przeszla na nie

Przez te 2 miesiące udawaj, że chodzisz, a później to już olej i wróć do zaocznej za rok .

Gość oczywiście że możesz
Też zaszłam w ciąże w wieku 18 lat (dla wścibskich - mimo zabezpieczenia). Miałam 2 miesiące do 18-tych urodzin więc mama zabrała mi papiery ze szkoły, po roku poszłam do zaocznej.

Gość Matka z przypadku
No właśnie u mnie w szkole jest liceum zaoczne dla dorosłych, ale nie wiem czy jest taka możliwość ponieważ warunkiem jest ukończenie szkoły zawodowej... a ja jestem w Technikum więc nie wiem czy pozwolono by mi abym szła do liceum i to od 2 klasy, skoro to jest 2-etnie, no i wolałabym iść do innej szkoły ponieważ przeprowadzam się dość daleko, ( 4 gminy dalej ) kurcze chciałabym iść do szkoły od 2 klasy w miejscowości w której teraz będę mieszkać, żal mi trochę tych prawie 2 lat... :(( jest jeszcze matura eksternistyczna...

Gość Matka z przypadku
Oczywiście że mozesz----A poszłaś do normalnego liceum dla dorosłych 3letniego? ( ja też się zabezpieczałam ) od pierwszej czy 2 klasy? ehh dobrze że z chłopakiem jestem od 2 lat i mnie nie zostawi....

są licea ogólnokształcące dla dorosłych 3-letnie i uzupełniające 2-letnie. Do uzupełniającego można iść po zawodówce a do 3-letniego możesz iść normalnie, mając ukończone 18 lat. Ja poszłam od razu do trzeciej klasy i tam zaliczyłam tylko jeden przedmiot z poprzedniej szkoły bo inne z drugiej miałam zaliczone, zaszłam w ciążę końcem roku szkolnego.

Gość Matka z przypadku
I ja też żegnam :)) Właśnie rozmawiałam z chłopakiem, i jest możliwość że pójdę do 2 klasy Liceum dla dorosłych, już od pażdziernika, tylko że urodzę we wrześniu. Ehh chyba dam radę. A do ludzi '' inteligentnych'' :)) myślicie że tylko teraz są wpadki???? ja się cieszę że teraz a nie 2lata temu. Poza tym znam wiele kobiet które wpadły, i jakoś żyją, na imprezy już dawno nie chodzę, więc to nie jest problem. A i przecież to że będę miała dziecko nie oznacza że przez następne 10 lat będę uwięziona w 4 ścianach :)) ludzie opanujcie się :)) szkołe szkończe tak jak moja terażniejsza klasa, tylko że będę miała maturę a oni jeszcze tytuł technika, dla mnie to nie jest wielka tragedia ponieważ wiele dziewczyn jest w o dużo gorszej sytuacji. I oczywiście tylko te panny które wpadły uprawiają sex przed ślubem, a reszta polek po ślubie :)) ehh tacy starzy a nie wiedzą że środki antykoncepcyjne zawodzą. Ja byłam tego świadoma że jest możliwość wpadki, i teraz nie panikuję ani nic z tych rzeczy. Ten temat nie nazywa się ''Ratunku wpadłam i nie wiem co robi:)) tylko pytam o szkołę więc takie komentarze mnie nie ruszają ,

W niektórych szkołach są też semestry zimowe ( chyba tak się to nazywa), gdzie naukę zaczynasz np od lutego lub marca, myślę że jeśli masz termin na wrzesień to byłoby to najlepsze rozwiązanie :) Nie tłumacz się idiotce która się czepia bo się nie odczepi ;)

Gość Matka z przypadku
tak tylko ze u mnie chyba nie ma takiej możliwości...

Gość Nova CE Szczecin
" Nie masz wykształcenia średniego, nie masz matury? Przerwałeś edukację i nie wiesz co dalej? U nas możesz ukończyć szkołę PODSTAWOWĄ, GIMNAZJUM lub LICEUM dla dorosłych. CZESNE i WPISWE 0 zł. Przyjmujemy tez na wyższe semestry. Polecamy również kurs eksternistyczny - szkoła średnia w mniej niż 1 rok ! U nas rekrutacja trwa cały czas. Rozpoczynasz w lutym lub wrześniu ! Zapisz się do NOVA Centrum Edukacyjne Wydajemy Legitymacje i Zaświadczenia NOVA Centrum Edukacyjne Sp. z o.o. ul. Pl. Lotników 7 70-414 Szczecin T: 796-400-439, (91) 307 09 22 M: szczecin@nova.edu.pl"