Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marzena1888

Proszę o rade. Płodność po odstawieniu tabletek anty...

Polecane posty

Gość Marzena1888

Witam. Pół roku zażywałam yasminelle. Miesiąc temu odstawiłam. Teraz dostałam pierwszą miesiączke(nie krwawienie z odstawienia tylko normalny okres) , i w pierwszym dniu miesiączki kochałam się z chłopakiem. Czy mogę być w ciąży?? Po odstawieniu tabletek płodność zawsze się zwiększa.. :( Ale myśle,że podczas okresu nie można zajść w ciąże. Proszę o rade lub opinie.

Gość sdjrthuwehfol
płodność po odstawieniu tabletek anty sie zwieksza a prawdopodobieństwo urodzenia bliźniaków jeszcze bardziej... może idx do lekarza hmm?

Gość Marzena1888
Ale myśląc logicznie, kiedy zaczyna się okres to oznacza,że NIEZAPŁODNIONA komórka jajowa się złószcza wraz z błoną śluzową macicy. To oznacza,że jednocześnie nie może dojść do zapłodnienia.. Jak uważacie??

Gość Do autorki...
Myśląc logicznie - tak, śluzówka się złuszcza, a komórki jajowej już dawno nie ma (obumiera w 24-48 godzin po owulacji, jeśli nie dojdzie do zapłodnienia). Przy czym w 100% upewnić się można, że to faktycznie jest okres (a nie plamienie śródcykliczne) jeśli krew jest czerwona, żywa, a nie jest brązowym plamieniem, bądź na różowo zabarwionym śluzem. W przeciwnym wypadku (gdy nie ma żywej krwi) to nie można tego uznać za miesiączkę, tylko plamienie. Jeśli miałaś żywo-czerwoną krew, to możesz być spokojna - nie dojdzie do zapłodnienia, bo plemniki nie mają czego zapłodnić. W przypadku brązowych plamień - radzę udać się do lekarza.

Gość jojoojojjjjjjj
a ja bym się skupiła bardziej na owulacji - która po odstawieniu tabsów albo powraca w pełni dopiero po jakimś czasie albo na odwrót czyli uwalnia się kilka jajeczek w jednym cyklu - i jeżeli w twoim tym cyklu zaraz po @ albo pare dni po kiedy plemniki są zdolne do zapłodnienia jeszcze ona się nie uwolniła to jesteś bezpieczna ale jeśli zdarzyło się że się uwolniła to niejesteś bezpieczna

Gość Marzenka1888
Normalnie podczas okresu nie można zajść w ciąże ale biorąc pod uwagę 'moją sytuacje' czyli po odstawieniu tabletek mogą wystąpić nawet 4 owulacje wciągu miesiąca.. i nie wiem właśnie czy to jest możliwe aby była ona podczas okresu.. Chyba nie?? Może wiecie coś jeszcze na ten temat?

Gość bojabojaboja
No przecież Pani wyżej Ci tłumaczy, że plemniki mogę zaczekać na owulacje i wtedy może dojść do zapłodnienia. Dlatego właśnie seks w czasie miesiączki nie jest pewnym momentem. A w przypadku zwiększonej płodności po odstawieniu to już w ogóle.

Gość Marzenka1888
No tak, teraz rozumiem :P A załóżmy,że okres będzie trwał 5 dni, a ja kochałam się w 1 dniu. Jeśłi owulację będę miała zaraz po okresie to plemniki nie przetrwają 4 dni tylko 72 godziny.. czyli raczej nie będę w ciąży??

Gość bojabojaboja
72 godziny? A skąd takie dziwne informacje? To na pewno nie jest maksymalny czas, średni z tego co pamiętam to do 48 godzin ale mi lekarz mówiła, że przy dobrych wiatrach, a raczej śluzie w drogach rodnych mogą dotrwać do 4 dni. Chociaż pamiętam też, że czytałam, że i do 7 dni, ale to jest max więc pewnie przypadek jeden na większą liczbę zapłodnień. Ja bym zrobiła test i więcej nie brała za pewnika tego pierwszego dnia miesiączki na Twoim miejscu. Pozdrawiam.

a dlaczego zakładasz że jesli owulację bedziesz miała zaraz po okresie to plemniki beda mialy skrócony czas trwania bo nie rozumiem?... generalnie cztery owulacje w ciągu jednego cyklu nie występują. jedyna "standardowa" anomalia po odstawieniu piguł to to że w jednym cyklu uwalniane sa dwie komórki jajowe, po jednej z kazdego jajnika, ale po pierwsze - i tak dośc rzadko, po drugie - i tak w dość zbliżonym terminie ("produkcja", dojrzewanie i uwalnianie komórek rozrodczych potrzebuje pewnego dosc okreslonego czasu). raczej nie ma co liczyc na to ze bedziesz miala cztery owulacje co tydzień :) pomijam anomalie nietypowe całkiem, bo oczywiscie mozna naturalnie począć czworaczki, ale jak często to się zdarza?... generalnie rzecz ujmując - owulacja podczas miesiączki JEST mozliwa, jesli masz bardzo krótki cykl, poniżej 25 dni. przypomnij sobie jak długie cykle miałaś przed pigułami to mozna bedzie coś powiedziec mniej wiecej.

Gość Marzenka1888
Przed braniem tabletek miałam cykle 27 dniowe,po odstawieniu pierwszą miesiączkę dostałam regularnie (cykle 26 dniowy). Czyli nie jest to taki krótki cykl. Więc owulacji podczas miesiączki raczej nie było.

Gość paulina 24
spokojnie na 100% nie jesteś w ciąży nie wiem skąd czerpiecie swoja medyczną wiedzę ale jest ona mizerna. W 1 dzień okresu ( prawdziwego okresu z żywą krwią) nie ma szans na zajście w ciążę !!!!!!!! Przy cyklach 26-27 dniowych owulacja może wystąpić już 10dc a biorąc pod uwagę nawet 5 dniową żywotność plemników ( zazwyczaj żyją 72h) już od 4-5 dc możliwe jest zajście w ciążę. A więc zapłodnienie nie mogło mieć miejsca nie stresuj się

"Marzenka1888 - Przed braniem tabletek miałam cykle 27 dniowe,po odstawieniu pierwszą miesiączkę dostałam regularnie (cykle 26 dniowy). Czyli nie jest to taki krótki cykl. Więc owulacji podczas miesiączki raczej nie było.' no raczej nie :) przy nastepnych wątpliwosciach zacznij własnie od podania długości cyklu ;)

Gość Marzenka1888
No mam nadzieje,że do zapłodnienia nie doszło. :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi.