Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pralinka 34

Tardyferon Fol

Polecane posty

Gość Pralinka 34

Tardyferon Fol tj. żelazo przepisał mi ginekolog na anemie w ciąży. Zalecił 2 razy dziennie po 1 tabletce, ale w ulotce doczytałam się dawkowania 1 raz dziennie. Czy ktoś brał to 2 razy dziennie, czy lekarz mógł się pomylić ? Nie chciałabym przedawkować.

Zwyczajowo używa się jedną tabletkę, ale być może lekarz uznał, że będzie to dla Ciebie zbyt mała dawka, myślę, że nie masz czego się martwić, a dla spokojnej głowy zadzwoń do lekarza i się upewnij. Zresztą na ulotce jest napisane: "Dawkę i częstotliwość stosowania określa lekarz."

Gość Pralinka 34
podnosze

Gość Pralinka 34

TARDYFFERON FOL w moim przypadku okazał się za silny lekarz przepisał mi dwa opakowania a niestety nie zuzyłam nawet jednego jeśli będzie któraś z was zainteresowana tym lekiem proszę o kontakt na mój komunitakor gadugadu 9545299 opakowanie i zawartośc jeste ważne do kwietnia 2014 roku wiec.

Gość justynkaijulcia
Witam ja biorę Tardyferon Fol takie ròżowe tabletki 2 razy dziennie mi przepisał Lekarz z powodu anemii ciężarnych.Pozdrawiam!

Gość gość
no wlasnie u mnie tak samo...mam brac 2 razy dziennie, a na ulotce piesze 1tabl dziennie lub co drugi dzien

Gość gość
Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy to 0,40mg, w Tardyferon Fol jest 0,35mg...wiec jak wezme podwojna dawke to przedawkuje...i bądz tu mądry:(

Gość gość
mam jeszcze pytanko, lek przyjmujecie na czczo czy po posilku. Lekarz mi powiedxzial ze po posilku mam brac a tu wszedzie czytam ze na czczo

Gość gość
halo, zadna z was nie brala tego leku???

Gość gość
Dziewczyny bardzo proszę jeśli zażywacie tardyferon fol, rozkruszcie i sprawdzcie czy wasze tabletki sa w srodku biale, ja przypadkowo rozgniotlam i bardzo sie zdziwilam, poniewaz wszystkie inne preparaty zelaza w srodku, pod otoczka sa niemal czarne. Wystraszylam sie bardzo, czy aby to napewno zelazo, czy producent omylkowo nie zamiescil tam innego leku. Co dziwne, zawsze po zelazie miewalam czarne stolce, a po tardyferon fol nie. Proszę sprawdzcie czy wasze tabletki tez sa pod otoczka biale. Czy poprawila Wam sie po nich hemoglobina?

Na poprawe morfologii polecam sok z pokrzywy i sok z buraka-poprawa spektakularna,wczesniej bralsm miesiac tardyferon i nic sie nie poprawilo.

Gość gość
Podbijam temat. Dziewczyny pomocy. Biorę ten lek od wczoraj i zaczęły się mocne skurcze zlapalo mnie dwa razy po jakieś 15 min. Ból okropny, dol brzucha. czy to może być spowodowane tym lekiem przepisanym ?? Pomocy.

Gość gość
Up up pomóżcie dziewczyny.

Gość gość
Gin przepisał mi tardyferon i zalecił dawkowanie 3x1 tabl na godzinę przed posiłkiem i/lub 2 godziny po posiłku- czyli na pusty żołądek. Czuje się po nim dobrze. Dzięki niemu pozbyłam się też zaparć- działa na mnie przeczyszczająco regularnie raz dziennie ;) Zażywam od 10 dni.

Gość gość
Ja miałam brac jedna tab dziennie dziala na mnie bardzo zle nie wytrzymywalam bólu zoladka i rozwolnienia

Gość gość
Ja mam zalecenie 1 x dziennie wynik mam 11,5 od jutra zaczynam brac i zobaczymh co bedzie a wy jaka macie hemoglobine??

Gość gość
A mi to to nie pomogło. Dopiero Szelazo poprawiło morfologię. Gin mi kazał stosować.

Gość gośćdoro
jeśli jest potrzeba, to lekarz zaleci nawet 3x1 wszystko zalezy od wynikow badan, ja tak mialam i wszystko bylo ok

Gość gość
A czy wie może ktoś, czy można brać ten lek podczas karmienia piersią?

Gość Ewa36
Mam wynik 11 i 1 raz dziennie tardyferon ;-) zobaczymy co będzie po miesiącu, ale podobno trzeba 3 miesiące brać

Gość gość
Cześć dziewczyny, przy wyniku 10,4 dostałam 2x1 tardyferon fol, jednak lek powoduje zdecydowanie większe zaparcia niż do tej pory, co poradzicie?

Gość gość
Chela Ferr Forte polecam, ja Tardyferon brać nie mogę

Gość gość
Witam. Mój wynik HGB w 25 tyg. ciąży to 7 mmol/l. Mam przyjmować po jednej tabletce na pół godziny przed śniadaniem. Od początku ciąży poziom hemoglobiny spada.

Gość PaulaMik
Moja morfologia od 5 miesiąca padła na margines... Lekarz przepisał mi raz dziennie naczzo ale popijać sokiem z pomarańczy / woda z cytryna ponieważ Żelazo jest ciężko przyswajalne a z Wit C lepiej mu to idzie. Aczkolwiek i tak nasz organizm przyswoi sobie tylko 10% tabletki a reszta wyląduje w czarnej postaci w toalecie :)

Gość gość
Ja mam żelazo 25,5 przy minimum 37. W ciąży nie jestem, przepisała mi Tardyferon-fol i mam brać przez 7dni 2x1tabletka i do tego raz dziennie Witaminę C aby się żelazo lepiej wchłaniało a po 7dniach mam brać żelazo 1x1tabletka

Gość gość
A czy biorąc ten lek można wypić jedno piwo ?