Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarna_dziura

wzielibyście kredyt dla kogoś z rodziny?

Polecane posty

Gość Waleryjka
W sumie siostra cie postawiła w niezręcznej sytuacji. Moze 10 tysięcy to nie jest kosmiczna suma - ale tym bardziej moze poczekać, az bank jej kredyt da i nie bedzie musiała nikogo prosić. Już samym faktem poproszenia cie o pomoc wprowadziła w stusunki kwas - bo ty będziesz miała powody do niezadowolenia tak czy tak. Jak odmowisz - to będziesz sobie myslała "ona na pewno ma pretensje i żal". Jak nie odmówisz - będzie ci ta niepewnosć lezała na wątrobie. O takie przysługi w ogóle nie powinno sie prosic. Powiedz, że sama masz zamiar wziąć kredyt i że nie mozesz. twoja siostra chyba nie jest zbyt taktownym i wiarygodnym człowiekiem

Gość dziewczyno ja sama
kilka lat temu wziełam kredyt dla siostry..były zapewnienia ze spłaci..a suma sumarum to ja od pierwszej raty spłacilam cały dług:-( teraz zamiastsiostry mam wroga numer 1..Chcesz stracic rodzinke lub przyjaciół pozycz im kase

Gość czarna dziura jak to zrobisz
to bedziesz czarna_dziura_w_czarnej_dupie :o

Gość czarna dziura jak to zrobisz
NO i tak 3maj :)

Gość kjjasjbsd
kochajmy się jak bracia , liczmy ja żydzi

Gość moje 2 grosze
No wlasnie z tymi kredytami dla kogos jest zawsze lipa ;-) Ja bym sie na to nie zgodizla, gdybym nie miala pewnosci, ze gdy w Twoim wypadku siostra nie bedzie go splacac to nie bedzie to dla Ciebie duzy obcizaeniem. Ja np wzielam laptopa dla taty i miesiecza rata wynosi 125 zl. Gdyby sie ro dzicom odwidzialo to splacac, a na pewno im sie nie odwidzi bo mamay bardzo dobre kontakty, to nie byloby to duzym obciazeniem mojego budzetu. Dzis z mama idziemy np po telewizor. Z tego co sie orientowalam rata bedzie wynosic ok 100zl miesiecznie i " w razie w" jakbym to musiala splacac to tez by bylo ok. Ale to sa moi rodzice, z ktorymi mam bardzo dobre kontakty i nie musze sie martwic o splate. Ba ! Nawet czase pozyczam pieniadze od mamy i po prostu oddaje je splacajac te raty co sa na mnie. Mysle,ze takie rozwiazanie jest ok. Niestety nie wzielabym ZADNEGO kredytu dla NIKOGO z rodziny, jesli wiedzialabym,ze nie bede pewna, ze tamta osoba bez pobleu bedzie to splacac. Ja np. wzielam tego kompa i dzis wezme tv na sibie nie dlatego,ze rodzice maja poblemy finansowe, tylko maja wlasna dzialalnosc i za duzo swistkow trzeba zalatwiac przy takich smiesznych kwotach kredytu dla firm a dla osoby prywatnej to zajmuje 5 minut. Dlateo mysle,ze powinnas sie astanowic czy siora bedzie to splacac. Zaluzmy ze tak. A jesli nie bedzie to czy w razie czego splacanie tego kredytu nie bedzie dla Ciebie problemem. Jesli masz watpliwosci to sie nie godz.

pracuję w windykacji i powiem ci jedno!!!bardzo dużo kredytów jest wziętych przez członków rodziny i nie splącaja tego,lub nie płacą regularnie,a historia kredytowa jest twoja.kiedys to ty będziesz potrzebowała kredytu i go nie dostaniesz bo siostra bedzie spóźniała się np.16,20,czy 33 dni.a później to nam płaczą,że rodzina tak ich załatwiła!!!decyzja nalezy do ciebie.a jak jest na wychowawczym to z czego będzie spłacała?

attarium jej mąż dość dobrze zarabia, więc z jego pensji... no ale nie bedzie musiala splacac, bo ja tego kredytu nie wezme :)

Gość moje 2 grosze
tak sobie teraz dokladniej ten temat przeczytalam i jestem PEWNA ze nie powinnas brac kedytu na siebie. Twoja siostra jest egoistka i materialistka ( wiem, ze ja kochasz bo siostra), ale dla nas - osob " z boku" tak wlasnie ta Twoja siostra wyglada. Absolutnie nie bierz tego kredytu i bardzo mi sie spodobala wypodziedz " a ja uwazam ze nie powinnas uzywac wymowek tylko prawdy powiedz jej ze to ona jest odpowiedzialna za wlasne zycie i rodzine ktora zalozyla i to przez ich sposob gospodarowania pieniedzmi jest jak jest a ty nie czujesz sie w obowiazku rozwiazywania sprawy za nia i to swoim kosztem". To, ze jestes niezalezna finansowo i stac Cie na wiecej to nie jest powod,zeby kogos finansowac.Jestes zapewne mloda i sobie poszalej, bo zobacz na siostre jak wyglada zycie dorosle z mezem i dziecmi ( raty, kredyty, emonty domu i dzieciaki na glowie). Dlatego sobie poszalej dopoki mozesz i nie miej z tego powodu wyrzutow sumienia ;-) Ja robie dokaldnie tak samo. Mam 24 lat, dobra wyplate " na swoje wydatki" i nie bede sie chamowac ani nikogo sponsorowac, bo ktos tego wymaga ode mnie. Moje piniadze, sama zapracoalam i sobie moge robic co chce z nimi. Tobie radze to samo. A jak masz za duzo pieniedzy i nie masz co z nimi zrobic to sobie odkladaj na fajne wakacje/samochod czy czego Ci tam brakuje do szczescia. A siostra sie nie mart. Ma meza i to na ich glowie lezy obowiazek radzenia sobie z zyciem a nie na Tobie. Powodzenia i nie daj sie ;)

Kochana ja już różne rzeczy widziałam i powiem ci jedno-to że ktoś dobrze zarabia nie oznacza że tak będzie nadal,a skoro tak dobrze zarabia nie pwinien mieć problemu z uzyskaniem kolejnego kredytu.i wierz mi że nie jest tutaj przeszkodą,że ma już kredyt.a zgoda współmażonka jest potrzebna(i podpis na umowie kredytowej) na kwocie kredytu powyżej 20100 zł.a z drugiej strony skoro tak dobrze zarabia dlaczego nie odłozył takiej kwoty na remont?

Gość moje 2 grosze
Aha ! mi sie przypomniala historia z zycia moich rodzzicow. Mama byla zyrantem czy jak to sie tam mowi pozyczki w wysokosci 3 0000 zl dla swojego kuzyna. Kuzyn nie splacal, za to splacala jego matka ale zawsze z poslizgiem. Wreszcie to jakos szczesliwie splacili a my postanowilismy sobie kupic dom. Moi rodzice do banku po kredyt a tam pani " hola hola a pani jest w rejestrze dluzikow" . Ile bylo chodzenie, kombinowania zaswiadczen i pism,ze mama byla tylko poreczycielem a nie biorca pozyczki na glupie 3 000 zl. Masakra ! Ktos wczesniej napisal bardzo dobrze. Wszystko co wezmiesz na kredyt idzie w Twoja "histrie kredytow". Maly poslizg i banki sie nie bawia tylko do rejestru wpisuja. Kredyt 10 000 moze i neiwielka suma, ale na prawde moze Ci narobic klopotu na przyszlosc jak sie bedziesz chciala poukladac a tu taki smrod a Toba bedzie isc bo wzelas na kogos raty a nie splacane byly. Strasznie sie rozpisalam, ale akurat przypomniala mi sie ta historia i z tego co widze duzo osob mialo podobne problemy.

pracuję w windykacji i powiem ci jedno!!!bardzo dużo kredytów jest wziętych przez członków rodziny i nie splącaja tego,lub nie płacą regularnie,a historia kredytowa jest twoja.kiedys to ty będziesz potrzebowała kredytu i go nie dostaniesz bo siostra bedzie spóźniała się np.16,20,czy 33 dni.a później to nam płaczą,że rodzina tak ich załatwiła!!!decyzja nalezy do ciebie.a jak jest na wychowawczym to z czego będzie spłacała?

to zalezy od wielu czynników. Jak zyjecie ze sobą? Ja np. wzialem telefon na firme mojemu przyszlemu szwagrowi,siostra go zostawila a on przez przypadek narobil rachunkow na 13 tys !!! tak na 13 tys pln!! i splacil juz 8 tys. Mogl mnie olać bo i tak abonment był na mnie ale nie,spłaca. To jest gosć. !!! Pomimo ze nie zoosatał moim szwagrem bardzo go lubie.