Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beybe29

Testy alergiczne

Polecane posty

Mamy skierowanie na 1 testy alergiczne, synek ma 27 miesięcy, w jakim wieku robiliscie testy u dzieci? czy jakos specjalnie przygotowaliscie dzieci na taka wizyte? jak to do konca wygląda?

Gość hejjjjjjjjj
moja córka miała testy robione przed skończeniem 2 r. życia, skórne i platkowe przeszła je z uśmiechem skórne - na rączce są umieszczane alergeny i nakłuwany naskórek, nie boli, odczytane po ok. pól godz. płatkowe - na pleckach, odczytane po 2 dniach u nas alergia została stwierdzoa w 3 m-cu życia A, nie wolno podwać przed testami leków przeciwalergicznych, oczywiste chyba.

własnie mamy miec na raczce Pani dr mowiła ze mam dziecko przygotowac literkami opisac dlon , robic kropeczki z wody i naukowac wykałaczka- tak to mniej wiecej w rzeczywistosci wygląda? 1 test mamy 15.03 , 2 17.03, ze dziecko musi byc zdrowe i ma miec odstawiane leki przed. Wyszło Ci cos z testów? na jakiej podstawie sa wybierane testy które sa robione? tzn na co uczula? u Ciebie chodziło u alergie pokarmowa czy na podłozu astmatycznym?

Ja chciałam zrobic córci testy ale ma dopiero 12 miesięcy a lekarz powiedział mi że robi się je dopiero w trzecim roku życia

U dzieci, które nie ukończyły 3. roku życia stosuje się testy z krwi, gdyż u takich maluchów testy skórne nie są miarodajne z powodu słabej reakcji histaminy zawartej w skórze na alergeny. "(...) Badanie to polega na wykryciu przeciwciał w surowicy krwi, które produkuje organizm po zetknięciu z alergenem. Wysokie stężenie świadczy do alergii, lecz niski poziom jej nie wyklucza. (...)"

Ja robiłam testy skórne kiedy synek miał równe 2 latka. Niestety na Kasę chorych nie mogłam się doprosić na skierowanie (to nic że dziecko napuchnięte i całe czerwone) gdyż ,,ponoć takim małym dzieciom się nie robi" .Nie wiem czy się robi czy nie ,bo już w to nie wnikałam.Zrobiłam prywatnie. Samo badanie jest niebolesne !.Rzeczywiście dziecko może się wystraszyć gdyż urządzenie którym nakładają ,,rożne substancje" przypomina niczym igłę.Wynik gotowy do odczytani po paru minutach.

Robiłam dziecku testy jak miał 2,5 roku.Nie wyszło nic,a skóra wciąż była sucha,szorstka i wysypana.Po roku powtórzyliśmy testy i dopiero wtedy wyszło na co jest uczulony i skóra się poprawia po odstawieniu alergenów.

Gość gość
ja ide z synem jutro zrobic testy do tego instytutu www.alergomed.com.pl zobaczymy co wyjdzie, mam nadzieje, ze nic zlego...