Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poczatkujaclyzwaz

łyżwy które lepsze, figurówki czy hokejówki?? Nie wiem na co sie zdecydować

Polecane posty

Gość poczatkujaclyzwaz

Hej, jestem początkujący, i nie wiem jakie kupić sobie łyżwy figurówki czy hokejówki, na których sie lepiej jeździ??? Dla początkujących które radzicie ???

Gość chodzic to można po godzinie
dla faceta to oczywiście hokeje

Gość oj matulu
hokejówki

Czy ja wiem. Ja wypróbowałam te i te, zawsze wypożyczam jednak figurówki. Chociaż hokejówki są chyba nawet lepsze, bardziej usztywniają nogę. Są bardziej stabilne. Na twoim miejscu kupiłabym figurówki. ;)

Gość poczatkujaclyzwaz
Nie chodzi tu o płec, nie wiem czemu utarlos ie ze hokeje dla facetow figurowki dla kobiet, osobiscie to kobieta i facet, bo oboje chcemy zaczać, i po prostu chodzi o to na ktorych sie stabilniej jezdzi, i mniejsza szansa na wywiniece orla :P chodzi po prostu o to ktore sa lepsze dla poczatkujacych :)

w figurówkach będziesz mieć problem, bo będziesz potykać xię wciąż o ząbki z przodu łyzwy. To tez zależy, co na tych łyżwach chcesz robić. Do zwykłego jeżdżenia, dla faceta zdecydowanie hokejówki

Gość co sie chlopie cieszysz
Sorryyy co się smiejesz przecież na tańcu na lodzie faceci tylko śmigaja w figurowkach i to jest normalne, tlyko ze w czarnych, sa meskie figurowki :)

a stabilność nie ma tu nic do rzeczy. Jedne i drugie są poziome :) Różnią się wyłącznie tymi ząbkami z przodu, których hokejówki nie mają

Gość poczatkujaclyzwaz
jadla tego sie zastanawiam bo widzialm ze hokejowki maja zaokraglony tyl a figurowki prosty wydluzony, i nie wiem czy sie nie zabieje w hokejach dlatego rposze o rade

a ty jesteś facet czy kobitka????Jeśli facet zdecydowanie hokeje. Jeśli kobitka absolutnie hokeje odradzam

Gość poczatkujaclyzwaz
blabla kobitka :P

no to oczywiście figurówki. Dla dziewczyn hokeje nadają się wyłącznie sportowo. Do zwykłej nauki jazdy tylko figurówki

a niby dlaczego facet w sukience nie chodzi, a dziewczyna tak? Po prostu łyżwy są tak skonstruowane, że facetom do zwykłej jazdy lepiej się jeździ w hokejach, a dziewczynom w figurówkach i tyle. Widzialas faceta w szpilkach kiedyś? Po prostu faceci wykonują inne ruchy nawet na łyżwach, niż dziewczyny. Tyle w tym temacie. A skoro nie wierzysz, kup sobie co chcesz!

Gość focharskiii
ja stwierdzam ze, to nie prawda ;) Ja jeździłam i na tych i na tych na oboje dobrze mi sie śmigało, dziwne że facte tylko hokejowki, przecież jak wykonuje taniec na lodzietoo tylko jezdziw figurowkach.. i to normalne. i nie wykonuje innych rochow;/ sory to co facet ma inne nogi? czy moze mu rpzeszkadza dyzndzel miedzy nogami zeby nie mogw figurowkach jezdzic;/ faceci też jeżdżą w figurówkach a kobiety w hokejówkach! Nie chodzi o płec tlyko o umiejetnosc i wygode, jak laska umie lub chce szybko jezdzic i elastycnzie niech bierze holkejowki jak chce wykonywac piruety itd. top figurowki, osobiscie do anuki fugurowki polecam dla poczatkujacych.

Gość gość
Sam jakoś tydzień temu wybrałem się pierwszy raz na lodowisko. Dziewczyna namówiła mnie, żebym spróbował jazdy na łyżwach figurowych. O dziwo jak na pierwszy raz szło mi nawet nieźle, ale trochę przeszkadzały mi ząbki z przodu, wielokrotnie zdarzało się tak, że po prostu blokowały one możliwość stawiania kolejnego kroku. Następnym razem spróbowałem jazdy na hokejówkach, o ile nie było tam ząbka i moja jazda była płynniejsza, o tyle musiałem przestawić się na jazdę z większym usztywnieniem nogi. Po piętnastu minutach nie chwaląc się jeździłem jak profesjonalista ;) Także to kwestia wygody i umiejętności. Nie ma podziału na płeć, ale to co jest bardziej komfortowe dla jednej i drugiej osoby. Jako amator przeszukałem więc internet w poszukiwaniu dobrych hokejówek dla mnie. Najpierw poszedłem do sklepu stacjonarnego przymierzyć kilka modeli, a później zakupiłem w necie. Wiadomo ceny tańsze. Jeśli miałbym Ci polecić jakiś sklep internetowy to możesz zobaczyć tu: http://www.lyzwy.net.pl/lyzwy-hokejowe/ Znajomy podał mi tą stronkę i patrząc na ceny na prawdę odbiegają sporo od normy.

Gość setiagent
Hokeje dla facetów, figury dla kobiet - najwieksza bzdura. Przykłady? Liga hokeja kobiecego, a w drugą stronę - jakikolwiek solista figurowy, na youtube jest pełno przykładów, każdy z nich w figurówkach. Sam spróbowałem tego i tego i chyba zostanę przy figurówkach. Na hokejach te same kroki robi się inaczej, bo buty i płozy sa nieco inne. Figurówki mają po pierwsze obcas, po drugie ząbki, po trzecie dłuższą płozę z tyłu, no i inaczej nosi się je na nogach (przyjemniej). Hokeje są twardsze, najczęściej z tworzywa sztucznego i mają większego "banana", czyli nieco większy promień wygięcia płozy (ani tu ani tu ona nie jest prosta). Wykonanie przysiadu czy "pistoletu" na hokejówkach graniczy z cudem, z kolei ostre, g***towne zwroty na figurówkach to dla początkującego niemożliwość. Problem z używanymi figurówkami jest jeden - najczęściej są "złamane", czyli nie maja sztywności w kostce. Dlatego jesli figurówki, to lepiej nowe, ewentualnie po godzinnej jeździe próbnej - sztywna kostka to podstawa, bo płozę można zawsze naostrzyć. Dla początkującego - kup hokeje, nie za drogie, za 300pln można wyrwać bardzo przyzwoite nowe Bauery (mam Supreme One.4, polecam). Po kilku godzinach nauki spróbuj jazdy figurowej, jest trochę inna, moim zdaniem przyjemniejsza (szczególnie dla oka, przyjrzyj się zawodniczkom :) ). Różnica jest taka, że porządne figurówki to 550pln nówki (Risport Etoile). Ja poluję na RF4, a to już 650pln, ale przy mojej wadze chyba lepsze sztywniejsze, prawdopodobnie będą bardziej wytrzymałe na przeciążenia mojej masy ;)

Gość ogladamtvn
Bylam dzisiaj na lodowisku. Ludzi bylo pelno i tylko trzy osoby mialy lyzwy figurowe ;) kolezanka z ktora przyszlam jakas pani i pan (pan mial czarne) nastolatki, chlopacy i dziewczyny dorosli i dzieci wszyscy jeździli w hokejowkach ja jeździlam i w tych i w tych i dla początkujacego zdecydowanie hokeje! Na nich jeździ sie jak na rolkach (odpychamy sie na boki) a to mamy juz "utwardzone" w sobie na figurowkach (odpychamy sie do tylu) do czego potrzebujemy jakiegos doswiadczenia. Wiadomo zabki tez utrudniaja jazde. Powiem tak, na hokejowych zaliczylam tylka jedna glebe dlatego ze ktos zajechal mi droge :D na figurowkach ledwo co jechalam wiec gleba byla za kazdym razem jak tylko wstalam.

Gość gość
raczdeeeeeeeejj hokejeeeee

Gość gość
Na stronce allinside.pl jest bardzo duży wybór bardzo dobrych łyżew, ja tam kupowałam swoje, które świetnie się sprawują. Ciężko mi było je znaleźć odpowiednie, ale koleżanka mi pomogła,znalazła tą fajną stronkę. Przy okazji mogłam sobie pozwolić kupić coś dodatkowego, a mianowicie ciuszki, gdyż rzeczy na tej stronie są tanie a dobre :D

Gość gość
Na stronce allinside.pl jest bardzo duży wybór bardzo dobrych łyżew, ja tam kupowałam swoje, które świetnie się sprawują. Ciężko mi było je znaleźć odpowiednie, ale koleżanka mi pomogła,znalazła tą fajną stronkę. Przy okazji mogłam sobie pozwolić kupić coś dodatkowego, a mianowicie ciuszki, gdyż rzeczy na tej stronie są tanie a dobre :D

To zależy od tego co chcesz ćwiczyć i też od fizycznych warunków Twojego ciała... Ja zawsze jeździłam w figurowych, a teraz trenuję hokej , więc wybieram oczywiście hokejówki. Polecam zainteresowanym wyszukiwarkę sportową w tym celu https://trenujto.pl/hokej

Gość gość
Figurówki. Dlaczego? "Do wyboru mamy łyżwy hokejowe i figurowe. - Buty hokejowe są szersze i wykonane z innych materiałów. Różni się też płoza - hokejowa jest krótsza i zaokrąglona w lekką "łódkę", figurowa jest dłuższa i zakończona z przodu ząbkami - tłumaczy nauczyciel łyżwiarstwa Jacek Tascher. - W ciągu wieloletniej pracy nie zdarzyło mi się spotkać dziecka, któremu przeszkadzałyby ząbki, a takich, które przewracały się boleśnie kilka razy na minutę w kiepskich łyżwach hokejowych i "odżywały" po zmianie łyżew na figurowe, było mnóstwo. Dlatego polecam rozpocząć od figurówek, bo są po prostu stabilniejsze." Zródło: http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,17101834,Lyzwy_dla_poczatkujacych__Spalaj_kalorie_na_lodzie.html?disableRedirects=true

Gość łaniafrania
Ja też uważam, że łyżwy figurowe. Zamierzam sobie je kupić :)

Gość HokejowaLyzwiarka
To czy będziesz jeździć w łyżwach hokejowych czy figurowych, to zależy jedynie od ciebie. Ja polecam sobie wypożyczyć i te i te, przetestować w których lepiej się jeździ, a nie szukać pomocy w internetach. Z drugiej stronie NIE wolno się kierować utartym przekonaniem, że łyżwy figurowe są dla dziewczyn, a hokejowe dla facetów. Łyżwy figurowe są stworzone tak, aby można było robić różne ewolucje na lodzie. Właśnie po to mają ząbki (NIE do odpychania się!). Łyżwy hokejowe, według wielu osób "łyżwy stworzone do szybkiej jazdy", są o wiele lepsze dla początkujących. Łatwiej się nauczyć na nich jeździć, szczególnie dzieciom, które nie zahaczają o ząbki. Pozdrawiam serdecznie :)

Gość gość
Polecam www.sklep.rowmot.eu , maja super oferty w całkiem atrakcyjnych cenach. Kupiłam tam swoje pierwsze hokejówki, jednak daje sobie sprawę, że nie każdemu one będą odpowiadać, więc polecam zajrzeć do oferty bo w niej również są inne modele.

Łyżwy należy dobrać do umiejętności. Dla początkujących najbardziej odpowiednie będą łyżwy hokejowe, a dla bardziej wprawionych figurowe. Na https://kronos-shop.pl powinny być profesjonalne łyżwy figurowe, jak i hokejowe.