Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze szybko

jak przypalic cebule?

Polecane posty

Gość prosze szybko

Kochani robie moj pierwszy rosol i chce przypalic cebule.. widzialam kiedys ze to sie nad gazem robilo ale nic wiecej.. ile czasu przypalac? czy z kazdej strony? jak wysoko trzymac ta cebule? czy ja wczesniej pokroic czy tak w calosci? szybko szybko.. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosze szybko
:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obierasz cebulę
kładziesz na palnik i włączasz gaz. Jak opali się na czarno, gasisz gaz i wrzucasz cebulę do rosołu. Nabierze pięknego złotego koloru :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosze szybko
ale jak to na palnik, tam na to kołko co spod niego plomienie wychodzA? i co mam spalic na wegiel? bo rozumiem na czarno.. ja widzialam jak mama na widelcu trzymala i tak obracala..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obierasz cebulę
tak, na to kółko :) Widocznie są różne szkoły. Twoja mama obracała na widelcu, i pewnie się nie sparzyła tak jak ja :) Ta pierwsza warstwa cebuli ma być na czarno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taralallaaa
dawniej robiło się to na blasze. Oczywiście jeżeli w kuchni był piec kaflowy z blachą do gotowania..w wielu domach na wsi nadal są...A na palniku gazowym-nie polecam..owszem cebula się przypali, ale przy okazji wchłonie wiele szkodliwych substancji z gazu,,to jest bardzo nie zdrowe...spróbuj to zrobić na patelce..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosze szybko
wow. no ok.. rozumiem ze ta pierwsza warstwa cala czarna od gory do dolu? tak wlasnie zrobilam.. w sumie to tak na tym widelcu to reka wiednie.. dziekuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obierasz cebulę
od zawsze robię na palniku gazowym, bo nigdy nie mieszkałam na wsi. Mam 50 lat, żyję ja i moja rodzina, więc z tymi szkodliwymi substancjami z gazu to chyba przesada :) A zresztą, w dzisiejszych czasach WSZYSTKO jest szkodliwe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taralallaaa
wszystko wyjdzie z czasem..a potem się dziwicie, skąd rak jelita grubego, żołądka, białaczki...nie życzę pani tego, ale taka jest prawda..substancje chem. które używa się do nawaniania gazu(bo on w czystej postaci jest bezwonny) są bardzo toksyczne..Wiem co mówię, jestem chemikiem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obierasz cebulę
na coś trzeba umrzeć panie chemiku :) Szkoda by było odchodzić z tego śwaita, będąc całkowicie zdrowym :) W tej chwili gaz nawaniany jest inaczej niż kiedyś i praktycznie większość twierdzi, że nie nawaniany jest w ogóle Od zawsze mieszkam w wielkim mieście i praktycznie tu wszystko jest "trujące" Więc jeden składnik mniej czy więcej w naszym przypadku różnicy nie robi. Ale dziękuję za ostrzeżenie i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosze szybko
taralallaaa O jak fajnie, ja tez na chemi na UW wlasnie koncze i pisze prace mgr. i jakos sie ta cebula mnie nie przeraza..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ted75
produktami spalania gazu miejskiego są dwutlenek węgla oraz para wodna, czyli substancje raczej obojętne dla człowieka. Poczytajcie w Googlach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale zawsze lepiej opalic na patelni .Efekt ten sam .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jakie szkodliwe substancje z gazu? A w piecach gazowych to niby co płonie jak nie gaz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tzn. w piekarnikach gazowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Szkodliwe substancje z gazu :D Czyli powietrze w mieszkaniu jest cały czas zatruwane w czasie gotowania na gazie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wierzę że jest inaczej
A ta spalona cebula to może rakotwórcza nie jest? Węgiel na przypalonym jedzeniu jest cacy do jedzenia, co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moi kochani, podpowiem wam jak uniknąć szkodliwego tematu i przyrządzić, opiec cebulę sposobem wiejskim naszych Babć, a mianowicie na kuchenkę gazową położyć mały żeliwny krążek jak garnek, element z w/w "blach" kuchennych dawnych kuchni kaflowych. Zdrowo, tradycyjnie, bez poparzonych paluszków. Ja taki krążek znalazłam na http://www.fabryka-zieleni.com.pl/towar/view/69/krazek-zeliwny-do-fajerki-%C3%B8-16-cm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Darek
Ty to chyba blondynka jesteś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×