Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość troche gruba

Pomóżcie !

Polecane posty

Gość troche gruba

Mam 14 lat , i mam smykałke do fryzjerstwa , chciałam mieć domowy salonik ( że idę do kogoś lub ktoś do mnie i robię fryzurę ) taką jak : prostowanie , obcinanie , lokowanie , modelowanie , pasemka , i tu pytanie : Ile mogę brać za : 1. Prostowanie 2. podcinanie końcówek 3.lokowanie 4.modelowanie 5.pasemka 6. zrobienie grzywki , potrzebuję kasy , dlatego chcę czesać znajomych , bo oni są zadowoleni

Gość Anq25
Za obcinanie, pasemka i prostowanie się nie bierz dopóki nie kupisz: nożyczek (ale nie takich pseudofryzjerskich tylko profesjonalnych (czyli takich które kosztują nie mniej niż 150zł i pochodzą ze sklepu fryzjerskiego)! Tymi pseudo tylko poniszczysz im włosy i zrobisz sobie antyreklamę. Nie kombinuj też jeżeli nie znasz technik fryzjerskich i nie masz dopasowanych nożyczek! Podcinanie końcówek, grzywka ok. Co do pasemek to pewnie wydaje Ci się, że robi się je rozjaśniaczem i już. Owszem czasami Ci się uda tą metodą (choć szczerze mówiąc niszczysz tym bardzo włosy)...jednak nieraz pasemka wymagają by je tonować a do tego potrzebujesz profesjonalne preparaty i farby a to spora inwestycja. Prostowanie...jeżeli masz prostownicę ceramiczną to koniecznie używaj sprayu ochronnego. Jeżeli gorszą to wyrzuć. Prostownica za 30-40zł z marketu nadaje się tylko do stosowania na specjalne okazje i to w parze ze sprayem ochronnym! To, że Twoim znajomym się podoba to jeszcze nie znaczy, że możesz robić im na włosach co chcesz! To nie są pełnoletnie osoby i robienie pasemek, które zakończy się katastrofą może się skończyć źle nie tylko dla Twojej klientki...ale też dla Twoich rodziców. Zrozpaczona koleżanka i jej wściekła mama mogą to zgłosić i będziesz miała poważne kłopoty bo takie świadczenie usług jest niezgodne z prawem. Dlatego zawsze pamiętaj o "głupim" teście na alergię i nigdy nie udawaj, że wiesz lepiej niż producent preparatów!!!!! Jeżeli zastosujesz się do powyższego i będziesz używała do stylizacji profesjonalnych kosmetyków to śmiało możesz zasugerować znajomym, że skoro są zadowoleni z twoich usług i często wykorzystują twoje umiejętności, to niech płacą zbliżoną kwotę do tej jaką by zapłacili za daną usługę chociaż w tanim salonie. Za modelowanie, prostowanie, kręcenie loków śmiało możesz przyjąć w podziękowaniu ;) 15-25zł (duży koszt środków do stylizacji), podcięcie końcówek 10zł, grzywki 5zł.