Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trh

Polska, żygać się chce...

Polecane posty

Gość poinformowana
ciekawe... dzi..ki - ? o sobie myślisz? złodzieje? pijaczki? twoja rodzina?? w MOIM otoczeniu są ludzie pracujący, uczący się, dorabiający. I są szanowani. A ty - pisz za siebie. Jak kto dba - tak ma.

Gość ewrvw
Wyjechałam z rodzicami do Australii jak miałam 11 lat w 1991 roku! W 2007 roku przeprowadziłam się do Polski i od tej pory mieszkam tu cały czas. Przeprowadzając się do Polski miałam pewne obawy, w pamięci miałam dzieciństwo w latach 80, ale pomyślałam że przecież minęło wiele lat, dziś Polska jest w UE... Faktycznie w porównaniu do lat 80 zmieniło się tu wiele na lepsze. Ale jednak to nadal MAŁO! Nie będę się czepiać rzeczy materialnych, bo wiadomo że kraj się dopiero rozwija i społeczeństwo nie jest jakoś super bogate. Ale to co najgorsze w tym kraju to ludzie go zamieszkujący! Ludzie tu są beznadziejni! Niejako jestem osobą z zewnątrz, przez wiele lat wykorzeniło się ze mnie "polactwo" w najgorszym tego słowa znaczeniu, i uważam że Polacy dziś nie są narodem. Polacy to jedynie puste społeczeństwo, głupia tłuszcza mówiąca tym samym językiem a nie naród. Potraficie tylko narzekać i kombinować. Często zastanawiam się czy np urzędniczki w domu też są takie wredne jak w pracy? A może to ich praca daje im poczucie wyższości nad petentem? Czytając internet, komentarze pod wiadomościami, można dojść do wniosku że Polacy to stado debili plujących we własne gniazdo i ze tylko czekają aż się komuś noga powinie. W ostatnim czasie da się też zauważyć wśród młodych Polaków nową modę. Modę na plucie na religię chrześcijańską, na plucie na tradycję, plucie na historię... Żenada po prostu. Dziwić się że doszło do rozbiorów w XVIII wieku... z takim społeczeństwem jak Polacy żaden kraj by nie przetrwał, dziwne jest to że dziś Polska istnieje! Że nie ma tu jakieś wojny domowej w której każdy chce kawałek Polski na własność zagarnąć. Naprawdę żal mi jest tego kraju że Bóg pokarał go taki ludźmi...

zauwazylam ze najwiecej polakow wyjezdza za granice, ktorzy skonczyli podstawowke, nie potrafia sie wyrazac, ubieraja sie z bazaru, a potem nam opinie robia tutaj na obczyznie, malo jest polakow na normalnym poziomie, chociaz w wiekszych miastach moze to sie wyrownuje

Gość kocurzysko5555
Najgorsi są nieżyczliwi sąsiedzi. Jak masz poważny problkem jeszcze ci dokopią. Ja bym juz bardzo chciala wyjechac, odciac sie od tego narodu pelnego nienawisci.

Gość wowww
nie na Kafeterii szukam kultury, opisalam zycie na codzien na ulicy, w sklepach urzedach no i tragicznie nieuprzejmi kierowcy na drogach

Gość wowww
ewrvw wlasnie moje 32 lata poza krajem - to tez Australia Raj na Ziemi, prawda ta nasza Australia

Gość Kasandrea
To pierwszy odruch, mam go zawsze. Potem sie przyzwyczajam i wszystko mi sie podoba. Dopiero jak wyjade to widze roznice. To nie takie zle , na jakie wygloda, to ten pierwszy moment, ta roznica. To potem ma swoje uroki, kazdy kraj ma swoje zwyczaje.

Gość może kto s
dokładniej opisze różnicę mentalności między nami Polakami a resztą Europy czy też świata

Gość frentii
Skoro rzygasz Polska(slownik sie klania), to co robisz na polskim forum?? Czyzby na brytyjskim nikt nie chcial gadac z Polka, ktora pluje na wlasna Ojczyzne?

Gość W innym swiecie
uprzejmosc urzednikow - NIE wolno inaczej uprzejmosc ekspedientek do klientow, kazdy pracownik, chetny do pomocy kupisz lodowke, tv - nie boisz sie, jesli popsuta - przyjada wymienia dostawa do domu z podlaczeniem - nie wyciaganie lap op gorsz ... na piwo cena wykonania uslugi przed usluga - nawet jak sie pomyla nie wolno prosic o wiecej szanowanie przepisow, np. przejscie na pieszych jest swiete .. policja nie bierze lapowek, dla Polakow to proponujacych ... areszt ! ! brak menelow na ulicach przy sklepach itp brak tych '''madrych''' min polskich '''jacy to oni madrzy'''

Gość qrfa
do ewrvw Dużo prawdy jest w tym co piszesz. Polacy są beznadziejnymi ludźmi! Potrafią tylko narzekać... a jak się spytać dlaczego kogoś dlaczego w Polsce jest źle to co usłyszymy? Wszyscy winni tylko nie Polacy! A to źle bo ruskie komune przyniosły, a to źle bo tyle wojen było, bo niemce napadły, bo Balcerowicz (żyd :)) nie odszedł... standardowe wymówki polaczków! A zagłębmy się dalej w historię!? Mięliśmy mocarstwo! Wielkie państwo i co się z nim stało!? Nasi przodkowie byli tak beznadziejni że doprowadzili do upadku mocarstwo! To Polacy Polakom zgotowali taki los że w 19 i 20 wieku kto inny decydował o Polsce za Polaków!

Gość frentii
Dużo prawdy jest w tym co piszesz. Polacy są beznadziejnymi ludźmi! No to wypadzik na forum zagraniczne, krzyzyk na droge hipokryto🖐️

Gość malo powiem na temat
ale chcialabym wiedziec dlaczego kazdy mysli ze ci co za granice wyjechali to na zmywarce siedza???????????????????? jak mozna po 32 !!!!!!!!!!!!!!!! latach wrocic do Polski i narzekac???????????? Tego nie rozumiem !!!!!!! To po co wracaliscie ludzie???? Po co???? ja od 20 lat zyje za granica i nie wroce bo nie mam po co i do kogo i po prostu nie chce!! Ale po co wracacie a pozniej plujecie na Polske????? Wystarczy tylko na kafe poczytac to wiadomo jak w Polsce jest.Nie mam na mysli ludzi czy zarobkow i meneli. Ktos tu napisal ze menele w bramach i pod sklepami tylko w Polsce.Co za bzdura!!! Nie wroce do Polski bo nie chce zrezygnowac z porzadku w tym kraju w ktorym zyje.Porzadek w sensie urzedy itp, nie mowie o syfie czy brudzie. Nikt nikomu nie kaze wracac i wiadomo ze jak ktos jest wiele lat 20-30 poza krajem to sie nigdy nie bedzie mogl dostosowac. nie rozumiem tego. takie cos sie wie wczesniej przeciez!

Gość karoolek................x
ludzie to ludzie , wiele z tego co tu napisane jest i prawdą , ale jest tez druga strona medalu jak i inna nacja ludzi , ludzi jakich nigdzie poza krajem nie znajdziesz , nie w niemczech , i nie w australi ! i nie w kambodzy ! Ja osobiscie mam ten kraj jako ojczyzne w dupie , cóż taki typ ! odnajde sie w kazdzym kraju jak i miejscu , Dlaczego tak pisze ? bo tez polska to kraj gdzie obywatela ma sie w dupie , to i co sie ludziom dziwic ? Na zachód wyjezdzali wiecej dostawali niz tu od ojca matki czyli rzadu ! w szwecji jak sie ma troje dzieci to opiekunka z miasta przychodzi o 13 po to bys ty mógł z zoną wyjsc itd. To i ludzie inni i o ojczyznie mozna mówic - Tu ?? zamilknę

Gość W innym swiecie
a najwieksza roznica jest polityk polski - cwany, ciagle mu malo, napycha bezwstydnie swoje kieszenie - z pogarda patrzy na swoich wyborcow ___________ do nastepnego razu, az potrzebuje glosu. bezwstydnie obnoszenie sie np. z garniturem za 10 tys.zl. smieje sie w twarz ludziom takim jak my. Politycy zawsze oszustami, ale ci polski to perfidni.

Gość W innym swiecie
ta co siedziala 32 lata za granica, nie narzeka tylko pisze fakty - nie narzeka i jest wolnaaaaa jaki ptak. Wroci do rajskiego kraju, bo ma obywatelstwo,!!!!! i wszelkie tamte prawa zwiazane z emerytura i wyprawka. Takze narzekanie to co innego niz stwierdzenie faktow.

Gość elle.25
A ja rzygam holota, ktora wyjezdza za granice i po roku udaje wielkiego panisko, ktore pluje na kraj, do kazdego zdania wtraca obce slowko i mysli, ze jest niewiadomo kim. Dobrze ktos napisal, dlaczego nie siedzisz na zagranicznych forach, na ktorych udzielaja sie nie-Polacy? Jestes tak zalosna, ze nie jestes w stanie nawet przeanalizowac swojego zachowania, a slome z butow widac na kilometr, zal:O

Gość jednak ...........
pomyslcie na tym tematem. Polska jest pieknym krajem, ludzie tylko znienawidzili wszystko co dobre i wlasciwe, nienawisc do sasiada czy przyjaciol, bo im sie powiodlo ??? Mlodzi, jestescie pszyszloscia tego kraju. Robcie cos, ZMIENCIE ten kraj na lepsze. Zeby nie bylo tylko slychac na spacerach mlodych ludzi z co drugim slowem to .... qrwa czy .....,,,, pier .......,,,,,

Gość Kasandrea
Nie umie tego ujac, to takie trudne. Samo potraktowanie w sklepie, barze, ten brud, brudne ubikacje, jakis klucz do toalety, nierowne drogi. Tu super sklep, obok "glinianka". Na urlopie np. w Filipinach czy Sri Lance mi to nie przeszkada, ale od Polski oczekuje cos wiecej. Nie krzyczcie moze mnie nie rozumicie.

Gość wszędzie dobrze gdzie NAS
nie ma :o

ja jestem za tym zeby takie przypadki jak autorka po prostu ignorowac. licytowanie sie kto ma lepiej, w ktorym kraju i dzieki jakiemu wyksztalceniu jest po prostu smieszne. wiadomo ze ten i podobne topiki zakladaja frustraci z niska samoocena ktorzy nie potrafia pogodzic sie z faktem ze sie urodzili w Polsce a chcieliby np w Edynburgu :P

Gość Kasandrea
Polska nie jest piekna , bo jest strasznie brudna. I ma brzydka pogode.

Autor pewnie pochodzi z Poznania, mnie też chciało się rzygać gdy tam mieszkałam. Mieszkam teraz w Trójmieście i jest spoko. Ale ale, może troche szacunku modociany analfabeto? Piszesz, że chcesz wracać do domu więc uświadamiam Ci, że TO JEST TWÓJ DOM, czy tego chcesz czy nie. Polska to biedny i zaniedbany kraj, kraj złodziejski jak piszesz ale powiem ci cos - wolę żyć w tym naszym szarym świadku, niż bujać się po świecie i podniecać jak to inni mają super, zachłysnąłeś się obczyzną ale gdy zatęsknisz za domem w kraju pełnym ludzi o obcej Ci mentalności, nie wracaj już tutaj.

nie wiem czy jakbym wrocila to bym sie potrafila znowu zaklimatyzowac, jak ostatnio pojechalam na urlop to poszlismy ze znajomymi do pubu cos zjesc,zamowilismy no i czekamy..czekamy...cholera czekamy i nic ..w koncu postanowilam pojsc i sprawdzic co sie tam dzieje to zamiast przeprosic mnie to dostalam opiernicz ze smialam glos podniesc, oczywiscie cos sie we mnie zagotowalo..hehe nauczona dobrego zycia za granica..no i powiedzialam pare niemilych slow tej pani:P az inni ludzie to slyszeli 😭 jedynie co brakuje to tego w czym bylismy wychowani ..ten sam smak chleba gdzie nie ma nigdzie i bedzie zawsze brakowac, zapach zieleni latem i tej innosci..oprocz tego nie mam po co wracac..

a ja chetnie wrocilabym do Polski gdyby polska mentalnosc ulegla malej zmianie na lepsze. bo reszta mi nie przeszkadza, nie uwazam ze moje miasto jest brudniejsze niz to gdzie teraz mieszkam, ani ze jest wiecej meneli czy ponurakow. poza tym moja rodzina i znajomi dalej chca ze mna utrzymywac kontakt i zadne z nich nie wykreca sie od corocznych spotkan ktore juz niemalze sa tradycja. nie mam problemu z tym zeby zaprosic do Polski swoich przyjaciol z Anglii, ktorzy do tej pory bali sie tam pojechac bo nasz kraj wydawal sie im czarna dziura na mapie Europy gdzie strach jechac. gdybym wygrala los na loterii to juz dawno mieszkalabym w jakiejs dziurze w Beskidach bez zalu ze daleko do metropolii z wielkimi centrami handlowymi. szkoda ze wiekszoci emigrantow odbija palma i zaczynaja "olewac z gory" miejsce skad przyszli.

Gość malo powiem na temat
Quick o 16.04 pisalas/es ze do Polski nie jedzisz a przed chwila piszesz ze bylas i w pubie.No cos dziwne to....A jesli chodzi o to co napisalas ze za granice wyjedzaja tylko ci po podstawowce i z bazaru to jest bzdura!Mieszkam w niemczech i jak popatrze na n.p Turasy ktore sie tu urodzily i nawet po niemiecku porzadnie nie moga umiec to powiem jedno:To dopiero imbecyle!! Nie podoba mi sie to porownywanie ciagle z innymi krajami bo kazdy glupi wie jak w Polsce jest i ze prawie nic sie nie zmienilo.Nie musze nawet do Polski jezdzic zeby to stwierdzic a wrocic po 20-30 latach z nadzieja ze jest inaczej to glupota nie z tej ziemi.Od 20 lat nie bylam w Polsce, nie pojade ale na Polske i na Polakow nie bede pluc.

Mieszkam w Paryzu od lat i tak o tym brudzie piszecie.. moze w Niemczech FAKTYCZNIE dbaja o czystosc, bo tutaj.. pamietam strajk sluzb miejskich.. obled. Nie przesadzajcie z tym brudem w Poklsce - powodow do dumyu nie ma ale i przesadnego wstydu teznie. Urzednicy? Owszem, grzeczni ale kompetencje? Czasem nawet rodowici Francuzi przyznaja, ze w urzedach wyjatkowo tepe egzemplarze pracuja. Uwazam, ze kazdy kraj ma swoja specyfike, wiec nie ma co rownac w szeregu ale z drugiej strony warto tez popracowac nad wadami. Nieraz zastanawiam sie skad u nas tyle zawisci? Pytacie o roznice? To chyba w tym punkcie najbardziej widac? Francuz, kiedy jest nieco lepszy od pozostalych, dostaje od wiekszosci rodakow wsparcie - moralne, materialne psychiczne, czy jakies inne a my? My natychmiast rownamy - w dol. DLACZEGO? Dlaczego jesli ktos jest lepszy, lub chociazby inny nie moze znalezc poszanowania, zrozumienia, tylko od razu wyzwiska lub szukanie "drugiego dna" jego powodzenia. Spotkalo mnie tu w Paryzu mase podlosci ze strony rodakow, czesto tak absurdalnych, ze pusty smiech mnie tylko ogarnial.. Niech tam. Dlaczego inne nacje wzajemnie sie wspieraja, pomagaja sobie a my nie? I pijakow i bezdomnych tez tu nie brak - niemal na kazdej ulicy i bez przesady, to nie tylko Polacy, spotkac mozna wszelkie narodowosci. Za to pseudopolakow, co to po kilku miesiacach nie mowia ani po polsku, ani po francusku - sporo. Kiedys ubawilam sie na polskiej granicy. Wychodzac z toalety powiedzialam pani, ze Francja i Belgia moga nam pozazdroscic takich czystych toalet. Pani zrobila oczy jak 5zl i mowi mi, ze jestem pierwsza Polka, ktora takie cos powiedziala, bo normalnie tylko slyszy - znowu polski smrod, brud i ubostwo... Zenada. Polska to moja Ojczyzna. I nie wstydze sie mowic - jestem Polka.

Gość Kasandrea
Ja sie mam bardzo dobrze, ja na nic nie narzekam. Z Polski pochodze , mieszkalam tam dosc dlugo. I wszystko O.K. Myslcie co chcecie wazne ze Wam tam dobrze. Nie umie tego wytlumaczyc, poprostu , tám , za malo robi sie dla ludzi, zamalo sie o nich mysli.

Gość trh
tam w Szkocji to przynajmniej życzliwy Hindus czy Szkot nawet pomoże , jak śpię w parku to swego moczu mi użyczy bym się ogrzała bo teraz mrozy i śnieżyce. i nie ma przeciwko nic gdy w jego [ Szkota] śmietniku pogrzebie