Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edziczekkkkkk

Cukry proste- jakie to cukry?

Polecane posty

Gość edziczekkkkkk

o co chodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
glukoza fruktoza galaktoza mannoza ksyloza ryboza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość edziczekkkkkk
a mozecie podac przyklady tych cukrow? bo mam unikac ich a nie wiem w jakich produktach sa te cukry proste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 20asiulkajjjjjjjjj
Produkty bogate w cukry proste (cukier, miód, owoce, przetwory owocowe, soki owocowe, słodycze) stanowią bardzo dobre źródło energii, co nie sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Weronika- weronka
cukry proste to te nieprzetworzone zawarte w owocach warzywach itp złożone to przetworzone np dodatki w słodyczach itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 20asiulkajjjjjjjjj
cukry proste: biała mąka – białe pieczywo, ciasta, makaron, biały ryż, płatki kukurydziane, popcorn, ziemniaki (naturalnie prawie czysta skrobia), cukier rafinowany – słodycze, syropy, napoje gazowane, wiele przetworów, gdzie cukier służy jako środek konserwujący, dlatego należy wystrzegać się produktów zawierających cukier ukryty pod różnymi nazwami: syrop glukozowy, sacharoza, karmel. zastąp je złożonymi: produkty pełnoziarniste - pełnoziarnisty chleb, owsianka, pełnoziarnisty ryż, kasze oraz warzywa – groch, fasola, bób, soja, soczewica

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość edziczekkkkkk
no wiec skoro cukry proste sa szkodliwe i nalezy ich unikac to wychodzi na to ze owoce i warzywa tez sa szkodliwe i nie nalezy ich jesc? bo wszedzie pisze ze cukry proste sa szkodliwe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 20asiulkajjjjjjjjj
edziczek weronka ci zle podala owoce najlepiej ze skorka i warzywa to cukry zlozone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 20asiulkajjjjjjjjj
pewnie cukrzykiem jestes?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cukry proste to przede wszystkim słodycze. podnoszą poziom insuliny we krwi, przez co szybciej odkłada się tłuszcz i tyjemy. Zdrowsze są cukry złożone- np. owoce i warzywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 20asiulkajjjjjjjjj
tu masz linka poczytaj sobie, na dole jest o węglowodanach właśnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
codziennie spożywam fruktozę i glukozę bardzo pożywne cukry!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość edziczekkkkkk do 20asiulkajjjj
nie ma tego linka ;) mozesz go podac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość edziczekkkkkk do 20asiulkajjjj
o jest link -dziekuje Ci, jak rowniez dziekuje innym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość edziczekkkkkk
Malwinka08- masz racje, dziekuje Ci ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 99900089
Głównym źródłem cukrów prostych są: cukier biały, wyroby cukiernicze ( torty, ciasta, masy, czekolady, cukierki ), konfitury, dżemy, napoje. Dietetycy zalecają ograniczyć spożywanie cukrów prostych do minimum na rzecz wielocukrów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z punktu widzenia chemicznego
cukry proste to np.fruktoza i glukoza które występują w owocach, miodzie. Z punktu widzenia żywienia do tych cukrów zalicza się sacharozę która jest de fakto dwucukkrem. Jeśli chodzi o zdrowe żywienie to sacharoza nie jest zalecana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 99900089
Najpopularniejszym wielocukrem jest skrobia. Jest ona składnikiem mąki, ziemniaków, ryżu i kasz. Potocznie skrobie nazywamy mąką ziemniaczaną wielocukry dostarczymy spożywając: chleb żytni, razowy, różne rodzaje kasz ( jęczmienna, gryczana), płatki owsiane, groch, fasola, orzechy, makarony i ziemniaki oraz większość jarzyn i owoców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak z trzciny to i z buraków
bo to jest to samo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akurat z trzciny jest zdrowy i pożywniejszy a z buraków owszem tylko brązowy bo biały to " biała śmierć" w sensie dosłownym!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak z trzciny to i z buraków
a to ciekawe bo to ten sam związek C12H22O11, i cukier z trzciny niczym się nie różni od cukru z buraków.Reszta to mity i psychologiczna różnica w cenie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pkcbtm
co z was za matoly nikt nic nie wie i kazdy pisze co chce SMIETNIK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Biały cukier jest tak oczyszczony jak narkotyk i źle przyswajalny ponieważ do jego strawienia pobierany jest wapń i inne minerały z zębów, brązowy nieco zdrowszy bo jest zanieczyszczony - nie tak czysty jak biały, ale również nie zbyt zdrowy. Lepiej używać stewii jeżeli chce się dosłodzić napoje, chociaż jej specyficzny smak nie wszystkim odpowiada. W Japonii do słodzenia napojów używa się tylko stewii. Cukry z owoców i warzyw (są t cukry proste (monocukry) i dwucukry) są lepiej przyswajane ponieważ nie są chemicznie tak czyste jak biały cukier. I czy się ma cukrzycę czy nie powinny się znajdować praktycznie w każdym dziennym posiłku człowieka (5 porcji dziennie). Proces trawienia polega na rozbijaniu dwucukrów zawartych w owocach np. maltazy na cukry proste czyli monocukry, i one są bardzo dobrze przyswajalne bo jesteśmy ewolucyjnie do tego stworzeni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Matoły powiadasz,no cóz,nikt nie rodzi sie geniuszem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×