Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kupetka

Was też wkurza słowo EPICKO w ustach nastolatek i innych debili??

Polecane posty

W ostatnim czasie nic mnie tak nie wyprowadziło z równowagi jak: - idę na impreze kolesie ciągle w rozmowie "no to epicko" - wchodzę na facebooka statusy i komentarze znajomych "nie bedzie epicko po sesji" "uuu epicko" czy osoby w wieku 13-25 lat poszerzają swój zasób słów jedynie w wyniku obejrzenia filmiku na youtubie?! tak też było z hardkorem. Dlaczego młodzi ludzie są tak ograniczeni umysłowo?!

Gość seksi nastolatka
życie...

Gość z gracją wygłodniałego lampart
Bo nie czytają książek, po co czytać książki skoro można się podupczyć, to drugie jest zdecydowane przyjemniejsze, zamienił bym trochę moich godzin z książkami na dupczenie :)

z gracją wygłodnialego lamparta -- (btw. to Ty piszesz te fajne podszywy?) zamieniłbyś? ale po co ? dupczyć każdy może. 6 miliardów ziemian może sie dupczyć, ważne by w życiu zrobić coś więcej...stworzyć. np. twórca tego filmiku (który nawet mi sie początkowo spodobał) osiągnął efekt - wprowadził do naszej kultury nowe słowo , a raczej rozpowszechnił już istniejące. Ale przez to że co druga osoba tak sie podnieciła tym filmikiem on mnie już wybitnie wkurza. Chociaż to właściwie nie wina autora a widzów, którzy są monotematyczni do bólu i teraz przez pół roku słowo 'epicko" bedzie przeżywało renesans.

Nie wszyscy i nie wszędzie ale trzeba pamiętać że bycie bufonem to nic dobrego. Można używać słów typu egzaltowany, wysublimowany , majestatyczny, pejoratywny, ujmujący, tylko kto Cie wtedy zrozumie ?

Te wyniosłe i kunsztowne podszywy nacechowane obcojęzycznymi wyrazami rodem z XiX wiecznych powieści z wyraźnie zaznaczoną nutą geograficzno-podróżniczą wypisuje użytkownik UK-SUBS którego nota bene dawno nie było na kafeterii .

chyba chodzi o to by używać własnych słów, a nie "MODNYCH" zresztą przygadac komus "życie..." to też każdy głupi umie. Ale widać że musi być pustakiem, bo taka odpowiedz na wszystko... wiele bym dała żeby żyć sobie w latach 70-80 :( wtedy więcej ludzi było sobą "Nie wszyscy i nie wszędzie ale trzeba pamiętać że bycie bufonem to nic dobrego. Można używać słów typu egzaltowany, wysublimowany , majestatyczny, pejoratywny, ujmujący, tylko kto Cie wtedy zrozumie ? " -- nie chodzi o to, bo to również byłoby pretensjonalne. tylko , żeby ludzie byli normalnie a nie zgrywali nie wiadomo kogo...

Gość Bolcek
A mnie wkurza gdy ktoś mówi "ale pompa" i przy tym się głośno śmieje.

A co ma doznawać w tym czasie apopleksji i z dziwnym grymasem twarzy zataczać koła niczym Bombowiec szturmowy Junkers podczas bitwy o Anglię ?

Gość Guzik1990
Nie wiem czy uważasz to też za głupotę czy "debilizm" ale Ja mając 20 lat planuje się ustatkować i mam zamiar zrobić sobie tatuaż -symbol umiarkowania (koło wpisane w trójkąt) i napis "było epicko" .. chciał bym znać Twoje zdanie na ten temat...

Gość bo pokazuja swoja glupote
blednie 'tlumaczac' z angielskiego

Przepraszam, jestem już starym piernikiem i wciąż jestem na etapie "LOL". Z "epicko" dopiero mnie zapoznałaś. A tak w ogóle widuję to tylko na kafeterii, więc ciśnienie mi aż tak nie skacze. Wyłączam komputer i znika :)

Gość no coz........
sorry, ze glupio pytam, ale nie mieszkam od lat w Polsce. Co oznacza slowo "epicko"??????

Gość qwertura
Oj to ja zacofana jestem, nawet nie widziałam filmiku :)

no właśnie... ja żyję w Polsce, ale nie w gimnazjum i też nie wiem, o co kaman, żeby rzec żargonem

o ktoś odkopał mój temat :D a myślałam że jeszcze kogoś wkurza to słowo i założył podobny wątek, na szczęscie moda na słowo "epicko" powoli przemija i niedługo stanie sie takim szczytem kiczu jak obecnie przykrótkie bluzki i kurteczki gołe pępki i stringi zza spodni tatuaż też glupota, ale z durgiej strony jak CIe poćwiartują to łątwiej bedzie rozpoznac szczątki

Gość na epickie tematy
Dzień dobry. Chciałbym zapytać o zastosowanie słowa epicki. W internetowym slangu coraz popularniejszy jest zwrot epic fail, który można tłumaczyć jako totalną porażkę. Słowo epic jest również używane do określenia czegoś wspaniałego, np. epic movie, epic win. Wiele osób tłumaczy epic dosłownie jako epicki, np. epicka porażka lub epicki film, by opisać film, który bardzo się im spodobał. Mam jednak wrażenie, że takie zastosowanie słowa epicki jest błędne. I jest to słuszne wrażenie. W opisywanych przykładach mamy bowiem do czynienia ze zjawiskiem tzw. neosemantyzacji, czyli nadaniu wyrazowi dobrze zakorzenionemu na rodzimym gruncie nowego znaczenia pod wpływem języka obcego. Przymiotnik epic ma w angielszczyźnie szersze znaczenie niż w polszczyźnie, jego odpowiednikiem w języku polskim może być nie tylko przymiotnik epicki, lecz także przymiotniki imponujący, epokowy, heroiczny itp. O porażce dużego kalibru lepiej powiedzieć po polsku, że była ciężka, dotkliwa, sromotna, ale nie epicka. O filmie możemy natomiast powiedzieć, że był epicki, lecz nie wtedy, gdy się nam podobał, lecz wówczas, kiedy jego dominantę stanowił pełen rozmachu i złożony narracyjnie obraz ukazywanej na ekranie rzeczywistości. Zasadniczo neosemantyzmy są uznawane za elementy błędne. Należy jednak dodać, iż czasami na mocy kryterium uzualnego (użycia) wchodzą do normy potocznej. Adam Wolański

och Adam weź mnie :D jak ja wielbię takich mądrych mężczyzn którzy posługują się słownictwem nierynsztokowym , ile masz lat? :classic_cool:

Gość bajlabajla
pierwsze slysze ;/

Gość bo to przecież na 100%
pochodzi z gier.,, jakichś epic questów z wow czy czegoś takiego

Gość wyluzuj to minie
mody sie zmieniaja jeszce 2 lata temu wszyscy mówili- ale żal. żalowo itp. teraz epicko wczesniej tez naduzywali słowo mega

Gość bajlabajla
zal.pl ... :) mnie to wkurzalo kiedys, a 'epicko' to juz nie dzieci Tibii?

Gość Elmo.
epicko???????????? pierwsze słysze:O

Gość mnie wkurza ze wszystko
jest teraz spektakularne, jakiś czas temu wszystko było magiczne

Gość yh.
Też należę do grona nastolatków i uważam, że słowo 'epicko' jest fajne. Osobiście je bardzo lubię, jest takie ... epickie. Najczęściej wyraża ono jakieś pozytywne odczucia, np. 'ale epickie słońce dzisiaj' (w sensie, że fajnie, że tak świeci) lub wyolbrzymia coś: 'ty, ale on ma epickiego pryszcza!' (w sensie, że wielkiego). I nie uważam, że wynika to z ograniczenia umysłowego nastolatków, którzy nie czytają książek (WYPRASZAM TO SOBIE!). Po prostu są tacy, którym to słowo przypadło do gustu. Ja na przykład nie przepadam za słowami: 'ogarnąć się' oraz 'grubo', które są teraz bardzo modne. Ale 'epicko' może być, więc nie wiem, co takiego denerwującego w tym słowie. Każdy ma jakieś wyrazy, które lubi wymawiać, albo za nimi nie przepada, bo wydają się dziwne lub przesadzone. Osobiście nie uważam, żeby było coś złego w nagłówku gazety, który (powiedzmy) brzmiałby tak: 'W Wielkopolsce spadły epickie deszcze.'