Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama przedszkolaka*

przedszkolne problemy

Polecane posty

Gość mama przedszkolaka*

dzisiaj dowiedzialam sie ze moj 3 i pol letni grzeczny synek uderzył dziewczynke w brzuszek i w piatek tez-wiec dzis powtorka z rozrywki-w szoku jestem co mam robic? jak reagowac? co mowic? czy u was tez maja miejsce takie syt? czy dzieci sie bija?trącają?popychają?

Mojego syna w przedszkolu ukłuł kilka razy cyrklem inny chłopiec. I niestety skończyło się to poważnymi konsekwencjami, syn wylądował w szpitalu z zakażeniem. Powinnaś porozmawiać ze swoim dzieckiem że tak nie wolno robić, że to boli. Trzeba o tym rozmawiać i tłumaczyć choćby po sto razy że można komuś zrobić krzywdę... Pozdrawiam

Gość olka rolka
skąd niby w przedszkolu są cyrkle? głupoty jakies wypisujesz, bo nie uwierzę że opiekunki pozwalają dzieciom w przedszkolu bawić się cyrklami

W przedszkolu cyrkli nie ma ale dzieci w swoich domach mają. Mama tamtego chłopca tłumaczyła że dziecko bez jej wiedzy zabrało cyrkiel z pokoju starszego rodzeństwa a nastepnie przyniosło do przedszkola. Z tym chłopcem były już wcześniej podobne epizody w postaci bicia czy popychania dzieci.

Gość i co sie z nim stało
?

Gość i tu wlasnie ewidetnie
widac efekty bezstresowego wychowania. jakby bachor dostal pare razy po dupie wczesniej to by wiedzial, ze bicie boli. a tak mamunia tlumaczy ale 3letni tuman jeszcze nie rozumie. i rosnie bandyta. skoro uderzyl w brzuch inne dziecko to wiedzial co robi. daj mu pare razy po dupie to zrozumie. tlumacznie nic nie daje, jak widac a to cale bezstresowe wychowanie to mozna wsadzic sobie w... wiadome miejsce. corka kolezanki tez tak wychowana. bachor, a raczej potwor stawia po katach cala rodzine nie mowiac co robi w przedszkolu...

Gość mama przedszkolaka*
najśmieszniejsze ze jak dotąd pani czesto mowiła jaki on mądry i grzeczny absolutnie go nie bronie bo zrobil co zrobil- ja sie poczułam jakby mi ktos w twarz dał jak pani mi przekazała tą informacje nie moge sie doszukac przyczyny jego zachowania

Gość o jety rany

Gość dziewczyny albo nie maja
takiego problemu albo nie chca o tym pisac

Gość sorella taki dzem
u nas było inaczej... moje dziecko było przez pierwszy miesiąc popychadłem, kompletnie nie umiał sobie radzić w starciu z kolegami, którzy potrafili uderzyć i zaczepić. Zwłaszcza takich dwóch, nie mówię że to złe dzieci ale obaj mieli starsze rodzenstwo i byli zaprawieni w bojach. A mój sobie nei radził. Zmieniliśmy przedszkole - nie z tego powodu, po prostu zwolniło się miejsce w takim bliżej domu. I moje spokojne dotąd dziecko, któremu inne wyrywały zabawki i popychały sam stal się agresorem. Zobaczył że taka postawa sprawia że ma się u innych szacunek. Jak ktoś go zaczepił to oddawał, ale i sam zaczepiał, popychał, szturchał. Dużo tłumaczyłam, rozmawiałam ale największą rolę odegrały jednak panie nauczycielki, które jednak mają możliwość reagowania na gorąco. Cieszę się, bo kadra w przedszkolu jest świetna i bardzo dobrze nam się współpracuje. Na dzień dzisiejszy jest znacznie lepiej, panie nauczyły go wyrażać siebie i swoje emocje w inny sposób, doceniają go i nie musi zwracać na siebie uwagi biciem.

Gość sorella taki dzem
dodam jeszcze że w domu nie jest bity, nie ogląda prawie wcale telewizji a jak już to bajki dla niego bez przemocy. Wydawało mi się że uchronię go przed agresją, ale on i tak nauczył się od innych dzieci. Pytałaś co robić - przede wszystkim porozmawiaj z nauczycielką, niech cię o wszystkim informuje, pytaj czemu to zrobił, mów ze nie wolno, że tak nie można, że dziewczynkę boli. Tłumacz ale też poproś o reakcję w przedszkolu i o to by Cie informowano o takich sytuacjach na bieżąco, bo na nic się zda kazanie na temat czynu który dziecko uczyniło kilka dni wczesniej.

Gość moze widział jak maz cie bije

Gość Szokkkkkkk
Boże z cyrklem do przedszkola :( :( :( za parę lat z nożem do szkoły... Bobovitta ile lat ma ten chłopiec ?

Gość i jak dzisiaj
?

Z tym przynoszeniem rzeczy z domu to często się zdarza. U mnie chłopczyk przyniósł zdaje się śrubokręt ze zmiennymi końcówkami. Zabrał to od taty z garażu. Nagminnie przynoszone są stare telefony komórkowe, bez kart, ale można się z nich dodzwonić na numery alarmowe. Rozmawiałam z matką już 3 razy, a i tak dzieciak przyniósł znowu działającą komórkę. A z tym biciem może być różnie. Może w grupie jest dziecko, które bije i mały po prostu powtarza. Może też świadczyć o niedojrzałym układzie nerwowym i w sytuacji stresowej przerasta go to wszystko, stąd bicie. Myślę, że spokojne rozmowy w domu i przedszkolu pomogą. Dobrze też zapytać się wychowawczyni, czy w grupie jest dziecko/dzieci, które wykazują agresję.

Gość mama przedszkolaka*
dzisiaj bylo ok w grupie jest chłopiec,ktory byl problemowy-dokuczał,popychał,bił,rzucał w dzieci zabawkami jednak teraz jest ok -zmienił sie natomiast moj syn i jeszcze 2-3ech chłopcow przejeło jego zachowanie-

Gość mama przedszkolaka*
moj nie nosi zabawek ew bajke/ksiazeczke dzieci nosza swoje autka i o to podobno tez jest bitwa generalnie jesli na 26 dzieci jest 1na straz pozarna to jak wezmie jeden chłopiec to wszyscy chca sie bawic ta straza w tym samym czasie

Gość mama przedszkolaka*
moj synek "pobil" ta dziewczynke bo mu brakło kompotu do obiadu :O zamiast poprosic pania zeby mu dolalo to chciał podebrac kolezance-ale ze ta bronila swojego picia to ja uderzył :( rozmawialam z nim -zobaczymy-dzis bylo ok ale... pani twierdzi,ze to potrzeba zwrocenia na siebie uwagi w grupie

Gość niezłe pajaki

Gość bdbmnbnnrthjhjb