Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Vanilka89

Zasięg na morzu

Polecane posty

Jestem tutaj nowa, poznalam ostatnio chlopaka, ktory jest wlasnie marynarzem i w zwiazku z tym mam pytanie do bardziej doswiadczonych kolezanek . Jak to jest z zasiegiem komorkowym na morzu na przyklad Atlantyku. On mowi ze bedac daleko od ladu ciezko zlapac mu sygnal i nie wysyla wtedy do mnie wiadomosci ( ja sie wtedy oczywiscie martwie) ale ja wysylajac jemu dostaje normalnie raporty i wiadomosci dochodza. wiec jakl to jest ?

Gość hhehehehehhehe
Na morzu nie ma w cale GSM. :o Jest np. Iridium i to jest telefonia satelitarna, sygnał jest wszędzie i zawsze - byle nie pod dachem ;). I do tego są specjalne telefony , ktorych normalny czlowiek nie widzi jak wchodzi do komisu ;) Wiec cie sciemnia z tym sygnalem, albo mu za drogo :P bo fakt jest drogo ;)

Gość alergiczkkaaaaa
w zaleznosci od sieci, stawki potrafia byc nawet powyzej 150 złotych za minutę (to nie żart)

Gość Im so sorry for you
atlantyk to ocean:o

a koszty wyslanie wiadomosci jakie sa? ps. tak, masz racje pomylilam sie Atlantyk to Ocean.

Gość hhehehehehhehe
Nie przeginaj nie az tak drogo, ale ok dolar za jednego smsa to jest taka normalna cena jak na satelite ;) Czyli do flirtowania za drogo ;p tego sie uzywa jak trzeba a nie jak sie czlowiekowi nudzi :D W polsce maja iridium sluzby ratownicze topr/gopr ... i raczej nie do flircików z żonką - w gorach tez jest lipa z sygnalem , z radiem tez ciezko, a kontakt trzeba miec.

Przepraszam, ale ja pytalam o fakty a nie o Twoja subiektywna opinie . jestem kobieta i nie znam sie na takich rzeczach i jesli jestes tak mily wyjasnij mi czy na morzu mozna korzystac bez problemu ze swojej komorki .

Gość hhehehehehhehe
Z takiej którą mialas na lądzie, nie, na pewno nie. Nadajniki GSM są oddalone od siebie o 2-3km, więc tylko jakies 2km od lądu może działać klasyczny telefon, dalej NEVER.

Gość alergiczkkaaaaa
niestety nie przesadzam, takie stawki bywaja :( ale najczesciej przy sieciach satelitarnych nie powinny przekraczac 100 za min.

no to dobrze zrozumialam, ze jesli do niego sygnal dochodzi, sms tez to sygnal od niego i smsm tez powinien bez przeszkod dojsc do mnie ?

Gość hhehehehehhehe
Tak, nie ma innego wyjscia. Albo nie ma czasu (w koncu jest w pracy) albo za drogo - i w cale sie nie dziwie bo na "pitolenie o pogodzie" za drogo.

Gość alergiczkkaaaaa
no wlasnie...

Gość marynarz z morza atlantyk
wydalo sie po prostu nie chcialo mi sie pisac:O

Gość hhehehehehhehe
Jak sie nie myle to w iridium sie placi nawet za gonga :P To nie jest DO ZABAWY.

Gość hhehehehehhehe
Poza tym na statku raczej nie ma telefonu przy sobie bo rozwalil by go w 2 dni, chyba ze pracuje w kuchni na tym statku. Nawet jakby mogl to by nie nosil bo te telefony sa z deka wieksze od GSM , cos jak stare Nokie ;) nawet ciut wieksze i by mu bylo nie wygodnie. Wsadz sobie dwie paczki fajek do kieszeni i naginaj tak caly dzien ;)

Gość alergiczkkaaaaa
dwie paczki fajek? te urzadzenia są jak cegłówki!

Gość hhehehehehhehe
Nie, te nowsze w cale nie ;) Mają wymiary jak stare nokie cos jak 5110 tylko z duzo większą anteną :P "ktora jest skladana jak w radiu" ;)

Gość Richard Alpert
Może kupić sobie telefon satelitarny, rozmowy są tanie, ale sam telefon bardzo drogi. Wtedy zasięg jest na całym świecie, ale na otwartym terenie. Więc jak będzie w budynku, pod pokładem, w jaskinii zasięgu nie będzie miał. Bo z komórkami to różnie jest i jeszcze roaming. A na pełnym morzu to już w ogóle. Ale jak powtarzam telefon satelitarny jest bardzo drogi. Mój kuzyn taki kupil jak jechał na misje do Afganistanu, by rozmawiać ze swoją najdroższą. http://www.nokaut.pl/krotkofalowki/telefon-satelitarny-iridium-9555.html

Gość hhehehehehhehe
I prawidlowo, na statku pracuje sie 12h, prawie drugie tyle odsypia i sie modli przed spaniem zeby ktos alarmem nie obudzil w srodku nocy ;) jeszcze trzeba miec czas sie jakoś pozbierać. Chyba ze to statek wycieczkowy albo kuter hehehhe to faktycznie moglby odpisać :P

Gość Żona Marynarza hdbfdhjfbn
A pozatym on tam ciężko pracuje i nie ma czasu na esemeskowanie puszczanie sygnałków itd. Poczekaj aż zawinie do portu...

Gość pasiakkkiii
fajny topik:)

Gość hhehehehehhehe
Tego sie nie rozumie siedzac w cieplym domciu przed komputerem oj nie nie ;) na statku to nie to co praca w sklepie ;) nie ma kawy za ladą i gadania z kolezankami , oj nie ma.

Gość Żona Marynarza hdbfdhjfbn
:D

Gość pasiakkkiii
ale od podciągania liny rosną mięsnie;)