Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie do konca rolnik

osoba bezrobotna posiadajaca ziemię! trzeba to zgłoscic do PUP??

Polecane posty

Gość nie do konca rolnik

sprawa wyglada tak , jestem bezrobotna od ok roku od 7 miesiecy jestem na stażu , niedawno wyszlam za mąż za rolnika , dostalismy w darowiznie 3 ha ziemii rolnej , maz mnie nie zglaszal do krusu , nie prowadze z nim gospodarstwa, czy ja moge nadal byc osoba bezrobotna? w przyszlosci chcialabym wziac dotacje na otwarcie wlasnej dzialalnosci , ale nie wiem co robic zeby nie wyszlo ze bede musiala jakiejs kary placic

Gość ziemia to kula
już nigdy nie będziesz mogła się zarejestrowac jako bezrobotna te 3 ha ziemi będa wam wisieć jak kula u szyji tez tak mam, same problemy

Gość
z definicji nie powinnaś być osobą bezrobotną :) tzn. nabywając (w tym wypadku na współwłasność) grunt, tracisz status osoby bezrobotnej - a stajesz się rolnikiem :)

Gość Ewaldi
kurza twarz, chyba od darowizny należy podatek zapłacić ! a co jest w planie zagospodarowania terenu gminy ?

Gość nie do konca rolnik
tylko ze ja jestem caly czas osoba bezrobotną bo jak sie rejestrowalam to nie mialam ziemi, wiec teraz nie wiem czy to zglaszac czy nie , mąz mnie w krusie nie zglaszal

Gość ziemia to kula
ale w podpisałas w urzędzie że o wszystkich zmianach majacych wpływ na twój status będziesz informować niezwłocznie (tydzień?) wg ustawy wobec każdego kto posiada więcej niż 2 ha ziemi domniema się że jest on rolnikiem i takiej osoby ani jego domownika nie rejestruje się jako bezrobotnego

Gość
powiem szczerze, że nie wiem, jakie mogą być konsekwencje niezgłoszenia przez Ciebie faktu posiadania ziemi - najlepiej dowiedz się jakoś (anonimowo) i rozważ, czy Ci się opłaca :D

Gość nie do konca rolnik
ta ziemia jest na terenie miasta wiec tak na prawde jest juz ziemia budowlana, niebawem zostanie podzielona na dzialki budowlane wiec wsumie rolna nie jest wiec teraz nie wiem jak to sie ma z przepisami pup

Gość nie do konca rolnik

Gość karolina tak tam
ale na Ciebie jest ta ziemia czy tylko na męża? bo np. moja mama ma też ziemię, ale jest na nią, a ojciec już nie płaci żadnego Krusu i tez jest zarejestrowany w U.P

Gość nie do konca rolnik
jest przepisana na mnie i na meza

Gość
w pierwszym poście pisałaś, że wyszłaś za rolnika i macie 3 h ziemi rolnej :D więc rolnik - czy nie rolnik?

Gość nie do konca rolnik
ze mnie jest nie do konca rolnik dlatego taki link, maz na siebie ma wiecej hektarow

Gość Ewaldi
to przy okazji popytaj o podatek ambiwalentny w gminie , chyba tak to się nazywa

Gość nie do konca rolnik
z gminy cos nam przyszlo zebysmy zaPLACILI podatek

Gość nie do konca rolnik
mialbyc nick a nie link:P

Gość nie do konca rolnik

Gość iiuuasz
a ja mam 1,99 ha - dobrze że brak mi 1 ara :) też mnie ten temat interesuje, kupiliśmy 1,99 ha

Gość nie do konca rolnik
podnoszee

Gość rolnik 2hektarowy
"karolina tak tam ale na Ciebie jest ta ziemia czy tylko na męża? bo np. moja mama ma też ziemię, ale jest na nią, a ojciec już nie płaci żadnego Krusu i tez jest zarejestrowany w U.P" a na jakiej podstawie ojciec nie płaci krus jeśli nie pracuje na umowę o pracę? dostał jakąś decyzję z KRUS?, bo jak nie to skoro małżonek jego ma ziemie to on jest domownikiem rolnika i podlega krus i będzie musiałkiedys zwrócić wszystkie zasiłki z UP, jak się to wyda

Gość ale krus trzeba płacić
i to dotyczy 2ha a nie 1 ha nie chodzi o zasiłek chodzi o ubezpieczenie zdrowotne

Gość nie do konca rolnik
to co z tą ziemią skoro ona nie jest tak jakby rolna , bo kazda ziemia w miescie automatycznie jest juz ziemia budowlana?? czy to zmienia postac rzeczy?? moze lepiej nie zglaszac tego do pup ?

Gość ważne to co stoi w papierach
nabyłas ziemię rolna to masz rolną i ponad 2 ha jestes rolnik i szlus a w pup oświadczasz, że nie masz ziemi to poświadczasz nieprawdę i konsekwencje prawne gotowe

Gość Uczeń pierwszej klasy Licełm
Pani na lekcji historii, podczas przerabiania tematu prawa rzymskiego, powiedziała: "(...) nieznajomość prawa nie zwalnia z nieprzestrzegania go (...)". Proste, logiczne, zrozumiałe.

Gość Uczeń pierwszej klasy Licełm
Przepraszam, miało być oczywiście PRZESTRZEGANIA.

Gość jak mąż ma zieemię to i ty też
więc jesteś rolniczką a nie bezrobotną.

Gość nie do konca rolnik
no ale nie ma ubezpieczenia w krusie, a jak sie rejestrowalam to podpisywalam ze nie posiadam ubezpieczenia z krus. czyli powinnam zzglosic ze wyszlam za rolnika i oddac ta kase co wzielam za staz tak? a moze wystarczylo by same oswiadczenie ze nie prowadze z mezem gospodarstwa rolnego?

Gość spytaj w krusie
to przepisy krusu decyduja czy jestes rolnikiem

Gość nie do konca rolnik
no dobra a jak zostawie sprawe tak jak jest czyli nie bede nic zglaszac do krusu no i caly czas bede zarejestrowana w pup to cos zlego sie stanie? czy to sie moze wydac?