Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie do konca rolnik

osoba bezrobotna posiadajaca ziemię! trzeba to zgłoscic do PUP??

Polecane posty

Gość art 38
Przy ustalaniu podlegania ubezpieczeniu domniemywa się, że: 1) właściciel gruntów zaliczonych do użytków rolnych lub dzierżawca takich gruntów, jeżeli dzierżawa jest zarejestrowana w ewidencji gruntów i budynków, prowadzi działalność rolniczą na tych gruntach, 2) podatnik podatku rolnego lub podatku od dochodu z działów specjalnych prowadzi działalność rolniczą w rozmiarze wynikającym z zakresu opodatkowania, 3) jeżeli własność lub dzierżawa gruntów, o których mowa w pkt 1, przysługuje kilku osobom lub jeżeli obowiązek podatkowy, o którym mowa w pkt 2, ciąży na kilku osobach - każda z tych osób uczestniczy w prowadzeniu działalności rolniczej,

Gość urzad pracy
7. Bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia innej pracy zarobkowej lub pozarolniczej działalności oraz o zaistnieniu innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku (art. 74 ustawy). Bezrobotny który podjął zatrudnienie inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy podlega karze grzywny (art.119 ust.2 ustawy). 12. Osoba, która pobrała nienależne świadczenie pieniężne obowiązana jest do zwrotu w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji kwoty otrzymanego świadczenia wraz z przekazaną od tego świadczenia zaliczką na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz składką na ubezpieczenie zdrowotne (art.76 ust.1 ustawy). Za nienależnie pobrane świadczenie uważa się: świadczenie wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do jego pobierania, jeżeli pobierający to świadczenie był pouczony o tych okolicznościach, świadczenie wypłacone na podstawie nieprawdziwych oświadczeń lub sfałszowanych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd powiatowego urzędu pracy przez osobę pobierającą to świadczenie, zasiłek, stypendium, lub inne świadczenie pieniężne finansowane z Funduszu Pracy, wypłacone osobie za okres, za który nabyła prawo do emerytury, świadczenia przedemerytalnego, renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty rodzinnej lub renty socjalnej, zasiłku macierzyńskiego lub zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego, zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego, jeżeli organ rentowy, który przyznał świadczenie, nie dokonał jego pomniejszenia na zasadach określonych art. 78 ustawy ( art.76 ust.2 ustawy), koszty szkolenia, w przypadku określonym art.41 ust.6, zasiłek wypłacony za okres, za który, w związku z orzeczeniem sądu wypłacono wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy lub odszkodowanie z tytułu wadliwego wypowiedzenia umowy o pracę, świadczenie pieniężne wypłacone z Funduszu Pracy za okres po śmierci uprawnionego; świadczenie przedemerytalne wypłacone w kwocie zaliczkowej, jeżeli organ rentowy odmówił wydania decyzji ustalającej wysokość emerytury w celu ustalenia wysokości świadczenia przedemerytalnego, koszty przygotowania zawodowego dorosłych w przypadku okresowym w art.53h ust.1. Kwoty nienależnie pobranych świadczeń podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji ( art.76. ust.6).

Gość jak pobierasz zasilek
i jak sprawa sie wyda to moga kazac ci to zwrocic,zwrocic koszty ubezpieczenia czy kursow no i sktesla cie z listy bezrobotnych no i jeszcze zalegle skladki do krus...

Gość nie do konca rolnik
masakra czyli bede musiala oddac kase za staz a o dotacji na otwarcie wlasnej dzialalnosci to moge pomarzyc tak? trzeba bylo ta ziemie przepisac tylko na meza:/

Gość nie do konca rolnik
wlascicielem ziemii jestem od miesiaca a zona rolnika od pol roku, na stazu jestem pol roku no i nie wiem co teraz robic czy zgloscic to czy czekac az sie wyda liczac jednak na to ze sie nie wyda

Gość urzad pracy
spokojnie kasę na staż dostałaś jak jeszczce nie mialas tej ziemi? a praw nabytych czyli stazu nikt ci nie moze kazac zwracać no chyba że juz wtedy byłaś rolniczką w pojeciu prawa czyli miałaś te 2 ha lub byłas domownikiem rolnika , bo domownik rolnika tez nie może się zarekestrowac jako bezrobotny

Gość urzad pracy
" zona rolnika od pol roku, na stazu jestem pol roku " co było pierwsze? ślub czy staż

Gość urzad pracy
7. Bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o zaistnieniu innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku (art. 74 ustawy). jesteś od pół roku domownikiem rolnika i podlegasz pod ubezpieczenie krus maż płaci za siebie krus?

Gość nie do konca rolnik
jeden staz zaczelam nie bedac zona rolnika , a drugi jak juz bylam mąż nie placi zadnych skladek za mnie do krusu, ani nie powiadomil tez krusu o zmianie stanu cywilnego

Gość nie do konca rolnik

Gość Oluś999
Witam, mam pewien problem:skończyłam szkołe ( LO ), obecnie jestem zarejestrowana w PUP. Mój tata jest w KRUS i chce mnie też tam zarejestrowc, zebym mi się liczyło do emerytury,ale muszę się wyrejestrowac w PUP-ie. Nie wiem jak to zrobic, czy muszę podawac powód? jakieś pismo mam napisac, czy w ogóle im mówic ze moj tata chce mnie wziąc na KRUS? Co mam w tej sytuacji zrobic? POMÓŻCIE PROSZĘ

Gość gość
Moja tesciowa przepisala na meza 3,5 ha ziemi.gdy ja staralam sie i staz ,znajoma pani powiedziala ze nic mi sie nie nalezy z UP.Nawet jesli ziemia przepisana byla tylko na meza.Nikt nam nie powiedzial ze mamy zglosic sie do KRUS-u.Po pol roku przyslali nam powiadomienie ze jest zaleglosc za skladki.Rozlozyli nam to na raty i bylo juz spoko ale ile ja sie nerw najadlam to tylko ja wiem.Czlowiek ktory nie mial nic z tym wspolnego jest poprostu zielony.Podziekowalam za te nerwy tesciowej.Cale zycie mieszkalismy w miescie .Tesciowej te ziemie obrabial jakis pociot a ona tylko gdy dowiedziala sie ze moze miec rente strukturalna to dawaj pozbyc sie ziemi na synusia.Mogla powiedziec zeby jechac do KRUSu.Toby wszystko zalatwilo sprawe.I teraz tak;ja pracuje 8 ha dziennie,z dojazdami 10.Zarabiam najnizsza krajowa a mamusia ktora nie robila nic na ziemi miala renty 2300.Noz w kieszeni sie otwieral jak mowila ze jej nie starcza.A mi musialo starczyc 2000 na nas z trojgiem dzieci.No ale co nas nie zabije to nas wzmocni.SERDECZNIE POZDRAWIAM