Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

cukrzyca ciazowa!ktora z Was miala?

Polecane posty

po ostatnim badaniu krwi okazalo sie,ze musze miec wykonany jeszcze test obciazenia glukoza.martwie sie,ze cos jest nie tak...

nikt nie mial?????

Gość baska****
Czesc!Ja mam cukrzyce ciazowa i jestsem juz na koncowce w 37 tg, a jakie masz wyniki?

Gość macierzyński od maja
każda kobieta w ciąży musi wykonać test obciazenia glukozą...:o

nie wiem jakie mam tak naprawde.jestem w Irlandii....po ostatniej wizycie i badaniu krwi zadzwonila do mnie polozna,ze musze miec test obciazenia glukoza,na kotry wybieram sie w piatek.podejrzewam,ze musialo byc cos nie tak skoro zadzwonili i umowili mnie na kolejne badania...a jak jest u Ciebie?jestes na specjalnej diecie?dzieki,ze sie odezwalas:)

wiem tylko,ze mam spedzic w szpitalu 4 godziny

bo najpierw robią ci zwykłe badanie krwi, potem podają glukozę do wypicia i trzeba czekać aż się wchłonie zeby zrobić ponowne badanie krwi:p poczytaj coś zwiazanego z ciąża, napewno bardziej ci sie to przyda niż siedzenie całymi dniami na kafe:o

Gość baska****
W PL jest tak ze w 25-28 tg robia test obciazenia glukoza 50 gram lub 75. Ja mialam 75, Norma dla 75 gr to po 1 h - do 180, po 2h-do 140. Ja mialam przekroczenie po 2 h - 152. Potem byłam w szpitalu na badaniach szczegółowych i jestem na diecie dla "słodkich mam". Wyniki mam b. dobre, dzidzius tez ma sie zdrowow (wczoraj bylam na ostatnim USG, lozysko OK, przepływy tez). Nie martw sie na zapas. Test obciazenia glukoza jest obowiazkowym badaniem dla wszytskich mam i wyniki mozesz miec bardzo dobre. A mialas robiony cukier na czczo??

macierzyński od maja jaka Ty bystra jestes! ciekawe tylko,ze taki test przeprowadza sie miedzy 24-28 tygodniem,a w ie nie robia 150 badan tak jak Polsce.Jezeli mialabym to badanie to na pewno wczesniej,a nie w 31-32 tygodniu ciazy.Tymbardziej,ze mialam wizyte kilka tygodni temu w szpiatlu i jakos nie wyslali mnie na to badanie!

gdyby tak strasznie zalezało ci na odpowiedniej opiece zrobiłabyś te badania prywatnie i nie czekała zeby do ciebie dzwonili:p

baska**** ciezko mi cokolwiek powiedziec ,bo wynikow nie dostalam do reki...generalnie jest tutaj tak,ze jezeli nic Ci nie jest to nie dzwonia do Ciebie i nie zapraszaja na badania.naleze do bardziej okraglych.poczytalam troche na ten temat i wystepuje ryzyko,ze taka cukrzyce ciazowa moge posiadac...usg mam dopiero za 2 tygodnie,ale ono tez nie jest tak szczegolowe jak w pl.dlatego mam powody do zmartwien...

macierzyński od maja nie dyskutuje z Toba,bo mi cisnienie podnosisz!!!

a podobno w irlandii tak dobrze...:D

Gość baska****
Rozumiem. W takim razie skontatuj sie z lerzem i zrob ten test obciazenia. Jak bedziesz miała juz ostateczne wyniki, to daj znać. Generalnie nawet jesli ma sie cukrzyce ciazowa to nie jest to tragedia. Ja na poczatku tez bylam przerazona (iloscia badan, szpitalem itd). Ale jezeli cukrzyca jest leczona dietą lub insuliną nie stanowi zadnego zagrozenia dla matki ani dla dziecka. Dla pocieszenia Ci powiem ze ja dodatkowo przechodziłam swieze zakarzenie toxpolazmoza. I to był powazny problem. Nad cukrzyca mozna łatwo zapanowac. Moje dwie kolezanki urodzila z cukrzyca zdrowe malenstwa - jedna była na insulinie, druga na diecie. Pozdrawiam

do autorki nie przejmuj sie jaka madrala. ja jestem w Szkocji i tutaj tez nie robia tylu badan co w polsce ale moja kolezanka tez miala standardowe badanie krwi i pozniej wezwali ja do szpitala i okozalo sie ze miala ta cukrzyce. Innej wyszlo bialko w moczu to tez zrobili dodatkowe badania az w koncu za ktoryms razem kazali jej przyniesc poranny mocz i okazalo sie ze wszystko jest w porzadku. nie martw sie - jesli okaze sie ze masz ta cukrzyce to powiedza Ci co masz jesc a czego unikac i bedzie dobrze. pozdrawiam

dzieki dziewczyny za slowa otuchy!:)wszystko okaze sie w piatek:)pozdrawiam

Gość jjjjjjjjjjjjjjjoioooo
Nic sie nie martw, ja tez mialam cukrzyce ciazowa, mieszkam w anglii, co za tym idzie zamiast 2 usg mialam chyba 5, jesli juz chcesz pomoc dzidzi to ogranicz spozycie slodyczy a takze zlych weglowodanow czyli chleba i ziemniakow, dobre weglowodany to np makaron. W moim przypadku wystarczyla dieta, dostalam glukometr i bylam pod stala kontrola lekarska, tak jak pisze nie moglam jesc chleba, max 1 kromka, a po kazdym posilku staralam sie byc aktywna fizycznie, nie siedzialam tylko szlam na spacer lub sprzatalam. Dzidzia urodzila sie zdrowa. Co do ciebie to lekarz napewno ci powie ze powinnas schudnac i zadbac o odpowiednia aktywnosc fizyczna bo teraz jestes w wiekszej grupie ryzyka i prawdopodobienstwo ze zachorujesz na cukrzyce jest u ciebie wieksze.

jjjjjjjjjjjjjjjoioooo dzieki za odpowiedz i gratuluje zdrowej dzidzi:).przejelam sie i ograniczylam weglowodany.staram sie duzo chodzic,ale czy schudniecie byloby dobre w ciazy?ostatnio mi powiedzieli,ze nie mam absolutnie sie odchudzac.podejrzewam,ze chodzi o roztropna diete,aby nie przybierac za duzo.a czy przez ta cukrzyce ciazowa tez wiecej sie tyje?jak duze dziecko urodzilas?bo czytalam,ze podobno takie dzieciaczki rodza sie wieksze.