Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 4ero latki

LOWELEK- problemy z wypowiadaniem R

Polecane posty

Gość Mama 4ero latki

Moja corka nie wypowiada literki "r" Znacie moze jakies cwiczenia poprawiajace wymowe dziecka? Prosze o pomoc i z gory bardzo WAm dziekuje!

najlepiej wpisz w gooogle cwiczenia jezyka. Wiem ze sa to cwiczenia typu lizanei lizaka, lodow, tak aby jak najdalej wyciagnac jezyk, dziecko wlasciwie ma sie tym bawic, albo np mozesz podpuscic "kto ma dluzszy jezyk" itp. Na pewno jak wpiszesz w wyszukiwarke to znajdziesz wiele takich cwiczen

Widzialam ki9edys takie cos w TV, bylo tam jeszcze robienei takich "pierdzioszków"ustami, co by chyba dziecko zalapalo o co chodzi z tym drganiem, no i cwiczy sie aby jezeyk wytykac i ciagnac do ogóry. nie wiem czy odpowiednio opisalam :D

Moj siostrzeniec nie wymawial "r" do 6 roku zycia.Bylismy pewni,ze juz tak zostanie,bo jego ojciec tez ma te wade wymowy.Az ktoregos pieknego dnia poprosilam go by powiedzial "rower".Uslyszalam "lower",mowie"powtorz' a on "rrowerr".Takze nie wszystko stracone.

Gość LOGOPEDA
Dziecko do 6 roku życia ma prawo nie wymawiać R.Logopedzi od 5 r.ż. zalecają pierwsze ćwiczenia.Ja proponuję wizytę u logopedy.Nawet dla niemowlat są ćwiczenia usprawniające późniejszą mowę.

Gość mama 4 latki
Dziekuje wszystkim bardzo za odpowiedzi.

Moja córka nie mówiła do 6 lat. Miałam iść do logopedy. Ale nie zdążyłam, bo córka ze strachu w 3 dni zaczęła mówić tak wyraźnie,że aż w uszach drapie ;P Podobno musi zacząć mówić zanim pójdzie do szkoły. I jak mówi lowelek to pół biedy. Wada wymowy jest kiedy mówi JOWEJEK.