Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania XLX

WIZYTA KSIEDZA - slub cywilny, nieochrzczone dziecko

Polecane posty

Gość Ania XLX

dzis bedzie ksiadz, bedzie sie czepial.chcemy wziac koscielny i ochrzcic dziecko, jak tylko zbierzemy kase. co mam mowic ksiedzu?troche sie boje.

Prawdę .Nie bój się .Jesteś u siebie .To On jest gościem :)

Gość Ania XLX
że dziecko opętał szatan i boicie się ekskomuniki

Nawiasem mówiąc ,żeby ochrzcić dziecko nie musicie mieć dużej gotówki ;) Można to nawet zrobić poza Mszą ;)

hej ja jutro mam ślub cywilny jestem w 5 miesiacu ciąży a ksiedzem sie nie przejmuj jak ja. Ja nie mialam zamiaru isc do slubu z brzuchem i sie meczyc- koszmar potepiam to jeszcze cos dzidziusiowi moze sie stac bo przecież trzeba tańczyć do rana itd. Ślub kościelny wezme jak dziecko sie urodzi i skończy roczek wtedy będzie mi kwiatki sypać przed ołtarzem heeheh. Glowa do góry

Bazienka dokładnie tak samo bym powiedziala ze to moja sprawa a jak jest taki ciekawy to niech mi za darmo udzieli ślubu a tu trzeba dać na tace heheh. Ale z drugiej strony ochrzcić dziecko to podstawa przecież to nie dużo kosztuje powie ci ile łaska to daj mu 50 zł hehehe. Jeszcze bym mu wydać kazała jakbym kasy nie miała ksiądz powinien pomagac kto w potrzebie tym bardziej jesli o chrzest chodzi

Gość a ja powiem
nic nie musi. moim rodzicom bez ślubu kościelnego ochrzcili mnie i brata i to za komuny.

Bazienka - można ochrzcić dziecko nie mając ślubu kościelnego .Mam taką koleżankę :)

A jeszcze jedno ja też mam takiego ksiedza który raczej nie ochrzci mi dziecka bez koscielnego ale łaski nie robi bo ochrzcze w sąsiedniej wsi a jak nie to jeszcze dalej gdzies napewno a więc zrób tak samo i sie nie przejmuj

To zależy od księdza i jego woli. W parafii, do której "należę" proboszcz jest strasznie ortodoksyjny i nie ma opcji ochrzczenia dziecka jeśli rodzice nie mają ślubu kościelnego. Znajomi chrzcili dziecko w parafii w innej dzielnicy miasta. Pomijając mój cały stosunek do KRK i kleru, uważam, że to jest po prostu chamstwo! Wiem, że rodzice mają wychowywać dziecko po katolicku itp. itd., ale dlaczego taki jeden z drugim księżulo robi pod górkę dziecku, które jest niewinną istotą? :O Autorko. Czego się boisz? Jesteś dorosła i żyjesz jak chcesz. To Twoja sprawa, a nie księdza i tyle mu powiedz.

Ksiądz chyba nie ma prawa odmówić chrztu .Może się mylę ?

Gość Ania XLX
u meza w parafii ksiadz na niechrzczone dziecko mowi "diabelek". az szlag trafia. a gdy sie dowiedzial, ze mamy slub cywilny to powiedzial, ze wypisuje meza z parafii.

"Diabełek"? Nie, no przegięcie totalne :O Zgadzam się z awe1 w sprawie wizyty w Kurii. Wypisuje z parafii? A to taki zwykły księżulo może nałożyć ekskomunikę na kogoś? :D Co za...

Gość gonić czarnego dziada
skąd wy ludzie wynajdujecie sobie sami takie problemy z klechami,a nie wpuść go do domu,dziecka też chrzcic nie musisz i ślubu w tym zakłamanym kościele tez brać chyba nie musisz,jest XXI wiek,a wy się bzdetami zajmujecie,ni smiać się ni płakać

z jakiej parafi pochodzi mąż jesli moge wiedziec bo aż ciekawa jestem gdzie taki ksiądz jest masakra!!!!!!!!!!

Mam znajomego, pochodzącego z rodziny ateistów, wiadomo, że nie został ochrzczony, do kościoła nie chodził itp. Ale sam chciał uczęszczać z ciekawości na lekcje religii. Ksiądz zwyzywał go od szatanów i kazał mu wyjść z klasy :O Było to ładnych pare lat temu, lecz widzę, że mentalność klechów się nie zmieniła.

Bazienka - to współczuję koleżance , a ksiądz powienien zmienić zawód , wszak najważniejsze jest dobro dziecka -a ksiądz o tym zapomniał :O

Bazienka-naprawdę potrzebna jest zgoda proboszcza? A czemu do diabła? Paranoja... Raczej bym tego pana za próg nie wpuściła :O

Matko kochana... Dobrze, że ja się trzymam od tego wszystkiego z daleka. Jasne, że odciągają i to jak! W zeszłym roku zmarła moja matka i ojciec poszedł do kościoła w sprawie pogrzebu, a tam gotowy cennik-500zł! I jeszcze słowa siostry: albo 500zł, albo nie mamy o czym rozmawiać... Matka była osobą bardzo religijną i co? Nie zapłacisz to i tak Ci odmówią ostatniej posługi, która jest ich zasranym za przeproszeniem obowiązkiem :O Dojrzewam do apostazji, naprawdę.

Wiesz , niedługo sami pójdą po rozum do głowy , bo kościoły będą świecić pustkami .Muszą być dla ludzi , a nie na odwrót .Ja tam swojej wiary nie łączę z księżmi - bo to tylko ludzie .Jedni świetni , inni żałośni ;)

Gość Ania XLX
rzecz sie dzieje na lubelszczyznie. z tego co wiem ksiadz nie mozy wypisac z parafii, chyba "wypisal" ale tak w swojej glowie. a wiecie co jest najgorsze? ze w bylej meza parafii, sa dziewczyny, mlode, ktore robia badania DNA bo nie wiedza, kto jest ojcem dziecka (sa 2 takie w tamtej wsi) i ksiadz nie robi im problemu z ochrzczeniem dziecka. a rodziny po cywilnym maja problem z ochrzeniem dziecka. paranoja.

Gość ja to wszystko rozumiem
zreszta tez slubu koscielnego nie mam, ani do kosciola nie chodze... Ale jak ktos jest Katolikiem i za takiego sie uwaza, to powinien przestrzegac zasad tego kosciola. Jaka jest mozliwosc wychowania swojego dziecka w wierze katolickiej, jeskli rodzice nie maja sakramentu slubu? Dlatego ksiadz sie nie zgadza na przyjecie dziecka do kosciola katolickiego. Wg mnie ma to sens.

Ja to wszystko rozumiem - masz rację.Tylko nie może być tak ,że za błędy ( wg religii) płaci dziecko.To jest wbrew zasadzie miłości :)

Może tak ,może nie ;) tego nie wiem i ty też nie :)

Gość Ania XLX
zacznijmy od tego, ze studiowalam na wydziale teologii, i na wykladach nam tluczono do glowy, ze wlasnie dziecko musi byc wychowawywane w wierze katolickiej, ze rodzice musza miec koscielny itd.itp. ja to wiem. ale inaczej ma sie teoria do praktyki. gdyby sakramenty byly rzeczywiscie co łaska, a ksiądz nie robiłby takich problemów, to wiecej przybywaloby wiernych niz odchodzilo.