Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania XLX

WIZYTA KSIEDZA - slub cywilny, nieochrzczone dziecko

Polecane posty

A tak wogle to slub slubem ale dziecko ochrzcic trzeba ,jak zachoruje nie daj boze to co wtedy?Jak pojdzie do szkoly i co posmiewiskiem bedzie.

Strach przed śmiercią ? Umrzeć można w każdym wieku ;)

Ochrzcić trzeba ,jeżeli się wierzy w sens chrztu .W innym przypadku to hipokryzja .

Ja też chodzę ,ale nie zawsze podoba mi sięto co słyszę w kościele.

jak proboszcz nie bedzie chciał ochrzcić, to idzcie do innej parafii. Jeśli proboszcz odmówi zezwolenia na chrzest w innej parafii to poproscie o to na piśmie. Wtedy możecie zadzwonić albo napisać jeśli sie nie mylę do kurii. To od razu dostaniesz kartke z zezwoleniem. A propos cen ślubu to masakra jakaś, ale są tez fajni księża znajomy franciszkanin mojej mamy powiedział ze jak tylko zechcemy to z przyjemnością udzieli nam ślubu bez "co łaska" i przyspieszonym kursem przedmalzeńskim. Boo chodzi o to zeby przyblizać ludzi do Boga, a nie o kasę. Szacunek dla Niego :)

Gość Niby coś tam
wiecie, ale nie do końca. Dziecko możecie ochrzcić sami, albo nawet poprosić sąsiada, który nie musi być nawet chrześcijaninem. Ksiądz wcale do tego nie jest potrzebny. Wystarczy woda i formułka.

do niby coś i na pewno to zostanie wziete pod uwage gdy dziecko bedzie chciało pojść do pierwszej komuni - tak można chcrzic tylko w przypadku zagrożenia życia

Gość Niby coś tam
Oj wiem, tak sobie tylko troluję, bo śmieszą mnie tego typu wątki. A w takim przypadku, trzeba zgłosić, że taki chrzest miał miejsce, ale nie wiem co dalej.

Gość ja nie wiem na jakich księży
wy traficie. Nie miałam żadnych problemów z ochrzczeniem dziecka, chociaż z jego ojcem miałam tylko ślub cywilny :). Prosił tylko, zebyśmy w tej sytuacji przyłożyli szczególną wagę do wyboru rodziców chrzestnych. Potem rozwiodłam się z mężem i po dwóch latach związałam z mężczyzną, który wcześniej miał ślub kościelny - więc u mnie znowu był tylko slub cywilny :). Nie mamy dzieci, ale np posłaliśmy do komunii mocno spóźnionej syna męża z pierwszegoz wiazku (miał wtedy 12 lat) - ksiądz stwierdził, że lepiej późno niż wcale. Problemem było tylko to, ze nie mogłam zostać matką chrzestną - bo nie żyję w związku sakramentalnym. Ale ksiądz wcale mnie nie pogonił, rozmawiał normalnie, wielokrotnie podkreślał, że nie jestem przez to gorszą chrześcijanką, ale takie jets prawo kanoniczne i już. Dodam, że to byli trzej różni księża :).

Gość za-aa
ochrzci, dziecko nie jest winne że rodzice nie mają ślubu ajeśli zamierzacie wziąć ten ślub to ksiądz jeszcze was pochwali

Gość dadada3
Co wy tak sie martwicie tym chrztem. Ja mam slub cywilny a swojego dziecka ktore wlasnie bedzie sie rodzic nigdy nie ochrzecze. Rodzice mojej zony nie chca o tym slyszec ale co oni maja do gadania. Nie zostawie nigdy z nimi dziecka sam na sam bo jeszcze sami zrobia to czego my nie chcemy zrobic (juz wszystko jest ustalone z moja zona). Chrzest dziecka zostawiam dla tych bogobojnych ktorzy mysla ze sam chrzest ich zbawi. Buuuuuuuchachacha!