Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lodowiec

Pomocy! Ręka odmarzła!

Polecane posty

Gość Lodowiec

Prawa dłoń dosyć szybko doszła do normalności, a w lewej jeszcze trzy palce, tzn. opuszki są zdretwiałe, jakby nabite igłami. I tak już od 3 godzin chyba :( Co robić? Brałem po zimną, po ciepłą wodę, tarłem i nic. A najlepsze, że nie są zaczerwienione, wyglądają normalnie, ale nie chcą wrócić do normalnego stanu :/

Gość Lodowiec
4 godziny na mrozie praktycznie, bo w autobusie nie było grzane, a mimo chronienia rąk wyszło jak wyszło :/ 1 stopień odmrożenia?

Gość Hanna z Montany
do lekarza!!!!!

może na na dziale śluby i wesela ci pomogą :D ludzie to jednak nie myślą

Gość Lodowiec
Nie było mi aż tak zimno w ręce, ale ciągle były chłodne, a jak wyszedłem na mróz to dosłownie uderzyło i tak zdrętwiały, ze ich dosłownie nie czułem, były blade :/ 2 palce doszły do siebie, a reszta nie :/ W ogóle cały odmarzłem, nie wiem co mi się stało, bo nie miałem siły iść, traciłem cały czas równowagę, może krążenie jakoś ustało? Nie mówiąc o tym, że zaliczyłem tzw. glebę do przodu, bo po prostu równowagi nie mogłem utrzymać :(

Gość Lodowiec
Udało mi się dotrzeć do domu i po wejście zaczęło mi się kręcić w głowie i chciało mi się wymiotować :/ Już serio myślałem, że stracę przytomność, ale jakoś doszedłem do siebie. W życiu czegoś takiego nie przeżyłem :/ Moja wina, że nie mam zimowych butów i rękawiczki bez palców. Ale też 40 minut rano na mrozie czekałem na autobus, a potem jeszcze przez kilka godzin jechałem takim nieogrzanym.

Gość Lodowiec
Zadzwoniłem już i wezmą mnie do szpitala.

Gość Lodowiec
No to nie wiem co się stało, że jak wyszedłem z autobusu to nie mogłem iść i co chwila traciłem równowagę. Szczęście, że tylko raz się przewróciłem :/ Nie sądziłem, że aż tak można zmarznąć :o Z tego co czytam w necie to wygląda na to, że mam I stopień odmrożenia na tych trzech palcach :/

Gość Lodowiec
Miałem rękawiczki, bez palców, ale miałem, do tego ręce w kieszeni cały czas. A ja nie wiem co mi było. Po 3 godzinach siedzenia w zimnie w autobusie wyszedłem i po prostu miałem chyba tak mocno zdrętwiałe nogi, że nie mogłem iść. A nie wiem dlaczego mi się potem słabo zrobiło... Może z wrażenia? Rano wstałem, jeszcze z bagażami szedłem. Może to wszystko zadziałało. Ale dosłownie miałem ciemno przed oczyma potem i chciało mi się zwymiotować, uczucie jak by się zdychało :/ Po prostu chyba krążenie było słabe i dlatego.

Gość bzxncmgkljc
Nie panikuj. Usiądź na dupie i się ogrzej. Rozmasuj te ręce. Skontaktuj się z lekarzem i nie nakrecaj sie. Stres moze to wzmaga. Zastanów sie, czy wczesniej Ci nie sztywnialy na mrozie, albo pod wpływem stresu? czy nie miales twardszych dloni od innych?

Gość Lodowiec
Nie, pierwszy raz tak mam, to przez ten mróz. W pewnym momencie palce były po prostu blade i nieczułe na dotyk. Odmroziłem sobie, tylko teraz czekam kiedy minie to pieczenie :/

Gość Eutynedry
Palce cie bolo ale pisać możesz?? :classic_cool:

Gość Lodowiec
3 palce lewej dłoni, wskazujący akurat jest ok i mogę pisać :D Zresztą to nie jest wielki ból, uczucie zdrętwienia/szczypania.

dzis mialam identyczna sytuacje, najpierw kilka godzin w niegrzanym pociagu potem niegrznym autobusie a potem jak szlam piechota (niedaleko) to odmarzly mi rece. mama (lekarz) kazala mi nalac 2 miski wody, jedna letniej, druga mocno cieplej i moczyc na zmiane. pomoglo :)

Gość Lodowiec
No podobna sytuacja :) Ja też później po podróży miałem niedaleko do domu, tzn. akademika, ale zdążyły odmarznąć :/ Może wezmę potem prysznic i pod wpływem ciepła będzie lepiej :) Ale martwi mnie tylko to osłabienie... Nie wiem czy to przez odmarznięcie czy jak... No ale butów zimowych nie mam, stałem prawie godzinę na zimnym gruncie, a potem jeszcze w autobusie i może tak mi zdrętwiały, że aż traciłem równowagę podczas chodzenia. Nie wiem, martwi mnie to trochę :(

Gość bzxncmgkljc
spróbuj ten pomysł z moczeniem rąk w ciepłej wodzie, a jutro pojdz do lekarze