Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Edmundo 28 lat

SZKOŁA. Jak wiele nam dała, a jak wiele w nas zniszczyła ?.

Polecane posty

Gość Lily* bo akurat Ci uwierze....
dla mnie mnóstwo kasy to jest jakieś 50tys miesięcznie ;)

Gość przykry temat jak dla mnie
studia też mi obrzydzają życie

Gość temat ciekawy ciężko ....
powiedzieć dla mnie najlepszymi latami była podstawówka i liceum..na studiach bywało różnie ;)

Gość hotchicken un piuren
podnosze

Gość sadaD
DAd

Szkoła to było więzienie dla mnie i moich możliwości. Studia to samo, ale walcze jeszcze z tym, żeby po zajęciach robić to, co chcę.

no proszę, nagle się okazało, że siedzą tutaj sami kreatywni, którym szkoła podcięła skrzydła :p nie chodziłam do renomowanych szkół, ale na każdym etapie mojej edukacji kreatywność i wyobraźnia były mile widziane przez nauczycieli, tak więc osoby uzdolnione muzycznie śpiewały w chórze, osoby z talentem plastycznym - malowały na kółkach plastycznych, usportowieni mieli tzw. sks :p i jeździli na zawody i tak w gruncie rzeczy z każdym przedmiotem :) warunek był jeden - uczeń musiał chcieć dać coś z siebie, przejawić choćby śladowy talent lub zainteresowanie... tak naprawdę z czasów szkolnych najgorzej wspominam kontakty z równieśnikami, wuefistę, który mnie nie cierpiał, bo byłam pulchną dziewczynką, oraz wiecznie krzyczącą panią od historii :p

Gość mądry tematt
polska szkołą potrzebuje głębokiej reformy, zamiast uczyć myślenia zniwala, ogłupia i karmi samą teorią, teoria była w podstawówce, w liceum i na studiach... jak mozńa kurwa polegać na teorii ??? na chuj nam rozmnażanie bakterii, zapamiętywanie dat historycznych, zapamiętywanie rodzajów gleb, zapamiętywanie deklinacji i koniugacji, na chuj w-f skoro nie sali gimnastycznej a wymagania żebyśmy byli pierwszoligowymi sportowcami???? tylko zajęcia praktyczno techniczne, muzyka i plastyka były niezłe. Na zachodzie zaczynają od praktyki w szkołach a kończa na teorii!

jakieś minimum wiedzy ogólnej musi być :) wyłącznie praktycznych rzeczy to uczą w szkołach specjalnych :o wydaje mi się, że poziom nauczania w szkołach i tak jedzie po równi pochyłej w dół :p sprawdziany z czytania tekstu ze zrozumieniem uważam za porażkę systemu edukacji :)

Gość hjmyhjyhjmnhyjmtjmtuytmytum
Buachacha, ale jestescie debile:D Trzeba bylo w wieku 18 lat zakonczyc edukacje, a nie teraz bzdety pisac o studiach. Tak to jest, jak czlowiek sam nie wiem czego chce, idzie na studia zeby gdzies isc, ledwo sobie radzi i wylewa zale na kafe buachacha. PAmietam w mojej klasie na matematyce, podczas rozwiazywania jakichs zadan, ktorys z obecnych tam glabow glosno zapytal nauczycielki "A proszę Pani, a po co nam te zadania?????????" - myslal kozak ze blysnie :D A na to jedna z najlepszych uczennic (wcale nie nauczycielka", krotka, jasno i zwiezle mu wyjasnila "A po to zeby jeden zamiatał ulice a drugi nim rządził". I to był koniec dyskusji, kozaczek sie zamknal i wiecej juz zadnego tekstu glupiego nie puscil :) A ta dziewczyna jest obecnie lekarką.

Ja lubię się uczyć, zawsze mialam dobre oceny, ale nienawidziłam nauczycieli.Najbardziej nie znosiłam religii, katechetki -plotkary, która była typową dewotą, która tylko prawi morały. Miałam setki pomysłów, chciałam je realizować, ale nie byłam pupilką, którą angażuje się do przdstawień. Na studiach jest o niebo lepiej, ale też czasem czuję, że marnuję swoje zdolności plastyczne, że może na ASP byłoby mi lepiej niż na prawie.

Gość w zawodowkach jest praktyka
prawie sama, poziom normalnych przedmiotow jest zaden, wiec czemu nie powiało was do zasadniczych tylko na studia, a teraz płaczecie że sie uczyc musicie??? :O

Ale może ktoś chce się uczyć, a ni odpowiada mu taki system nauczania? Uczymy się samych pierdół, pasja schodzi na bok.

no oczywiście, jednym odpowiada taki pozioim, innym nie. To chyba logiczne, ze sie kazdemu nie dogodzi i nie dostosuje sposobu nauczania do kazdego ktory sie "chce uczyc" :D:D:D Dlatego jest podział: technika, dla osob które chcą mieć praktyke i się uczyć, licea dla osób które chcą się tylko uczyc, i zasadnicze dla osob, które nie chca sie uczyc a chcą zdobyć samą praktykę. NAjpierw zle wybieracioe szkoły a pozniej płaczecie. A zawsze przecież można siękształcić za granicą, nawet za darmo!! :D:D Tylko ze tutaj znow trzeba umiec baaaardzo dobrze jezyk, a wy niestety chcecie się uczyć, ale troche kiepsko wam to idzie, i języka niestety ni w ząb :D:D, albo na poziomie "hello, how are you" :D:D:P:P

kiepskiej baletnicy zawadza rąbek u spódnicy :)

EleanorRigby_ - nie zwalaj na szkole tego, ze nie mozesz pasji realizowac :O Toi ze sie nie dostalas na asp to znaczy ze jestes tam za slaba :O Moja kolezanka jest na asp i jest szczesliwa, realizuje swoja pasje, jakos jej nic nie stanelo na przeszkodzie :)

Nie zdawałam tam, bo bałam się spróbować. Jestem amatorką, sama uczę się od lat szkicować. A tam idą ludzie po plastyku. Na razie zajmuję się tym dodatkowo.Ale też może kiedyś jeszcze spróbuję, jak skończę te prawo.

Gość Iza87
Nie zamienilabym mojego zycia i dorastania na zadne inne. Szkola sporo mi dala, wyksztalcenie, ogólne pojecie o swiecie, przyjazn. Pewnie, ze byly przedmioty, które wszyscy mieli gdzies i nikt z nich nic nie wynosil, byli nauczyciele, którzy olewali sprawe i stawiali wszystkim 5, byli i tacy, którzy sie starali, ale byli mlodzi i niedoswiadczeni i nie wiedzieli wielu rzeczy, a nam sprawialo przyjemnosc kompromitowanie ich, byli tacy, których sie balismy i tacy, którzy sie bali nas, ale ogólnie bylo zajebiscie. Lektur wiekszosci nie czytalam, natomiast zaczytywalam sie w innych ksiazkach zupelnie nie zwiazanych ze szkola. Ale moja polonistka w liceum byla super babka i chciala nas rozwijac, wiec organizowala wieczorki poezji i tego typu rzeczy, na które uczeszczalam. Matematyczka to zlota babka, która zadawala tony pracy domowej, robila przymusowe zajecia pozalekcyjne, zeby przygotowac nas do matury, sprawdzala prace domowa i odpytywala ludzi codziennie. Dzieki niej matma nie sprawia mi trundosci i zaliczylam ja swietnie na studiach. Moja wychowawczyni - fizyczka byla mloda babka ze wspanialymi idealami. Stala sie wzorem do nasladowania, opiekunka i naszka szkolna mama, która niesamowicie przejmowala sie kazdym naszym problemem. Tez robila kolka zarówno dla uzdolnionych fizycznie, jak i tych, którzy nic nie kumali i musieli sie podciagnac. Latem wieczorami wysylala smsy i oranizowala wspólne obserwowanie nieba przez teleskop, chodzila z nami na calonocne wieczory filmowe, pocieszala jak bylismy smutni, radzila, zartowala, byla (i chyba nadal jest) nauczycielka z powolania. Mimo, ze byla taka kochana i mila, potrafila jednym spojrzeniem (doslownie, bez potrzeby mówienia) uciszyc cala klase, wszyscy bardzo ja szanowalismy. W szkole poznalam wspanialych przyjaciól, z którymi angazowalam sie w takie rzeczy jak: spiewanie i gra na instrumentach, harcerstwo, dlugie i (jak nam sie wydawalo) inteligentne dyskusje o zyciu czy tez cudowne i beztroskie imprezy. To wszystko juz minelo ale nikt mi tego nie zabierze z moich wspomnien.

w takim razie miej pretensje do rodzicow ze do zlych szkol cie poslali albo do siebie samej ze zle wybralas, a nie do calego swiata i systemu edukacji :O Akurat ta moja kolezanka jest po ogolniaku, jakbys chciala wiedziec :O

Gość Iza87
A co do studiów to jestem na drugim roku ekonomii w Anglii i bardzo mi sie tu podoba. Przedmioty sa zwiazane z kierunkiem, nie ma zadnych socjologi, filozofii czy innych takich rzeczy. Wszystko jest nowoczesne, wykladowny mili i pomocni, mówimy do nich po imieniu, wiedza, ze student tez czlowiek i ze sporo czasu poswieca na rzeczy z nauka nie zwiazane. Trzeba sie uczyc, ale nie ma zarwanych nocy (chybam, ze sie jest mna i wszystko robi na ostatnio chwile). Jest czas na rozrywke, prace, cokolwiek, mamy jasno wytyczone czego mamy sie nauczyc i czego od nas oczekuja. Jak komus zabraknie punktu tu czy tam to zawsze podciagaja, sprawdzaja wypracowania i raporty jeszcze raz, zeby znalezc ten ekstra punkcik gdzies i nas podciagnac. Jak slucham kolezanek studiujacych w polce to wierzyc mi sie nie chce, przez co przechodza ze swoimi nauczycielami, którzy uwazaja sie za bogów. Mam ochote zreformowac studia w polsce :-). Moze kiedys mi sie uda... Wiem, ze wy po studiach bedziecie wiedziec znacznie wiecej niz ja i pewnie traktowac mnie jak glupka, ale, jak sami piszecie, bedziecie pelni niekoniecznie potrzbnej teorii, natomiast moje przedmioty sa generalnie dosc fajnie ulozone i potrzebne. Ps. ktos napisal tym, ze logarytmy sa nikomy nie potrzebne. Logarytmy znacznie uproszczaja skomplikowane funkcje. Jak zamienimy nieliowa funkcje w logarytmy, wychodzi nam funkcja liniowa, z która znacznie latwiej pracowac. Tak wiec logarytmy sie przydaja bo czesto pomagaja interpretowac zlozone dane.

iza ja przedwkacjami broniłam tytuł licencjata z ekonomii tu nas, w Polsce. I wcale nie zaluje, nauczyciele sa super, przedmioty bardzo fajne. Wiadomo, ze trzeba sie uczyc, ale ja to akurat lubie :)

Gość Iza87
Moze w takim razie ekonomia to po prostu fajny kierunek. Moje kumpele sa ma medycynie, chemii, biologii i ciagle sie zala na swoich profesorów. Opowiadaja mi, ze musza stac godzinami pod wykladowny gabinetem, zeby wejsc i sie umówic na poprawke a jak juz wejda to ten im mowi, zeby sobie poszly, bo on nie ma czasu. Albo koles zgubil papiery z kolezanki kolosem i powiedzial, zeby sie nie przejmowala bo i tak pewnie nie zdala. Szczena mi opada jak to slysze.

ee, chemia to jest banał :) Wiem, bo też miałam z nią styczność. Ludzie z chemii nie orbią kompletnie nic :D:D:D

Gość Iga_ss
Moim marzeniem jest studiować za granicą. Przyjeżdzają do nas często wykładowcy z innych krajów, mają wykłady na temat rzeczy, które w Polsce są zwykle pomijane. Nawet na najbardziej ciekawym kierunku zawsze będzie się czuć niedosyt dlatego, że pewne rzeczy będą zaledwie tknięte, kiedy te mniej ciekawe działy będą się ciągły, i ciągły. Na Zachodzie chyba jest większy nacisk na specjalizację, którą człowiek może spokojnie zgrać z tym, co jest dla niego pasjonujące. Mnie osobiście interesują dawne języki i kultury, w Polsce wciąż znane tylko nielicznej rzeszy naukowców. Zzadroszczę Izie tych studiów :)

Gość studia pozbawiły doszczętnie
marzeń wiary w siebie

Podstawówka pozbawiła mnie wiary w to,że 'dorośli' to mądrzy ludzie do których można zwrócić się z problemem.Ciało pedagogiczne żenujące,otwarte wyśmiewanie się z uczniów,dające się zasłyszeć rozmowy o wychowankach...

Gość Euzebia 56
A co sądzicie o takich internetowych szkołach dla Polonii jak https://polonijka.edu.pl ? Ostatnio staje się to bardzo modne. Ale czy faktycznie daje dzieciom tyle ile można by oczekiwać? Pytam, bo siostra mieszkająca od lat za granicą planuje syna zaangażować w takie zajęcia. Warto?