Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lady Pretensja

Rozbity termometr rteciowy

Polecane posty

Wczoraj corka rozbila w swoim pokoju termometr.Usunelam kuleczki rteci strzykawka,umylam dokladnie podloge ale obawiam sie ze czesc tej rteci wpadla w szczeliny podlogi.Duzo czytalam o szkodliwosciach oparow rteci.Chyba za duzo sie naczytalam i teraz panikuje.Prosze ,niech mnie ktos uspokoi,niech ktos komu rozbil sie termometr,napisze mi ze to nic takiego,ze niepotrzebnie panikuje.Teraz siedze wna komp w pokoju corki i pieka mnie oczy.Przwdopodobnie to wina tego ze patrze w monitor a ja juz sobie wkrecam ze to przez opary rteci...

Gość kupidon
marne prowo 0/10

Dlaczego odrazu myslisz ze to prowokacja???Moze zyjesz w przeswiadczeniu ze nikt juz nie ma rteciowego termometru??? A co do strazy pozarnej to tak sie sklada ze powinno sie ich wezwac tak wiec dowcip sie Tobie nie udal :O

Gość kupidon
ja na Twoim miejscu dzwonilbym po TVN24 :D tylko umaluj sie ładnie i ubierz, moze Cie zatrudnią jako pogodynke :classic_cool:

Gość 4657676
Zlikwiduj spację, bo niestety kafe zniekształca linka :O

Gość dotti....
Ktoś ci radzi wezwać Straż a ty mówisz że mu sie żart nie udał...coś ze łbem chyba masz.

Gość hkgkjhkjhkj
Spokojnie, ja kiedyś też rozbiłam termometr rtęciowy :) Nic się nie działo i nie dzieje do tej pory, możesz spać spokojnie i się nie zadręczaj ;)

Gość dotti....
Lady Pretensja--> nie pomyliło mi sie, ona ma koński łeb.

1. Intensywnie przewietrzaj pokój, równocześnie odcinając go od innych pomieszczeń domu. Jeżeli to możliwe przez co najmniej jedną godzinę używaj wentylatorów, aby zwiększyć wentylację. 2. Zbierz rtęć przy pomocy zakraplacza do oczu lub zbieraj jej kulki przy pomocy sztywnego papieru (np. karta do gry) 3. Włóż rtęć, skażone przybory (zakraplacz, papier) oraz rozbite szkło do zamykanego plastikowego worka. Włóż ten worek do kolejnego zamykanego worka, a wszystko razem do trzeciego zamykanego worka. Dokładnie zamknij wszystkie worki. Włóż worki do zamykanego plastikowego pojemnika z szerokim wylotem. 4. Skontaktuj się z lokalnym oddziałem zajmującym się sprawami ochrony zdrowia (w Polsce Wojewódzki Inspektorat Sanitarny), aby uzyskać informacje nt. najbliższego miejsca składowania rtęci. Jeżeli dostarczenie rtęci do takiego miejsca nie jest możliwe postępuj zgodnie z lokalnym przepisami. 5. Jeżeli pogoda na to pozwala, pozostaw otwarte okna, przez około dwa dni, aby mieć pewność że pomieszczenie zostało całkowicie wywietrzone. Kiedy zbierasz rozlaną rtęć: NIE używaj domowych środków czyszczących do likwidacji wycieku, a w szczególności środków zawierających amoniak i chlor. Środki te mogą gwałtownie reagować z rtęcią wydzielając trujący gaz. NIE używaj miotły ani pędzla do zbierania rtęci. Mogą one rozbić rtęć na mniejsze kulki powodując jej większe rozproszenie. NIE używaj do zbierania rtęci zwykłego odkurzacza. Odkurzacz wprowadzi pary rtęci do powietrza zwiększając prawdopodobieństwo zatrucia.