Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabulla

Zrobilo mi sie przykro...

Polecane posty

Gość zabulla

Mieszkamy w UK, nie mam sie komu wyzalic- jestem mama 9 miesiecznego synka- grzecznego,pogodnego,usmiechnietego ale nie mam porownania do innych dzieci. Dzisiaj moj maz byl u znajomego,ktory ma coreczke o tydzien mlodsza od Oskarka,podobno bardzo zywiolowa-posiada wiele umiejetnosci-byl nia zachwycony. Po powrocie nazwal naszego dziecka zamulem i glupolkiem- poplakalam sie- przeciez to jego synek!!!

Gość bellusia
to mu to powiedz, taki żywioł to 2x więcej pracy przy dziecku, coś za coś

Gość berezka
powiedz mu,ze urode synus odziedziczyl po mamusi-a charakterek widocznie po tatusiu. tez by mi sie przykro zrobilo.zamiast facet sie cieszyc,ze ma grzeczne dziecko......uhhhhh

Gość zabulla
Chodzi i twierdzi,ze mala jest niesamowita,dzwonil nawet do kolegi i gratulowal takiej bystrzachy. Powiedzialam mu co mysle ale jest mi tak cholernie przykro, zastanawial sie nawet,czy nie jest opozniony w rozwoju. Szok!

Gość gratuluje meza
który potrafi patrzec racjonalnie na dziecko, ani tylko tiutiu tiutiu bo to moje wiec najwspanialsze choc nie ma ku temu powodow.

Gość gratuluje meza
a co z tego ze dzwonil do kolegi? zal ci? ja tez lubie mowic ludziom mile rzeczy jesli tylko sa szczere, w czym masz problem?

Gość a robicie cos by wasze
dziecko nabywało nowych umiejetnosci? rozwiajcie w nim zainteresowania? bo stety/niestety dziecko wiele cech (w tym i negatywnych) przejmuje po rodizcach:P

Gość nie nazwalabym tak nigdy
mojego dziecka ale dałoby mi to do myslenia, że np. moje dziecko odstaje od innych,

Gość na pewno powiedzial tak żartem
nie przesadzaj ja tez mowie o swoim, ze jest niekumaty, chociaz to niezly bystrzak i fajny chlopak, ale jak na swoje 2 latka mało mowi.

Gość zamiast to roztrzasac
to moze bys pomyslala, ze moze faktycznie twoje dziecko nieco odstaje od innych dzieci? byc moze tak jestes w niego wpatrzona, że to ci umyka?

Gość na pewno powiedzial tak żartem
dokladnie, powiedz, ze ci przykro, a przy okazji rzeczywiscie porownajcie swojego z innymi rowiesnikami.

Gość zabulla
Pisalam juz ,ze nie mam porownania do innych dzieci. oskarek nie raczkuje,siedzi stabilnie ale sam nie siada,ladnie gaworzy,przewraca sie na wszystkie strony,klaszcze w raczki ale jest spokojnym dzieckiem,duzo obserwuje, nie jest energiczny tak jak ona, nie staje rowniez w lozeczku...

Gość jak chcesz zeby
nie miało problemów z mową to nie ciumkaj do niego!!!

Gość kurtuazja wiadomo że
cudze dzieci są fajniejsze, tak jak obiad lepiej smakuje kiedy kto inny go gotuje. Gdyby musiał się zajmować tą małą jak jej rodzice pewnie by dostrzegł, że nie tak wiele różni się od innych dzieci. A to które z nich jest "lepsze" jeśli już w ogóle tak chcemy to rozpatrywać, to się okaże za jakieś 70 lat.

Gość manduca
Bez przesady z tym opóźnieniem :o Siedzi, przewraca się, gaworzy więc super! Raczkować wcale nie musi, niektóre dzieci od razu stają na nogi. A własne dziecko POWINNO być najlepsze, najukochańsze, bez wzgledu na to, że córka sąsiadki śpiewa już arie operowe a nasze jeszcze nie :o Można pochwalić, podziwiać, ale twierdzić, że własne jest GORSZE przez to, że czegoś nie robi albo robi wolniej - chamstwo :o Wiesz co ja bym powiedziała? W złości, ale może by dotarło. Że skoro córeczka kolegi taka wspaniała, to może powinnam sobie dziecko zrobić z kolegą a nie z mężem :classic_cool: Potem będzie źle, że czyta za wolno, nie tańczy w balecie a Zosia już szpagat robi, a to że nie potrafi jeździć jeszcze na rowerze to kwalifikuje go do szkoły specjalnej :o Rodzic, który ocenia swoje dziecko na podstawie innych dzieci to dupa nie rodzic.

Gość ale z drugiej strony
manduca trzeba obserowac swoje dziecko, by nam nie umknelo ze w ktoryms momencie faktycznie odstaje od innych i ze to juz nei kwestia innego tempa rozwoju ale byc moze czegos powazniejszego

Gość brak porównania
jeśli chodzisz do lekarza to on powinien dostrzec czy dziecko rozwija się prawidłowo czy już ma jakieś braki. no chyba ze lekarz odbębnia po prostu wizytę i "wszystko z czasem". jedno dziecko to nie jest podstawa do porównania, musiałabyś kilka poobserwować i wyciągnąć wnioski. ja mam to z drugiej strony- dzieciak koleżanki wyraźnie odstaje od rówieśników (ma 2 latka) tylko ona tego nie widzi i jak jej to powiedzieć...

Gość faceci sa dziwni
Dziewczynki zawsze szybciej sie rozwijaja, tak samo bylo u znajomych ich syn pozno zaczal mowic a corka ich sasiadow wczesniej. Oj facet to przezywal a tak chcial syna :/

Gość manduca
Obserwować, ale nie panikować, jeżeli ma 9 miesięcy i jeszcze nie stoi! Co innego obserwacja, a co innego nazywanie spokojnego dziecka głupolkiem :o Znam dziecko, które w wieku 7 miesięcy już chodziło, po miesiącu biegało i było go wszędzie za trójkę innych, a rodzice mało nie trafili na oddział bez klamek przez tego diabła - mam się martwić, bo moja ma 10 miesięcy i chodzi tylko przy meblach? Jeżeli są wątpliwości, zawsze można poradzić się pediatry, w końcu w pierwszym roku życia dość często się u niego bywa. Ile ludzi podnosi lament, że dziecko w wieku roczku jeszcze nie chodzi? A przecież ma na to czas do 18 miesiąca i nie jest to nic niepokojącego. Rodzice najleiej znają swoje dziecko i jeżeli widzą, że z natury jest spokojne, to możliwe że fizycznie rozwijać będzie się troszkę wolniej - co nie znaczy, że gorzej. A takie dzieci często lepiej rozwijają na przykład mowę kosztem nauki chodzenia. Nic nie usprawiedliwia moim zdaniem ojca, który tak o własnym dziecku mówi.

Gość to i ja napisze tez
jesli nawet przeczytasz co dziecko powinno robic w tym wieku ,w ktorym masz synka, to nie znaczy , ze musi to standartowo wygladac.Jedne dzieci nie raczkuja, nie pelzaja a od razu probuja chodzic.Dzeicko rozwija sie swoim rytmem i nalezy to uwzglednic.A maz jest durny jak mlotek i powiedz mu, ze nie bedziesz tego tolerowac.Nawet gdyby dziecko bylo chore i zle sie rozwijalo jest jego ojcem i jego obowiazkiem jest wspierac dziecko i dbac o nie w jak najszerszym aspekcie.A mlode mamy sa niezwykle wrazliwe na punkcie swego maluszka, wiec doskonale Cie rozumiem.

Gość kazdy bejbik jest
Nie smuc sie. Kazdy bejbik jest inny. A to ze teraz nie razckuje to pozniej i tak nie bedzie mialo znaczenia. Moj syn chodzil w wieku 10 mies jego kolega 14 a teraz maja po 10 lat i jakos roznicy nie widac. Meza to masz nie obraz sie glupiego, ja na jakiekolwiek glupie teksty aaale nie az takie mowie standardowo - to twoja polowa (tu wstawic odpowiednio). Dla dziewczyn nie zorientowanych tu w UK lekarz nie oglada rutynowo dziecka - zasadniczo to masz kontakt tylko z lekarzem ogolnym - pediatra przysluguje tylko w naprawde ciezkich przypadkach a cala opieka nad niemowlakiem polega na jego wazeniu przez pielegniarki - czestotliwosc zalezy od mamy bo nie masz obowiazku chodzic - raz w tygodniu jest Baby Clinic i juz. nawet przed szczepieniem nie bada lekarz tylko pielegniarka sie pyta czy wydaje ci sie, ze twoje dziecie jest zdrowe jak tak to szczepimy. Z tego co piszesz to maly rozwija sie moze odrobine wolniej ale nic strasznego zwyczajnie may mysliciel co bedzie sie gimnastykowal jak mozna pooserwowac swiat:)

Gość biedna malolata
masz meza debila. tyle w temacie

Gość ZILONA MILA
Wiesz, ja mam dwójkę maluszków, to znaczy dzieci:p Córcia 3 latka własnie skończyła, synek 11 miesięcy. Córcia w jego wieku mówiła dużo już, wiele więcej posiadała umiejętności, ale byłą leniwa do ruchu,nienawidziła pozycji na brzuszku, chodziła na czworaja dopieor po 10 miesiącuu, wcale nie obracała sie z pleków na brzuszek i na odwrót, siadała dopiero w 8 mieisacu ... haotycznie,alo podaję przykłądy,. Synek za to nie mówi, wszystko pokazuje paluszkiem i sygnalizuje mówią "e,e,e,e", jedyne co mówi to mama, baba, tata i dade (dziadek), ale za to: jako 3,5 miesięczniak obrócił sie pierwszy raz sam z plecków na brzuszek siadał w 5 miesiącu, jako 7 miesięczniak podjął próby wstawania w łóżeczku i jednocześnie ruszył z raczkowaniem, dzisiaj już chodzi-prawie chodzi, bo nie czuje sie pewnie, owszem, jak ktos trzyam go za fraki to zapiernicza, tylko poczuje ze został uwolniony siada na pupkę. Umie mniej, ale jakieś tam brawo, pokaże daną osobę, jakie ma kłopoty, jaki jest duży , ale to dopiero teraz, bo córka pokazywała to wszystko jako 8 miesieczne dziecko. NIe można porównywac dzieci, u nas też dziadkowie , a zwłaszcza babcia która pilnuje malucha ubolewa nad tym jego późniejszym rozwojem w stosunku do siostry, ale ja się śmueję bo to nie jest nienormalne. WIęc powiedz męzowi, zeby się zastanowił co kocha w synku najbardziej - to że jest, czy to , ze coś umie. Takie ochy i achy owszem można se poczyniać, ale nie mówić coś krytycznego o swoim maluchu. I daj mu do poczytania ten topik.

Gość mamauaksmamam
autorko nie mowie złosliwe ale faktycznie malo twoje dziecko umie jest malo rozwiniete moze pociwicz z nim bo 9 msc i nie siedzi sam , nie stoi oprócz klaskania w raczki cos umie ??