Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chłopak najlepszy na świecie

CZEMU DO JASNEJ CHOLERY W NASZYCH SZKOŁACH W POLSCE UCZĄ NA POLSKICH

Polecane posty

TEJ PIEPRZONEJ MITOLOGI GRECKIEJ I RZYMSKIEJ A NIE NASZEJ WŁASNEJ SŁOWIAŃSKIEJ??????

no i co może nikt nie popiera mojej prawdy?

Gość caly czas sie nad tym zastanaw
ialam, od podstawowki, przez Liceum do teraz i nic sensownego nie wymyslilam.

Gość PO i tusk jest najlepsze
ależ uczą. to przeciez współczesna "mitologia". ale są idioci, którzy tego nie widzą :D

Gość wspolczesna mitologia
to jest chrzescijanizm.

nie chodzi o współczesną mitologię tylko dawną mitologię słowiańską! Zamiast tego frajera Zeusa - Perun, zamiast Hadesa - Weles! Mamy własną mitologię a dzieci muszą czytać o imprezie na olimpie.

Gość ojej bo Grecja i Rzym
to kolebka calej cywilizacji. Nasz mitologia jest malusia.

Gość ja bym nie leciala
bo ta byla 1wsza...lepsza..dała podwaliny pod naszą kulturę itp..

bo nie chodzi o wierzenia ale o klasycyzm, o alegorie i metafory, kltore obowiazuja wciaz w naszym, wspolczesnym swiecie ;) mitologia grecka/rzymska byla najbardziej udokumentowana i najczesciej poruszana w dzielach takze pozniejszych pisarzy czy filozofow.

no jeśli tak patrzeć to Azja i Arabowie są kolebką cywilizacji, kiedy europejczycy taplali się w błocie ci kreślili już mapy nieba! A słowiańska mitologia malusia nie jest, jest bardzo obszerna bardzo ciekawa i wielowątkowa.

Aleksander Bruckner - Mitologia słowiańska

albo druga z koleji która leży mi na biurku Gieysztor Aleksander tytuł taki sam

Gość całkiem masz rację
powinni nas uczyć naszej słowiańskiej mitologii, jeżeli nie na polskim to na historii, bo to jest dział początkow państwa Polskiego, w końcu jeszcze Mieszko I był poganinem i żył w wielożeństwie a potem dopiero się ochrzcił i został chrześcijańskim księciem polskim.

albo Czesław Białczyński albo Jerzy Strzelczyk albo zajebista książka Artura Kowalika ale teraz Ci dokładnie tytuły nie podam brzmiał mniej więcej tak: "kosmologia dawnych Słowian " to miałem z biblioteki

ale czlowiek oswiecony i wyksztalcony na calym swiecie, albo przynajmniej zachodnim swwiecie cywilizacji uczy sie o klasycyzmie greckim i rzymskim, z czlowiekiem a naglii, niemiec czy szwecji mozesz porozmawiac o czerpaniu przez starozytnych, sredniowiecznych jak i wspolczesnych pisarzy, malarzy itp z mitologii grckiej/rzymskiej. jasne mozesz wyuczyc sie na pamiec i slowianskiej i nawet celtyckiej jak bedzie ci sie podobac ale to jest 'wiedza' dodatkowa, rozszerzona, bo nie ma takiego wplywu (mit. slowianskia, finska, niemiecka czy celtycka) na swiat cywilizowany jak grecka/rzymska.

ale nas przodkowie byli słowanami!!!!! No dobra... fakt rzymska i grecka kultura miały duży wpływ na europe, ale spójrzcie mi w oczy i powiedzcie że nie uważacie że powinno się dać w szkole chociaż ogólny pogląd na mitologię słowiańską i polską! To jest nasza kolebka. Zwłaszcza że w 1000 historii państwa byliśmy przez większość czasu związani bardziej ze wschodem, a w europie tak naprawde to jesteśmy od 20 lat.

Energiczna Trzydziestka ... jak chcesz to się przejdę do pokoju gdzie trzymam książki i dam Ci więcej tytułów. Nie mam pamięci do nazwisk niestety więc tak z głowy to ciężko mi podać.

Gość ale zrozum czlowieku
ze owszem, mitologia slowianska moze byc, ale nie tylko. Wyobraz sobie, ze obracasz sie w swiecie, znasz na pamiec Pana Tadeusza, a nie wiesz, kto to Szekspir. Z iloma ludzmi na swiecie znajdzisz wspolny temat?

ok to mi daje możliwość wysłania jutro :) Gdyż powiem Ci szczerze nie chciało mi się wstawać, ale tak to jutro spoko spiszę Ci wszystkie tytuły jakie mam.

ale to nie działa w tą strone! To działa w drugą, że uczą setek informacji o świecie i mitologiach innych narodów i to jest ok niech uczą. Ale nawet nie wspominają o słowiańskiej, przecież w szkole nie ma o niej ani słowa. W LO nie ma nawet słowa Słowianie przez 4 lata a jak już jest to opisuje sie ich jak jakichś neandertalczyków którzy nawet mówić nie umieli. Historia polski zaczyna się w chwili przyjęcia chrztu i nie ważne że tak naprawde do 16 wieku chłop stawiali posągi Świa(ę)towidowi w podręcznikach do historii pisze że polska była chrześcijańska.

Gość ale zrozum czlowieku
nie wiem, jak jest teraz w szkole, ale kiedys o mitologii slowianskiej w ksiazkach do historii bylo , choc mało i kazdy kto chce, pojecie ma. Poza tym nie ucza nas wszystkich mitologii ( znasz mity zalózmy - z Filipin?), tylko greckiej i rzymskie, jeszce egipskiej, bo jest bardzo rozbudowana, miala wplyw na literature, sztukę ,wiaze sie z historia. Ile masz sentencji lacinskich choby, popularnych na calym swiecie. W Polsce np. nie mielismy Homera, który by do mitow nawiazywal. Masz tyle posagów Swiatowida co Wenus czy Apolla? A pozniejsze malarstwo swiatowe? Zwłaszca manieryzm i klasycyzm? Trzeba miec pojecie o Grecji i rzymie, zeby je zrozumiec.Wiec wszystko we wlasciwych proporcjach. Przeciez nikt ci nie broni interesowac sie mitologia słowiańska.

ale kurde, ja nie mówię żeby nie uczyli mitologii greckiej czy rzymskiej, przyznaję Ci rację że jest ważna! jesooo no co mam znów to samo napisać? Teraz w szkole nie ma ani słowa o słowiańskiej, ani jednego słowa. I np na terenie gdzie ja mieszkam jest pełno starych posągów, posążków i znaków które po dawnych Słowianach zostały. I takie jest moje zdanie: my jesteśmy spadkobiercami naszych dziadów i pradziadów którzy nie wierzyli w Apolla tylko w jakiegoś Swaróga i to jest wstyd żeby to tak zupełnie ignorować i pomiajać.