Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakłopotanaxxx

brak meldunku co dalej?

Polecane posty

Gość zakłopotanaxxx

wiec tak zostalam wymeldowana ale o tym nie wiedzialam...po kilku tygodniach sie o tym dowiedzialam i niewiem teraz co dalej nie ma mnie kto zameldowac bo mieszkanie tylko wynajmuje...nie jest moje wlasnosciowe...i nie zmienilam dowodu czy beda z tego jakies konsekwencje? skoro ciagle w dowodzie mam stary meldunek...?i dowod nie zostal wymieniony?i czy mozna wyrobic nowy dowod bez meldunku?pomozcie prosze

Gość szczęśliwa skorpionica
ciężka sprawa... :/

Gość nocny doradca
nic się nie stanie, olej to. uzupełnij tylko nip1

Gość behaa
Skoro wynajmujesz mieszkanie, to zamelduj sie u tej osoby na meldunek czasowy. Dowód bez meldunku można wyrobić, w dokumentach wpisuje się ostatni meldunek stały, natomiast w dowodzie pisze, że meldunku nie ma.

Gość nocny doradca
*dowód można bez meldunku od dawna, prawo jazdy od niedawna też można. jeśli trafisz na niedouczonego urzędnika odwołuj się.

Dowod po 3 miesiacach od wymeldowania staje sie nie wazny. Nie mozesz podjac pracy na stale.

Gość zakłopotanaxxx
dzięki :)

jak to cię ktoś wymeldował ze stałego meldunku?????????? jak się sama nie wymeldujesz to nikt nie może cię sam wymeldować

Gość zakłopotanaxxx
otoz mozna jesli sie nie przebywalo w tym miejscu iles tam miesiecy...nasze prawo niestety jest durne i nic na to nie poradze...a jesli wlascicielami adresu zameldowanie sa rodzice to rodzice bez problemu moga wymeldowac.... juz takie nasze poje***e prawo...:(

Gość o ja głupiaaa
mam tak samo:-)ale spoko jakos daje rade bez meldunku w dowodzie;-)

Gość zakłopotanaxxx
n ja tez ale chodzi mi porostu o to czy beda z tego jakies konsekwencje czy cos bo ja na prawie kompletnie sie nie znam a meldunku nie mam juz od wrzesnia! wiec nalezaloby wkocu zmienic dowod...nie? :)

Gość zakłopotanaxxx
do KLASYCZNA moze i tak ale czy dziecko jest niechcianym lokatorem?bo wg mnie osoba ktora chce zyc swoim zyciem a nie tak jak rodzicom sie podoba powinna miec swobode a nie zostac wyrzucona na bruk jak smiec i wymeldowana!prawda?

Gość o ja głupiaaa
Spoko..ja tez sie dowiedzialam po roku ze macocha mnie wymeldowała..uj jej w dupsk0o stare:-P Idz wymień dowód iszukaj chatki z meldunkiem.lub jak ja żyj swoim zyciem;-) Ja przyskładaniu wniosku dowiedziałam sie ,że wiekszość pseudo biznesmenów nie mastałego meldunku..mają za to grube portfele:-) pozdrawiam

Gość o ja głupiaaa
Klasyczna żal.pl

To moze sie cos zmieniło bo ja chciałam żeby mnie mama wymeldowała ( 4 lata temu ) to nie mogła,musiałam sama jechać i się wymeldowć

Gość o ja głupiaaa
Zmieniło sie :-) Mnie wymeldowala macocha 2 latatemu.Załozyla sprawe (gdzie nie wiem) podała 2 swiadkow ze nie mieszkam tam:-( Swoja droga to zle sie czułam wiedzac ze figuruje jako bezdomna:-0 Achhh zycie.Miłego wieczorku

Gość kochającaxżona
4 lata temu to bardzo prawdopodobne ze tak bylo...:)

ale jakieś powody mieli rodzice ,zeby Cie wymeldować prawda ? A jak mieszkasz u kogoś - to logiczne ,że powinieneś przestrzegać regul wlascicieli . A jak sie nie podoba - droga - wolna ....

Gość zakłopotanaxxx
klasyczna zanim cos napiszesz zastanow sie....

czyli jednak się nic nie zmieniło.Wtedy też tak było że aby mama mogła mnie wymeldować musiałaby założyć sprawe w sądzie i dopiero z tym wyrokiem mogłaby załatwić w urzędzie wymeldowanie mnie.A że nie chciała zakładać sprawy bo nie było takiej potrzeby musiałam jechać w 8 miesiącu ciąży 100 km aby się sama wymeldować. WNIOSEK:można wymeldować ale tylko z wyrokiem sądowym

Gość bzduryyyyy
dianka90 bzdury pisze ze na takim dowodzie nie podejmie pracy ja zmienilem meldunek jakies 4 lata temu , nie wymienilem ani dowodu ani prawka i uzywam tego dowodu z powodzeniem w banku, pracy, urzedzie itd, ewentualnie zdarza mi sie ze pomarudza i zarzadaja potwierdzenia zameldowania i to wsio, ale chyba sie zbiore i wyrobie nowy bo to wstyd

Gość nie tylko z wyrokiem
jesli jakis czas nie przebywasz w miejscu zameldowania nie pamietam ile to wlasciciel moze Cie wymeldowac

Gość dokladnie takkk
Zgodnie z art. 15 ustęp 1ustawy osoba, która opuszcza miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 2 miesiące, jest obowiązana wymeldować się w organie gminy, właściwym ze względu na dotychczasowe miejsce jej pobytu, najpóźniej w dniu opuszczenia tego miejsca. Ustęp 2 tego samego artykułu przewiduje możliwość wydania przez organ gminy na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która utraciła uprawnienie wymienione w art. 9 ust. 2 i bez wymeldowania się opuściła dotychczasowe miejsce pobytu stałego, albo osoby, która bez wymeldowania się opuściła dotychczasowe miejsce pobytu stałego i nie przebywa w nim co najmniej przez okres 6 miesięcy, a nowego miejsca jej pobytu nie można ustalić. Wymeldowania można zatem dokonać poprzez złożenie wniosku w urzędzie gmina lub urzędzie miasta (dział ewidencji ludności). Interpretacja w/w przepisu może stanowić pewien problem, ponieważ odwołano się w nim do art. 9 ustęp 2 ustawy, czyli do normy prawnej która przestała obowiązywać, ponieważ został uznany przez Trybunał Konstytucyjny za sprzeczny z Konstytucją.