Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lady Pretensja

Indeks Katechizacji-nowy wymysł Kosciola

Polecane posty

Dzis z Kosciola moja mama przyniosla dla moich córek Indeks Katechizacji w ktorym wpisuje sie oceny na polrocze i koniec roku szkolnego z podstawowki a takze z gimnazjum z lekcji religi.Legitymowac sie trzeba bedzie tym indeksem w okolicznosciach typu bierzmowanie,slub a takze przy ubieganiu sie o pelnieniu funkcji chrzestnego. jak dla mnie to przesada.Ciekawe co Kosciol jeszcze wymysli :O

Gość podyskutuj o tym na degeneru
-chach

Gość no o ile wiem
to jeszcze w Polsce nie ma obowiązku chodzenia do kościoła i na religię, więc o co chodzi?

Niby nie ma obowiazku ale osoba ktora w przyszlosci nie bedzie miala wpisanej oceny w indeksie z religi nie bedzie mogla byc np rodzicem chrzestnym.Kiedys wystarczyl papierek ze sie bylo bierzmowanym a teraz juz chca nawet ocen z religi:O Niedlugo dostaniemy ksiazeczki do wpisywania pozycji seksualnych,ktore stosujemy w lozku do sprawdzenia czy aby wszystko jest po Bozemu :O

Gość no o ile wiem
jesli nie wierzysz lub masz powazne zastrzeżenia co do instytucji kościołą to po jakie licho się martwisz o to czy potem będzie czy nie bedzie można byćhcrzestnym/ną? Tojest własnie to okropne polskie asekurancwto-najeżdżanie na kościól ale strach przed odrzuceniem religii, obrzedów i tego całego zakłamania

Nie mam nic przeciwko Kosciolowi ,uczestnicze w Mszy Swietej w niedziele tylko to juz chyba jest lekkie przegiecie. Tak samo wkurza mnie niechec ksiezy do chrzczenia dzieci z nieformalnych zwiazkow...Ale to juz inny temat :)

Gość no o ile wiem
jesli cię to wkurza to nie rób tego zgonie z zasadą :nie dajmy się zwariować"

Gość no o ile wiem
no olej ten indeks i już

Jak oleje to moje corki w przyszlosci nie beda bierzmowane albo nie dostana ślubu...Mam nadzieje ze ocena mierna z religii nie bedzie jest dyskwalifikowala jako panne mloda :P

Gość no o ile wiem
no to już nic nie rozumiem, to ty wysyłasz swoje dzieci na religię tak asekurancko? Tak na wszelki wypadek? Bo jeśli z silnej wiary to po co te narzekania? Prawo kościelne to też prawo, które trzeba respektować chyba?

Gość no ile wiem znam bardzo
wiele osob, ktore tak robia- wlasnie" w razie czego"

Gość no o ile wiem
oooo i to jest wkurzające, prawda?

Lady---- zgadzam się z Tobą.Coś czuje, że licealiści skończą szkołę, to już ich w kościołach nie zobaczymy. Religia powinna wrócić do salek katechetycznych. Jeszcze teraz indeks, nie wiem o co tu chodzi, bo na pewno nie o zachęcenie do nauki.

Gość no o ile wiem
no to ok, więc po co się denerwujesz na zarządzenia kościoła? Jeśli chodzą bo chcą, to nie zamykaj im drogi do bycia chrzestną i wypełniaj ten indeks :)

Gość no o ile wiem
a państwo też w wielu sprawach nie pyta się obywateli czy się zgadzają na jakąś nową biurokrację a kościół też ma swoją biurokrację :)

Gość
no o ile wiem - dobrze "gadasz" Lady Pretensja - dzieciaki lubią chodzić na religię, więc akurat Ty problemu nie masz :) zaraz się tu pewnie zlecą kafeteryjni naprawiacze świata, Kościoła i księży ze swoim świętym oburzeniem ;) ja tak serio nie rozumiem, jak ktoś nie wierzy, nie uznaje, to po co się denerwuje, złości czymś co go nie dotyczy?