Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lili01

odzwyczajanie od pieluchy - pierwsze kroki

Polecane posty

Gość lili01

Mój synek kończy niebawem 1,5 roku, zamierzam zacząć trening nocniczkowy, poradżcie kobietki czy to nie za wcześnie, od czego zacząć i jak postępować, jak długo czekałyście na efekty??? czy książeczki na ten temat działają czy pokazywanie w naturze??? i inne pomysły które można znależć w necie. pozdrawiam

Gość ja rowniez chetnie
sie dowiem jak zaczac odzwyczajanie od pieluch. Moj synek ma 18 miesiecy i mysle ze juz najwyzsza pora zaczac cos dzialac :)

Gość mama Lenuski ...
moja jutro konczy 17 i tez mysle o tym, ale jak narazie nocnik służy do zabawy

po pierwsze zdjąć pieluchę! zwinąć dywany, uzbroić się w szmatę i duuuuuuuuuuużo cierpliwości :D wytłumaczyć dziecko ze na nocniczek robimy siusiu, można pokazać że mama też robi siusiu. jeśli to nie problem to zabrac dziecko ze sobą do toalety, posadzić na nocniczek i w tym samym momencie samemu robić siku, informowac o tym co się robi i dlaczego tak. umówić się na jakiś dźwięk mówiący o tym że chce sie siku, choć w przypadku Waszych dzieci moze to być zwykły krzyk "siusiu", u nas funkcjonuje ciągle "AAAAAAAAA". jak długo czekać na efekty? to zależy od dziecka. ja zaczęłam bardzo wcześnie. mały od 6 mies. życia bez pieluszki lata. najpierw sama obserwowałam go i na podstawie specyficznych min, ruchów, zachowań potrafiłam rozpoznać kiedy będzie chciał siusiu. ok 8-9 miesiaca nauczył sie wołać, najpierw w czasie siusiania a potem przed siusainem. obecnie jesteśmy na etapie rezygnacji z pieluszki podczas snu dziennego i spacerów. na spacerach ostatni raz siku zrobił pod koniec listopada, ale nadal zakładam pieluszkę an wszelki wypadek. w dzień od 2 tyg śpi bez pieluszki. jak na razie sukces pełen - czyli zero siusiów :) niestey wraz z intensywną nauką nowych czynności, jak np chodzenia synek zapomniał o tym czego nauczył sie wcześniej i np przez 3 tygodnie wcale nie wołał siku, bo uczył się chodzić,a le odkąd się nauczył znów ślicznie woła :)

Gość lili01
dziękuję pięknie, nie sądziłam, że trwa to tak długo, miałam nadzieję, że po 3 tygodniach dziecko woła za potzrebą, ja już przerabiałam pokazywanie jak się siusia, gdzie się siusia i ze trzeba wołać, ale tak naprawdę było to oswajanie się z nocnikiem a nie trening, synek wie do czego służy nawet siada na niego na dwie sekundy i to by było na tyle... na moje pytanie, gdy widzę, że zbliża się kupka, czy zrobi do nocniczka zawsze kręci głową i mówi nie. nie zmuszam go, bo boję się, że się zniechęci. zastanawiam się czy nie poczekać do wiosny ze zdjęciem pieluchy, bo w takie mrozy nie uśmiecha mi się ciągłe zmienianie ubranek?

Witam, zdecydowanie lepszym pomyslem jest poczekanie do woisny, bo latwiej i nawet jak sie zdarzy "wypadek" podczas spaceru to mozna sie szybko przebrac i juz, nie ma tych kurtek, kocykow,itd.. W ogole to mie sie wydaje ,z e 18 miesiecy to bardzo wczesnie na zdejmowanie pieluchy, nie mieszkam w Polsce i tu ( w Hiszpanii) jest taka tendencja, ze zaczyna sie nauke od 2 lub 2 i pol roku zycia. Wezcie pod uwage, ze dziecko musi poczuc , ze chce siusiu, nauczyc sie powstrzymywac i wam to oznajmic - to dosc sporo jak na male dziecko, moja pani pediatra tlumaczyla mi, ze dzieci sa przygotowane aby to wszystko zrozumiec i wykonac dopiero pomiedzy 24 a 27 miesiacem zycia. Trzeba troche dluzej poczekac, fakt! Ale plus - moje dzieci nauczyly sie bardzo szybko, bardzo malo bylo "wypadkow" i po paru tygodniach pozbylismy sie tez pieluchy na noc :) :) Mam troje dzieci i z kazdym zaczynalam w innym wieku , bo zawsze chcialam wiosna i latem a roznie to wypadalo wiekowo, wniosek - im starsze- tym latwiej i szybciej!! Powodzenia !! :):)

u nas sikanie to nie problem, synek pięknie robi siku do kibelka(mamy taką nakładkę) lub na nocnik, za to kupki nie chce, boi się:( nie wiem jak go przekonac u nas jest jeszcze jedna ważna sprawa, koniec maja początek czerwca bede rodzic, starszy synek bedzie miał wtedy 22 miesiące, nie wiem czy czekac i uczyc go nocnika po porodzie, latem, czy załatwic sprawę wcześniej, ale to chyba samo się rozwiąże:)

Jesli go bedziesz uczyc wczesniej to mozesz miec ewentualny problem, ze maluszek zobaczy dzidzie w pieluszkach i powie, ze tez tak chce i wrocicie do punktu wyjscia...to sie czesto zdarza... Ja tez tak mialam ten dylemat ze starsza corka i zaczelam nauke po porodzie, tlumaczac jej, ze jej braciszek ma pieluszki bo jest malenki, a ona jest juz duza, wiec.... Podzialalo!!:)

Gość agulka78
U nas tak bylo , mala miala rowno 2 lata gdy urodzila sie siostrzyczka , a 2-3 m-ce wczesniej zaczelam uczyc ja siku na nocnik . Gdy pojawil sie maluszek w domu , to starsza corka powiedziala, ze ona chce jak bejbik i domagala sie pieluchy :( Na dobre przygode z pieluszka skonczylismy jak miala 2,5 roku. Natomias mlodsza ma teraz 19 m-cy i 2 miesiace temu zaczelam ja uczy siku na nocnik . Bylo tlumaczenie co i jak , chodzila razem ze starsza siostra i dosyc szybko zalapala :) Po miesiacu cos jej sie odwidzialo i robila znowu w majtki :( , ale sprawdzil sie sposob z nagrodami ;) Za zrobione siku do nocnika dostawala zelke gumisia . Teraz , gdy wychodzimy gdzies zakladam jej pielucho-majtki , po nocy pielucha jest sucha a w dzien gdy bardzo zaabsorbuje sie zabawa zdarzaja sie jej jeszcze drobne wpadki ;)

Gość ja swoją córkę oduczyłam
od pieluch w okresie ciepłego lata.Przebywała na wsi i dużo przebywała na powietrzu.Zdjęłam pieluchę i chodziła w samych majteczkach, I też tłumaczyłam, co i jak. Jak parę razy zamoczyła majtki i nogi z butami przy okazji, to po dwóch m-cach problem zniknął.Miała wtedy około półtora roku.Na noc zakładałam profilaktycznie, a rano jak się budziła, to i nocnik był dobry.Chłopcy troszkę dłużej przyswajają tę czynność, ale.... Powodzenia :D

tak myślałam, trzeba bedzie wstrzymac sie z nauką do porodu, tyle że potem niezłe zamieszanie będzie - mała dzidzia i maluszek oduczający sie pieluszki:) ale co tam, damy radę:)

Nie czekac do porodu i ja tak zrobilam i mam teraz problem!! przedtem maly sikal i robil kupe (jak nie mial pieluchy) na nocnik a teraz nie ma mowy!! Ma prawie 3 lata. trzeba wziasc faktor zazdrosci, buntu 3 latka itp. Z corka (teraz ma 3 mce) nie popelnie tego bledu. Bede sadzac odkod bedzie dobrze siedziec i jeszcze nie chodzic - latwiej zaopanowac nad takim dzieckiem - zdejme pieluche na dobre w domu jak bd miec 1,5 roku (akurat wypadnie lato), wiec do 2 roku zycia powinna opuscic pieluche rowniez w nocy. Powodzenia i duzo cierpliwosci:))

Gość lips90
pytaj czesto czy czhce siku,pilnuj go z tym ,jak zaczyna sikac ,sciagaj mu pieluche i odrazu na nocnik,moze byc na poczatku brudno ale trudno,gwarantuje szybkie efekty.Aha i nie chodz z nocnikiem po domu,niech stoi w łazience.Albo pokazuj scenki z misiem,ze niby chce sisiu,sciaga majteczki i robi;)

ja zaczęłam córkę uczyć przed drugimi urodzinami - bez skutku, potrafiła zasikana chodzić 2 godziny. Odpuściłam, bo to bez sensu było. W granicach 2,5 roku w weekend zdjęłam jej pieluchę, a w poniedziałek nie posikała się ani razu i tak jest od roku . To samo z kupą - zero problemu od razu na kibelek. Doszłam do wniosku że nie ma co cisnąć dziecka i tygodniami tresować na sikanie. Koleżanka swoją córkę oduczyła niby w tym samym czasie - ale zajęło jej to około miesiąca- jest młodsza o 7 miesięcy i pomimo że szumnie się chwali że jej córka w wieku 2 miesięcy przed drugimi urodzinami odstawiła pieluchy, to do tej pory potrafi się posikać na placu zabaw i zdarza jej się to często ...

Gość a ja jej wierze
moja miala 2 lata i 9 miesiecy jak zdjelam pieluche- na 3ci dzien bylo po klopocie - od tamtej pory minal miesiac i raz zrobila kupe w majtki, i tyle wpadek.

Gość gość
Witajcie Moja coreczka po skonczeniu roku robi kupke do ubikacji zawsze dwa razy w cuagu dnia o tej samej porze. Byl czas okolo trzech miesiecy ze po nocy miala suchego pampersa na ubikacje zarsz i bylo siusiu. Potem po badaniu w szpitalu ucm plus cewnikowanie skonczylo sie siusiaka znowu w nocy. Teraz czasami przez cala noc ma sucho czasem nie. Córka ma 22 miesiace i zakladam jej majteczki od trzech tygodniu i non stop mokra od pasa w dół wszystko pływa. Byly ze trzy dni ze pokazala ze chce siusiu i udawało sie zdazyc na ubikacje no ale na tym koniec coreczka za duzo nie mowi sle wie jak ma pokazac ze chce siusiu kilka razy sue udawalo i wolala ale przewaznie jak jest cała mokra nie przeszkadza jej stoi i robi w majtki sama nie wiem co dalej podpowiedzcie cos Nocami juz mi sie sni te sikanie w majtki

Gość gość
słuchajcie mamy, taka jest prawda - jeśli zaczynacie akcję odpieluchowania w wieku 18/24 miesięcy, to dziecko jest w stanie to załapać w tydzień dwa. Jeśli w wieku 7 miesiecy - to będzie trwało to rok....i chyba łatwo sobie odpowiedzieć co lepiej i w jakim wieku to robić? Gdy już rozumie co się dzieje

Gość gość
Hej :) moja córeczka ma prawie 16 miesięcy i też chcemy zacząć trening. Tylko u nas jest inny problem. Ona boi się nocnika. Ona wszystko wie, gdzie robimy siusiu itp. Sadza misie, bije im brawo. Sama też siada ale tylko w spodniach i pieluszce. Kiedy ją rozbiore i posadę to za każdym razem ryk. Nie da się jej zagadać zabawic bo jest płacz. Co w tej sytuacji?