Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja powiemmmmmmmmmmmm

odciaganie pokarmu?pytania

Polecane posty

moze zadam glupie pytania,ale nie znam na nie odpowiedzi,a chcialabym wiedziec co i jak:)mam zamiar odciagac pokarm dla dziecka od pierwszych dni i podawac go w butelce.teraz powiedzcie mi jak czesto nalezy odciagac pokarm i co z nim potem robic?jak go przechowywac?jak dlugo jest wazny?

Gość kkkaaannnaaa
i butelka tylko chcesz karmic?

Gość ej powiedz
a nie mozesz cyckiem karmic?

nie za bardzo chce karmic piersia....ale uwazam,ze odciaganie pokarmu juz jest lepsze niz niekarmienie wcale.

Gość kkkaaannnaaa
ja karmiłam 3 m-ce bo potem tracilam pokarm i polecam Ci naturalne, bo w nocy sie choc troche wyspisz,a tak to bedziesz sie bawic z odciaganiem, a poza tym, mleko matki krocej zalega w zoladku niz sztuczne, weic dziecko czesciej bedzie chcialo jesc

nie wiem,ale mnie odrzuca kiedy o tym mysle...mozecie mnie teraz zrownac z ziemia,ale nie sadze,aby mi sie to spodobalo.poza tym nie mam cierpliwosci,aby siedziec i karmic caly czas.jestem osoba energiczna lubiaca wyjsc do ludzi i nie chce publicznie pokazywac sie jak karmiedlatego wybralam taka opcje

odciagasz mleko wkładasz do specjalnego woreczka i do lodówk/ zamrażarki. mleko w lodówce spokojnie mozesz przechowywać chyba do 3 dni (o ile się nie mylę),w zamrażarce do 6 miesięcy. jak często? najlepiej tak jak dziecko by jadło czyli co ok 2,5 -3 godziny. poporcjuj na początek po 60 ml, potem, ok 3 tygodnia życia moze już po 80-100 ml. potem obserwuj ile dziecko je i odpowiednio zwiększaj porcje. nie porcjuj po zbyt dużo mleka bo mleko raz podgrzane i nie wypite trzeba wylać a szkoda bo to jednak trochę pracy kosztuje.

tak bez nagonki czy namawiania. dodam tylko że niestety ale karmienie prosto z piersi by zajmowało mniej czasu, no bo jednak musisz mieć spokój, ciszę, czas na odciągnięcie mleka, co wcale nie jest takie proste. potem musisz mleko wyjąć, zagrzać, podać przez butelkę. butelkę trzeba umyć, wygotować (lub przelać wrzątkiem) a na to tez czas potrzebny. więc niestety ale pierś jest szybszym sposobem. a jak chcesz wyjsć to nic prostrzego - odciagasz mleko, zostawiasz i ktoś kto zostaje z dzieckiem karmi butelką!

mała_agatka dziekuje za odpowiedz juz mniej wiecej wiem co i jak:)a duzo to czasu zajmuje?i przede wszystkim czy bedzie bolalo?

Gość ej powiedz
to ja juz bym wolala przejsc na mleko modyfikowane. az mnie ciary przechodza na sama myssl o odciaganiu..

ej powiedz myslalam o tym,ale postanowilam pojsc z mezem na kompromis:)

Gość ej powiedz
ja juz rok karmie piersia i nie zaluje. jest ok.

Gość ja też odciągam
pokarm bo na temat karmienia piersią mam podobne odczucia. ja odciagam pokarm w butelke. w lodówce może stać 48 godzin. w nocy nie odciągam i daję mleko modyfikowane. pokarm bedziesz miała dopóki będziesz odciągać, jak zaczniesz odciągać rzadziej czy mniejsze ilości to zaczniesz mniej produkować i w rezultacie mleko ci zaniknie-tak samo jest w przypadku przystawiania do piersi.

Gość ja też odciągam
na początku trochę boli, ale potem ból minie. pewnie że lepiej odciagać niż dawać modyfikowane.

aha juz wszystko wiem:)opcja odciagania jeszcze bardziej mi sie podoba:)mam nadzieje,ze nie bedzie problemow z odciaganiem.a po wyjeciu z lodowki mozna normalnie podgrzac?

ja wyjmiesz z lodówki przelej do butelki i włóż do miseczki/garnuszka z ciepłą wodą. nie można mleczka gotować ani podgrzewać w mikrofalówce.

Gość ttttttttttttt
a dlaczego nie można w mikrofalówce??:)

Gość ttttttttttttt
autorko ja takrobię 5 m-cy:) i jest wygodnie i dla mnie i dziecka.Nie wisiał mi godzinę przy cycku,mogę wyjsć zostawiając dziecko na ile chcę,wiem ile zjadł i czy jest najedzony.I nie wstaje w nocy co 2 godz tylko raz:)

nie mam pojęcia ale tak jest. może chodzi o możliwość poparzenia albo o skład mleczka. nie wiem, ale we wszystkich artykułach pojawia się taka informacja. a i jeszcze jedno pamiętaj, że przechowywane mleczko może rozdzieli się na dwie - trzy warstwy. nie oznacza to ze się zepsuło! po prostu tak jest. należy je wymieszać i już jest dobrze :)

ok.mikrofalowke mam,ale jej nie uzywam i tak.ttttttttttttt ja mysle,ze taka forma mi bardziej przypadnie do gustu i juz sie ciesze na sama mysl,bo nie chcialam karmic piersia,a tak wiem,ze dziecko dostanie to co najlepsze,ale w innym wydaniu:)

Gość ttttttttttttt
to samo było u mnie:) nie chciala karmić,ale mleko ma;) a o mikrofalówkę to chodzi o to żeby sie nie oparzyło,bo nierównomiernie się grzeje,ale chyba można wymieszać,nie?;)jakbym ja miała w nocy grzać w garnuszku to sorry,dziecko by sie zapłakało chyba.Tak zapytałam,bo myslałam,że naganiaczki na karmienie TYLKO cyckiem coś mądrego wymyśliły:)

nie :) ale naprawdę w każdym jednym artykule tak czytam i kobieta w poradni laktacyjnej tak mówiła.

Gość kwik
mleka nie mozna podgrzewać w mikrofali dlatego, że traci one substancje odżywcze.. zreszta jak każda żywność w niej podgrzana...

Mam pytanie jak odciągnę mleko powiedzmy o 11 rano i póżniej znów odciągnę ale pod wieczór to czy mogę te dwa mleka ze sobą wymieszać?

a twoje dziecko nie je od rana,ze odciagasz o 11 i wieczorem i nie masz co z tym zrobic w tym czasie,to po co odciagasz w ogóle ?

ja tez mam pytanie, czasem zdarza mi sie odciągać i podawać w butelce, ale pomimo tego że syn jest przystawiany regularnie, to po 1,5 miesiąca udaje mi sie z dwóch piersi odciągnąć max 80 (czyli po 40 z każdej. Jak przeczytałam ile Agata odciągała to mnie normalnie zaszokowało, czy ja głodzę moje dziecko? odciągam laktatorem, elektrycznym więc chyba dość dobrze odciąga...jak mu podaje mm wieczorem to potrafi wypic 150 ml, ale myslałam że skład mleka matki jest tak inny, że zupełnie inne proporcje są...a Wy ile odciągacie?

to kiedy karmie moje dziecko to jest moja sprawa,chciałam się dowiedzieć czy można mieszać mleka odciągnięte o różnych porach?

Gość jjjjjjjjj jjjjj
najpierw musisz je doprowadzic do tej samej temperatury, dopiero pozniej mozna mieszac. Nie wolno mieszac mleka zimnego z cieplym. jaheira- im bardziej 'pelne' piersi tym lepiej sie sciaga. Czesto tez laktator juz przestaje 'ciagnac' gdy recznie jeszcze mozna wycisnac calkiem sporo ;) Jezeli Twoje dziecko nie jest glodne to znaczy ze takie ma zapotrzebowanie- sklad mleka kazdej matki jest inny, jedna ma mleko bardziej sycace, inna mniej, jednak kazda (gdy nie ma problemow z laktacja) ma ta ilosc dostosowana do swojego dziecka. Oczywiscie, jezeli nie przystawia sie malego tylko polega sie tylko i wylacznie na laktatorze to ilosc ta jest zalezna od tego jak czesto odciagamy pokarm (im czesciej, tym lepiej- laktator nie ssie piersi, dlatego tez uzywajac go mozna doprowadzic do zaniku laktacji, jednak znam matki ktore tylko sciagnietym mlekiem karmily nawet 2 lata.). Jezeli uwazasz, ze dla Twojego dziecka to za malo, czesciej uzywaj laktatora, pobudzisz laktacje :) Mleko sciagniete mozna przechowywac do 48h w lodowce, do bodajze 7 dni w zamrazarce lodowkowej, a w zamrazalniku gleboko mrozacym baardzo dlugo chyba nawet kilka mies. Oczywiscie mleko najlepiej zuzyc jak najszybciej, bo z kazdym dniem zmienia i wzbogaca sie jego sklad, dostosowujac sie do rosnacych potrzeb maluszka- np mleko sprzed 2 tyg nie bedzie dla malca tak odpowiednie jak np mleko sprzed dnia czy dwoch