Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyny pozmozcie

konflikt serologiczny

Polecane posty

czy on wyklucza mozliwosc dzieci w zwiazku?

Gość nie wyklucza
spokojnie mozna miec tylko po pierwszej ciazy nalezy podac przeciwciała czy cos w tym stylu

Gość no ja nie wiem nie wiem
jest z tym róznie....

Gość mmaaammaaammmaa
Ja mam grupe krwi arh- partner ma brh+.Corka ma po tacie grupie krwi.To jest moje 1 dziecko.Po po pordzie podali mi imunoglobine.Wiec wszystko jest ok. Tylko niewiem jak to bedzie przy 2 dziecku.

ale przy drugim dziecku istnieje mozliwosc ze urodzi sie chore? czy dlatego wiele kobiet ma tylko 1 dziecko?

teraz rzadko dochodzi do powikłań z powodu konfliktu serologicznego, a to dzięki temu,że kobietom Rh ujemnym podaje sie specjalną immunoglobulinę anty-D

a 20 lat temu jak to bylo? czy dopiero teraz technika poszla do przodu?

Gość wystarczy po pierwszym
porodzie podac immunoglobinę i nie ma problemu:)

Gość eciepecie klecieaaa
konflikt serologiczny moze ale nie musi pojawic sie po 1 dziecku.to zalezy czy dziecko odziedziczy krew po ojcu.jesli tak organizm traktuje go jako intruza i moze dojsc do poronienia lub dziecko moze urodzic sie chore ale nie koniecznie.teraz jest mnustwo lekow.medycyna poszla na przod.podaje sie kobiecie leki oraz dziecku zaraz po urodzeniu

niestety nie moge otworzyc linka. mama mi powiedziala, ze nie moglam miec rodzenstwa bo ten konflik, widac nie powiedziala do konca. przeciez mogli miec dziecko.

Gość eciepecie klecieaaa
20 lat temu medycyna nie byla tak dobrze rozwinieta jak teraz.Byc moze nie miala takiej mozliwosci jaka moglaby miec w tych czasach

wklejam dobrze tylko wyświetla po 1 spacje i dopiero przecinek, a nie powinno być spacji :)

zreszta wpisz w wyszukiwarce google: konflikt serologiczny i wyskoczy ci pełno artykułów na ten temat:) ja akurat wklajałam Ci link z edziecko.pl

my też mamy konflikt i nie ma problemu :) po poronieniu dostałam zastrzyk i teraz się staram o dziecko bez obaw :)

Gość arabessskAAA
u mnie jest ta sama sytuacja ja B-, mąż B plus. Pierwszą ciążę niestety straciliśmy w 12 tygodniu z tego powodu:-( Po łyżeczkowaniu dostałam zastrzyk z przeciwciałami by następna ciąża przebiegała dobrze. Zastrzyk po każdym porodzie dostaniesz jak przebadają grupę krwi dziecka i ma po ojcu czyli plusową.

Moja koleżanka ma troje dzieci z konfliktu serologicznego. Po pierwszym i po drugim porodzie dostała zastrzyk z przeciwciałami. Całą trójkę rodziła przez cesarkę. Dzieci są zdrowe, cierpią jedynie na alergię, co niekoniecznie jest spowodowane konfliktem.

U nas tez jest konflikt serologiczny i mamy troje zdrowych dzieci, jesli po pierwszej ciazy dziecko ma twoj rh to nie ma problemu, jesli ma rh po ojcu, to dostajesz szczepionke z immunoglobulina i z glowy, ona chroni twoje przyszla ciaze i dziecko, aby twoj organizm nie wytwarzal przeciwcial, ja dostalam rowniez szczepionke w 28 tygodniu 2 i 3 ciazy.

arabessskAAA a dlaczego straciłaś ciążę? Przecież w pierwszej nie ma przeciwciał? Chyba, że przeszłaś wcześniej poronienie i nie wiedziałaś? Ja mimo pierwszej ciąży miałam co miesiąc badane przeciwciała, więc nie było ryzyka. "Przeciwciała anty-Rh powstają u matki nie od razu. W pierwszej ciąży tworzy się tak mała jeszcze ilość przeciwciał, że nie zaszkodzą pierwszemu dziecku. Liczba ich wzrasta proporcjonalnie w następnych ciążach. Przerwanie ciąży uczula matkę bardziej niż poród. Z pierwszej i drugiej ciąży może jeszcze urodzić się dziecko zdrowe, choć od drugiej ciąży już trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia objawów chorobowych. Matki nie muszą się nadmiernie niepokoić, gdyż tylko 15% ludzi obojga płci nie ma czynnika Rh w krwinkach. Stosunkowo niewielki procent kobiet ma ujemny czynnik Rh i nie u wszystkich z tych matek dochodzi do konfliktu serologicznego."

Gość arabessskAAA
ja niestety trafiłam na nieodpowiedzialnego moim zdaniem lekarza wtedy, my wiedzieliśmy z mężem o konflikcie i na pierwszej wizycie mówiłam o tym pani doktor, zresztą widziała nasze grupy krwi..ale powiedziała że wszystko jest ok i mam przyjść na kolejne usg 12-14 tydzień. Niestety poszliśmy, a maleństwu nie biło serduszko:-( Z badań histopatologicznych nic nie wynikło, ale mam żal do tej lekarki już na całe życie. Moje maleństwo jakby się urodziło skończyło by 11 listopada 3 latka:-( Strasznie mi przykro, ale przepraszam to nie ten temat... Dostałam potem przeciwciała i następna ciąża ok, dzidziuś zdrowy.