Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Do ulewek, obśliniania - tetra najlepiej się sprawdza. Dobrze chłonie, tania więc nie będzie Ci szkoda jak się zniszczy, nie uczuli, no i możesz przelecieć bardzo gorącym żelazkiem żeby wyjałowić.

Gość bubububu
pieluzek tetrowych to miej ze 20, sa niezastapione

Gość młoda999999999999999999999
zastanawiam się skąd WY to wszystko wiecie dziewczyny ;) :) ja bym się nigdy tego nie nauczyła chyba ;)

Gość bubububu
praktyka

Gość ka-ka-kaska
a tak z ciekawości - gdzie poznałaś faceta z 2 dzieci? bo ja też bym chciała mieć faceta z dzieckiem bo sama nie chcę rodzić

Dzięki :) Ja juz trochę mam kupione i zastanawiam się nad tym wózkiem? http://www.e-wozki.pl/sklep/index.php?p271,wozek-gleboko-spaerowy-baby-dreams-gtx-z-kolekcji-2009 dobry czy nie? Ciuszki to połowę juz mam, stawiam głownie na body jeżeli chodzi o wygodę małego.

bubububu - w zasadzie pytań mam tysiące ale nie będę Cię zanudzać.

Gość bubububu
wiesz rozrywek za duzo to ja teraz nie mam:) z checia pomoge:)

1. Jaką antykoncepcję polecasz karmiącej? 2. Jak najdłużej/najdrowiej należy karmić? 3. Planuje pół roku czy to odpowiedni czas? 4. Jak często zmienia się pościel noworodkowi? 5. I teraz najgorszy problem, pielęgnacja miejsc imtymnych, coś słyszałam że odklejać i czyścik a jedni mówią nie i jaka w tym prawda? 6. W nocy nalezy spać w staniku bo inaczej mleko będzie wyciekać i będzie nie zbyt miłe uczucie prawda? 7. Elekroniczna niania dobrze się sprawdza? 8. Czy 4 latka może wziąść takie maleństwo na kolana pod naszym czujnym okiem czy raczej nie? 9. W połowie kwiatnia w domu starczą mu same body i skarpetki? 10. Opłaca się kupić elektroniczną huśtawkę? 11. Od ilu miesięcy mata? 12. Jaki czas po porodzie intensywnie się krwawi? Narazie tyle jak jeszcze coś mi się przypomni to napisze.

Wózek to temat rzeka. Ja miałam głęboko-spacerowy i tą funkcję sobie chwalę, ale ogólnie mój wózek był za twardy - w sensie sztywności amortyzatorów. Miałam ABC Design Tyrbo6s. Chwalę sobie funkcję regulowania wysokości rączki (w moim teleskopowo) i zwrotność przednich kół. 1. Są tabletki anty dla karmiących, tzw minipigułka, może być gumka (bardzie zawodna ;) 2. Trudno powiedzieć. Na pewno najważniejsze jest pierwsze 6 miesięcy - najlepiej wyłącznego karmienia piersią (nawet bez dopajania). Alergiczne dzieci warto karmić przynajmniej rok. Poza tym wg "uznania". Pokarm kobiecy jest na pewno lepszy niż mieszanki sztuczne, więc jak będziesz się czuła ok, to karm jak najdłużej. ja karmiłam ok półtora roku. 3. j.w. 4. Eee.. nie wiem :D Na pewno po każdym zasikaniu i ulaniu ;) Na wyczucie, jak uznasz że jest "nieświeża". 5.Mam córkę więc nie pomogę. 6. Różnie bywa. Jednym mleko tryska (tuż po porodzie i przy nawale zawsze), innym laktacja normuje się szybko. Stanik przyniesie Ci też ulgę w dźwiganiu ciężkich pełnych piersi. Ja Ci polecam staniki takie jak "sportowe" - bawełna, materiały antybakteryjne, bezszwowe miękkie. Dobry taki stanik piersi utrzyma, wkładki laktacyjne też i nie uwiera nigdzie, ajk potrafią niektóre specjalnie do karmienia. Jest bardziej przewiewny i mnie np łatwiej było na szybko "podciągnąć" taki stanik (miseczkę) do góry, niż mocować się z zapięciem takiego do karmienia. 7. Nie używałam 8. Nie wiem, nie mam doświadczenia. 9. Zależy od temperatury. W największe upały ubierałam córę w body na krótki rękaw bądź na ramiączka i skarpetki, czasem nawet skarpetki ściągałam. Kupuj ciuszki bawełniane, miękkie i przewiewne, bez udziwnień (np kaptur) które ładnie wyglądają a są dla malucha niewygodne. 10. Nie miałam, ale przy drugim dziecku raczej kupię i potestuję. 11. Nie pamiętam kiedy kupiliśmy, ale kojarzę że mała na początku tylko leżała i próbowała pacać zabawki, jeszcze się nie przekręcała na boczki. Strzelam, że gdzieś 3 miesiące, ale serio nie pamiętam. 12. Różnie z tym jest. Nie ma reguły.

Czasami aż nie mogę się postrzymac od bluzy z kapturkiem ale dziecku potem to podobno wadzi jak leży a plecach, nie wygodnie.

Jeśli ja mogę wtrącić swoje zdanie to: 1)Właściwie chyba tylko prezerwatywy, mozna jeszcze zastrzyk z depoprowery, ale on powoduje ogromną burzę hormonalną i rozstraja organizm 2)dobrze karmic przez 6 miesięcy, ale nie zaszkodzi dokarmiać piersią jeszcze do roku. Wszystko to bardzo indywidualna sprawa. 3)j/w 4)co tydzień chyba że jest potrzeba częściej 5)nie powinno się napletka ruszać do roczku, czasem przez to że mamy próbują przyspieszyć proces odciągania skórki, powodują jeszcze większe problemy, bo robią się zrosty i blizny, ale tak naprawdę to najlepiej zapytaj swojego lekarza pediatrę, bo w tym temacie są zdania mocno podzielone 6)W pierwszym miesiącu spałam w staniku, potem jak laktacja się unormowała to już bez. 7)we wcześniejszym temacie czytałam że macie dom, więc pewnie powierzchnia dość duża więc elektroniczna niania to dobry pomysł 8)myślę że jeśli będzie siedziała a dziecko będzie w rożku to powinna dać sobie radę, a na pewno poczuje się bardzo ważną starszą siostrą;) 9)Raczej zakładałabym coś jeszcze, bo noworodki słabo utrzymują ciepłotę ciała, no chyba że będzie wyjatkowo upalnie 10)huśtawka u nas sie bardzo sprawdziła. Dzięki niej mogłam swobodnie iść się umyć albo przygotować obiad, czy posprzątać. Najlepsza taka z wmontowanym leżaczkiem 11)od drugiego miesiąca życia warto już kłaść dziecko na macie 12) intensywnie to 3-5 dni potem wygląda to jak normalny okres, a nawet mogą się zdarzać dni całkowicie bez krwawienia, po to żeby potem na nowo wróciło

tijo2008 - tutuaj odnośnie antykoncepcji piszesz że zaszczyk albo prezenrwatywy czyli jednak tabletki dla karmiących też szkodzą maleństwu?

Gość bubububu
1.prezerwatywy, tabletki s ado niczego bo trzeba o identycnych porach, jak sie przeziebisz, zwymiotujesz, przemeczysz itd to nie dzialaja, a i tak nie ma 100% pewnosci 2. 3 m-ce nim, max 6 to moje zdanie, ja stracilam pokarm po 2 m-cach, wiec raczej expertem nie jestem, jadlam ogolnie wszystko oprocz cytrusow, fasoli grochu, ostrego i smazonego, slodyczy nie moglam sobie odmowic polecam karmic, bo to BARDZO wygodne, i szybko schudniesz 4.nawet nie wiesz jak czesto:)jak kupka wycieknie albo mleczko sie uleje 5.ja nie mialam rzadnych opatrunkow, siusialam tak bokiem, po siusianiu zawsze sie podmywalam albo wskakiwalam pod prysznic, zwykle mydlo i woda, czesta zmiana podpaski i bylo ok 6. stanik niestety cala dobe, przynajmniej u mnie, bo mleczko wycieka czasem, dlatego kup sobie 2 albo 3 wygodne i ladne, to tez wazne, bo bedzies zje nosic caly czas, 7. nie iem nie uzywam, synek pol roku dalej spi w naszej sypialni 8. 4 latka raczej tak moim zdaniem, trzeba jej wytlumaczyc co i jak i tez bedzie sie opiekowac malym, tylko lepiej zawin w rozek 9. nie wiem to zalezy, ja nie przegrzewam dziecka 10. ja mam takie krzeselko http://www.argos.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/Search?storeId=10001&catalogId=1500002201&langId=-1&searchTerms=3755259 po prostu zycie mi to ratowalo, tak od ok 3- ma polubil w koncu w nim siedziec i mialam luz, bralam go w tym krzeselku wszedzie(w domu)patrzyl co robie, bawil sie zabawkami albo na nei patrzyl, wibracje wlazone i dziecka nie bylo hustawka dziala podobnie, wiec BARDZO POLECAM, oplaca sie 11. zaczal sie nia interesowac jak mial kilka tygodni, najpirw tylko lezaj i patrzyl sie na zabawki , potem wyciagal raczki tez super sprawa 12, najgorsze pierwsz 2 dni, potem juz coraz lepiej tak do 2-uch tygodni o ile dobrze pamietam

Skoro dziewczyny piszą że są tabletki dla karmiących to pewnie tak jest, ja nie mam z nimi doświadczenia więc Ci nie pomogę. Mi wystarczyły gumki. Kiedyś raz spróbowałam tego zastrzyku jeszcze przed drugą ciążą i to był koszmar którego więcej nie powtórzę. Miały zbyt dużo skutków ubocznych, które się u mnie objawiły. Wiem że te zastrzyki przepisują lekarze kobietą karmiącym bierze się je raz na 3 miesiące

Gość bubububu
a bluzy z kapturem sa do niczego , dzidzia lezy i kaptur przeszkadza, chyba ze wychodzisz no dwor

Teraz biorę tabletki od kilku lat, i również wiem że są specjalne dla karmiących ale podobno szkodza dziecku więc sama nie wiem? Bo gumki to też trochę słabe zabezpieczenie i dla partnera średnio wygodne.

No ja brałam minipigułki przez jakiś czas. Nie polecam, bo łatwo zapomnieć o nich. Normalnie nie mam problemów z pamięcią, ale przy dziecku zapominałam notorycznie.

Mój na gumki nie narzeka :P Będziesz miała synka czy córkę? Mój ginekolog tłumaczył mi, że pigułki są bezpieczne w przypadku dziewczynek (karmionych oczywiście), natomiast w przypadku chłopców już nie jest przekonany, bo to jednak żeńskie hormony. Nie pamiętam w sumie szczegółów. Natomiast zastrzyk odradzał z powodu skutków ubocznych.

Gość saleminka8
1.Nie musisz,chyba że będzie odciągać by na dłuzej wyjść lub zrezygnujesz z karmienia piersią 2.Ja kupiłam i Kba miał gow buzikilka razy-nie traktuje go jako uspokojenia a oszukanie na głodny brzuszek(jak gdzieś jestem a zgłodnieje i nie mam przy sobie mleka-to smoczekdobuźki idodomku szybko :) ) 3.Napiszę co ja miałam:-2 paczki podpasek poporodowych,potem mi facet dokupił jeszcze bo brakło -wode ng -podkłady poporodowe 2 paczki,ale za dużo,więc w domu zrobiłam z nich użytek i dawałam dziecku pod pupe w trakcie zmiany pieluszki po kupce -coś do kąpieli i higienyosobistej -duży ręcznik i 2 małe (przydały się bo byłam po cc,dostawałam tramal a miałam nawał a wkładki nie pomagały na potop hehe ) -kbek,widelec itp... -wyniki badać,karta ciążowa,dowódo sobisty... ...BIERZ TO CO BYŚ WZIEŁA IDĄC NORMALNIE DO SZPITALA + PODKŁADY I PODPASKI ;) 4.Ja wzięłam ubranko wyjściowe,pielchy tetrowe i zwykłe,bo w szpital były ubranka szpitalne,a pieluchy swoje już zakładałam gdy chodziłam normalnie (byłam po cc) bo i dziecko miałam cały czas na sali. 5.Nie za dużo ;) ja kupiłam jak idiotka na 56 a synek urodził się 57 i szczerze to w małych ilościach by mi wystarczyło,potem rozdałam większość potrzebujacym mamom ;) teraz mój smyk 7.02 skończy 3 miesiące i ma ok 7,5kg więc szybko wyrasta z wszystkiego 6.każdy lubi coś innego,ja mam chicco 3d tech ale jest ciężki i nie wiem jak dam radę cisnąć go i z małym już nie tak małym jak będzie miał te np.6-m-cy hehe pudziana wynajmę do tego hehe bo wózek ma kilkanaście kg Polecam gracco wielofunkcyjny,moja siostra miała i była zadowolona ;) 7.Te które dziecku będą służyć huggies mojemu rzepy obcierały udka ;) pampers przemakały szybko,a mój dużo siusiu robi :P i kupiłam Dada w biedronce i super,całą noc wytrzymują,a pampersa musiałam zmieniać co źle wpływało na dziecko(wybudzanie) 8.sudokre,jonson&jonson (płyn do mycia) lub firmy bubchen (ja stosuje i polecam) 9.Na początku moze być z Wami,ale każde dziecko jest inne,nasz spał z nami przez 4 tygodnie potem w łóżeczku i z dnia na dzień go przyzwyczaiłam i śpi pięknie :) (łóżeczko mamy koło naszego łóżka) 10.Mój na początku co 1godz -1,5 hehe głodomorem,potem jaadł więcej w dzień niż w nocy,a dzisiaj jego rekord to 8godzi 20min snu :) (3 m-ce prawie ma) 11.U mnie była raz :P

A do przemywania piersi są jakieś specjalne żele/toniki? Czy zwykłym żelem do kąpieli ?

Gość bubububu
zwykly zel do kapieli, jak bedziesz miala problemy z sutkami to jest fajny krem z AA seroa mama i ja, wtedy trzeba umyc sutka przed karmieniem

Piersi myjesz tym samym co ciało. Gdybyś miała pogryzione sutki to w aptece na pewno farmaceuta doradzi odpowiednią maść. Kiedy pytałaś o higienę to początkowo myślałam że pytasz o synka o pielęgnację napletka, ale teraz mam wątpliwości więc jeśli chodzi o Ciebie to jeśli będziesz szyta to polecam: Mycie około 3-4 razy na dobę płynem do higieny intymnej. Nie powinno się częściej bo uszkadza się naturalną florę bakteryjną. nasiadówki z vagosanu to są zioła do zaparzenia do przemywania krocza moze też być wcxześniej polecane tantum rosa