Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bialas55

praca licencjacka przypisy

Polecane posty

Gość bialas55

chce sie spytac o pare rzeczy pierwsza rzecz: -jezeli w ksiazce mam fragment,ten fragment ma 4-5 zdan i napisze te zdania starajac sie zmieniac wyrazy,dawac synonimy,zmieniac szyk zdania(wiadomo,ze super idealnie innego zdania nie napisze zawsze cos tam sie powtorzy co jest w ksiazce) to czy to bedzie plagiat i kiedy mam dac przypis do tego fragmentu po kazdym zdaniu czy na koncu opisanego fragmentu?? druga sytuacja: -jezeli mam fragment w ksiazce tez zalozmy ma 4-5 zdan i pierwsze zdanie z tego fragmentu cytuje,dwa nastepne zdania staram sie zmieniac i 2 ostatnie zdania znow cytuje to kiedy dac mam przypis,po pierwszyc zdaniu zacytowanym,potem do nastepnych 2 zdan znow przypis i do nastepnych 2 zacytowanych znow przypis???czy dopiero na koncu fragmentu,ale przeczytalem gdzies ze zasada jest ze po kazdym cytowaniu ma byc przypis. wiec jak to jest?? jesli tak to troche bez sensu po 1 zdaniu zacytowanym dawac przypis i do 2 nastepnych znow przypsi jesli fragment jest z tej samej strony??? jak to jest/??

Gość fsdgfg
mozesz cytowac slowo w slowo i wtedy dajesz przypis na koncu, nawet jak cos zmienisz w zdaniu to i tak nie sa to twoje badania ani mysli,wiec przypis musi byc, tylko te fragmenty,ktore sa twoimi myslami zostawiasz bez przypisu, licencjat to jest praca stricte odtworcza :)

Przedmówca ma rację. A jeśli jest tekst z książki, tekst własny, tekst z książki, robi się przypisy do obu tekstów z książki. Jest taki skrót "ibidem", oznacza "tamże", stosuje się go, gdy ma się koło siebie odsyłacze do tego samego źródła (jeśli to samo źródło, a różna strona, można napisać ibidem i numer strony). http://pl.wikipedia.org/wiki/Ibidem >>> tu masz pokazane.

Gość bialas55
a jezeli chodzi o ustawy, rozporzadzenia to normalnie mozna przepisywac bez cudzyslowu, bo jak mi wiadomo nie sa one chronione prawami autorskimi

Gość bialas55
???????????????????????

Gość nyspka
dziecko, tylko, że cudzysłów nie ma nic wspólnego z ochroną praw autorkich

Gość nyspka
cudzysłowem zaznaczas, że to jest cytat i tyle

Gość bialas55
odsypka nie rozumiem czemu nie odpowiesz mi wprost na moje pytanie tylko mnie pouczasz ja dobrze wiem o co chodzi z cytatami,tylko pytam jak sprawa ma sie z ustawami,czy z nich moge normalnie przepisywac?bez cytowania

Gość nyspka
to najpierw wytłumacz mi co to znaczy: "rozporzadzenia to normalnie mozna przepisywac bez cudzyslowu" a jakie przepisywanie nie jest normalne? " jak sprawa ma sie z ustawami,czy z nich moge normalnie przepisywac? bez cytowania" ? niczego nie masz obowiązku cytować, wszystko możesz napisac własnymi słowami, tresc ustawy też możesz zreferowac własnymi słowami, jeśli umiesz... a wygląda na to, że z tym słabo

Gość gość
Nie tylko poprawiam błędy ortograficzne, interpunkcyjne, gramatyczne, składniowe, stylistyczne, lecz również podkreślam powtórzenia, podpowiadam, czym je zastąpić, redaguję tekst i pomagam przy kompozycji. Możesz spokojnie przelewać na papier swoje myśli nieuczesane. Ubierzemy je potem w zgrabniejsze słowa Jeśli nie jesteś pewien, czy to właśnie tego potrzebujesz. Napisz do mnie na adres; poprawa-plagiatu@wp.pl GG 46377435 Szybkość, anonimowość, 100% gwarancja potwierdzona raportem.