Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa

Pytanie o urlop macierzyński, kto wie ???

Polecane posty

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa

urodziłam dziecko pod koniec 2009 roku podstawowy 20 tyg. urlop macierzyński skończy mi się w chyba w maju czy przysługuje mi prawo do tego nowego dodatkowego dwutygodniowego urlopu macierzyńskiego ??? Urlop macierzyński przysługuje pracownicy w związku z możliwością sprawowania opieki nad dzieckiem, tuż po jego narodzinach. Urlop taki możemy podzielić na: * urlop podstawowy, * urlop dodatkowy. Dodatkowy urlop macierzyński został wprowadzony do Kodeksu pracy od dnia 1 stycznia 2009 roku. Natomiast możliwość skorzystania przez pracownicę z tego uprawnienia została przesunięta o rok. Dodatkowy urlop macierzyński zacznie obowiązywać od dnia 1 stycznia 2010 roku. Jak sama nazwa wskazuje dodatkowy urlop macierzyński będzie dodatkiem do przysługującego pracownicy podstawowego urlopu macierzyńskiego. Pracownica nie ma obowiązku skorzystać z takiego dodatkowego wolnego. Jest to dla niej przywilej, a nie obowiązek. Pracownica, w celu skorzystania z dodatkowego urlopu macierzyńskiego musi złożyć pracodawcy pisemny wniosek. Wniosek należy zgłosić w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Pracodawca nie może odmówić uwzględnienia tego wniosku.

Gość tak przysluguja ci
te dodakowe 2 tygodnie urlopu macierzynskiego

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
Bardzo dziękuję za odpowiedź !!! :) Super ! + zaległy urlop + urlop z tego roku czyli dopiero w październiku wrócę do pracy + mąż dostanie ten nowy tydzień tacierzyńskiego + jego urlop czyli maleństwo prawie do końca pierwszego roku będzie z rodzicami, a potem niania niestety...