Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hello- Moto

Handel organami w polsce jest faktem!?

Polecane posty

ps pewnie narażę sie paRU osobom tym stwierdzeniem,ale łapówki to pozostałości po komunizmie.Za koniaczek,kawkę mozna było załatwić wszystko od reki. Więc dają lekarzom kasę z nadzieją na pomyślne załatwienie sprawy,zapominając o tym że płacimy ubezpieczenie,ze opieka lekarska jest bezpłatna itd itp:)

oczywiście jako jednostka nic nie zrobisz,ale społeczeństwo może jeśli bedzie chciało,ale nie chce bo nie musi i koło się zamyka;)

niestey w polsce wciaż pokutuje przeswiadczenie : MNIE TO NIE DOTYCZY bo rzeczywiscie dotyczy to tylko małego odsetka procenta, ale i tak szanse sa wieksze niz w totolotku, tym barzdiej jesli proceder bedzie sie rozwijał, to co moge zrobic ja to wypełnic deklaracje o braku zgody na skorzystanie z moich narzadów, to tez pewnego rodzaju zabezpieczenie przed nieuczciwymi, chciwymi medykami, jak w kazdym i w tym srodowisku niestety jest pełno mend, gorszych od łonowych... i mam w dupie czy sie komus tym narażę

ale jak umrzesz to co cie bedzie obchodzić gdzie wylądują Twe organy:O komuś uratujesz życie a to najważniejsze w tym syfie!

Sami ja ma inne przkonanie o tym, jesli miałbym otrzymac organ od kogos to wolałbym umrzec i to samo w druga strone, zycie na ziemi nie jest az tak atrakcyjne zebym trzymał sie tego rekami i nogami, a jak pomysle ze np mpja watroba miala by trafic np do jakiegos przepitego bussinesmana to ani troche nie ma na to ochoty, ja napewno na tym nie skorzystam , jedynie lekarz i biorca, dopuszczam tylko 1 wyjatek, dzieci, abo ktos bardzo bliski, takie ma zdanie i mam do tego prawo

eh wydaje wam sie ze to takie latwe .. dac w lape lekrzowi i komus kto podpisze papier, zapoznajcie sie z procedurami, nikt nikogo w szpitalu nie zabija na narzady..

przerazajaca jest takze wizja przyszłosci, zaczerpnieta wprost z filmu fantastycznego w którym ludzie nie sa juz traktowani jak ludzie a jedynie jako towar na prywatny uzytek kapitalistów i ludzi władzy, dzis wydaje sie to nie mozliwe, lecz w pewnej odległosci czasowej i przy odpowiednich zmainach prawa taki scenariusz jest wysoce prawdopodobny, wszytko rozbija sie o kase!!

linoletka nikt nie twierdzi ze to powszechne ale skoro handel skórami tak długo nie był wykryty tak tez jest z tym , dopuki nie zdarzy sie cos, dopuki nie znajdzie sie ktos kto ujawni konkretne przypadki mozliwosci zawsze beda istniały, a gdzie mozliwosci tam i sprawca, nawet pomimo twojego braku wiary

Gość jbkfn A
a od kiedy to dokonuje sie przeszczepu watroby osobom tzw. przepitym ? masz w ogole jakas wiedze na ten temat ?

zdajesz sobie sprawę, że danie oferty sprzedam nerkę to tak naprawdę nic? Słyszałeś o tym, że ta nerka musi "pasować"? "jak umrzesz to co cie bedzie obchodzić gdzie wylądują Twe organy" przecież polskie prawo zawiera domniemaną zgodę na pobranie organów. Więc te wszystkie świstki o chęci byciu dawcom są nic nie warte. Warty jest tylko wpis do rejestru w któym znajdują się ci którzy NIE chcą być dawcami

linotetka oczywiście ze to nie jest łatwe,ale ludzie dają łapówki z nadzieją na szybsze załatwienie sprawy 7 lekarzy nie przyjmie,3 tak handel ogranami tak jak wcześniej wspomniałam w necie(lekarze różnie reagują) lub ograny na zamówienie wywiezione natychmiast z kraju

ale zeby pobrac narzad nie potrzebny jest jeden lekarz a przynajmniej 3 niezaleznych, poza tym jesli nawet sa chetni , bo zawsze sa dobrzy i zli w kazdej dziedzinie, to teraz jest wielka obawa rzed zostaniem dr smiercia.. za 20 tys nie chcialoby si enikomu ryzykowac mysle

linoletka wytłumacz to ludziom którzy tego nie wiedzą! bo właśnie na niewiedzy niektórzy żerują !

linoletka Sami wczesniej wkleiła link do artykułu, ktos jednak pobiera tam organy, jednak tacy lekarze istnieja napradę i nikogo nie obchodzi czy Ty uwierzysz czy nie, niedawno w trójce kobieta wypowiadala sie o kims z rodziny i wiesz co....? jakis sklepikarz podpiusał zgode na pobranie narzadów od wspomnianego człowieka, bo ten był u niego zadłuzony, niestey nikt nie dojdzie co i ja i dlaczego bo to polska własnie, a przynajmniej nie predko

o to wlasnie chodzi, o minimalna wiedze na temat takich procedur. niektore wasze wypowiedzi swiadcza ze w ogole nie macie pojecia jak sie odbywaja takie rzeczy. nikt niekogo nie odlacza ot tak na zyczenie rodziny od maszyn, to nie holandia.

nikt nikogo nie odłacza od tak ale nikt nie powie ze nie wogóle nie ma takiej mozliwosci zeby jakas procedure zafałszowac, kto podskoczy lekarzowi?? zawsze znajdzie sie sposób, polak potrafi, cały swiat o tym wie

tu nie chodzi o to czy ja wierze czy nie wierze. nie mowie ze nic sie nie dzieje.. w chinach zdazaja sie takie rzeczy, moze i u nas, ale nie rob z tego procederu. Ziobro i tak zadzialal wspaniale na polska transplantologie. procenty mowia same za siebie. a sa ludzie ktorzy na prawde potrzebuja tych organow, majacy przed soba dlugie lata zycia , dzieci, ktorym to ratuje zycie. budzicie strach w ludziach. strata bliskiej osoby jest tragedia, ale to jest piekne ze niektorzy mimo takiego nieszczescia chca jeszcze pomoc innym.

linetka przeczytaj dokładnie moje wypowiedzi--ok?

no to się ciesze ze przeczytałaś a czy wiecie np że jesli dostaniecie skierowanie od prywatnego lekarza 1 kontaktu do jakieś państwowego specjalisty(np urolog alergolog)możecie nie zostać przyjęci? Polska to piękny kraj--nieprawdaż?

hmmm no właśnie nie potrafię Ci tego logicznie wytłumaczyć,ale jakoś spróbuje w pierwszej kolejności zostaną przyjeci Ci ze skierowaniami od lekarza z państwowej przychodni! acha żeby nie było--moje dziecko było kiedyś bardzo chore,wuec wezwałąm prywatną lekarkę,ta zapisałą zastrzyki. Miałam kłopoty z uproszeniem pielegniarek z mojej przychodni by do mnie przychodziły serio:)

no dziwne prawda, ja sie wdrazam w medycyne, ale czasem sie za glowe biore co sie dzieje :)

przyszła pani doktor? no dzieje się,nie da sie ukryć ale nie uogólniajmy są jeszcze w PL normalni lejarze politycy(!) adwokaci

linoletka jeli bedzie uczciwa to piewrwszy przyjde na wizyte, rzeczywiscie znam młodych lekarzy którzy powaznie traktuja swoja prace, niestety niektórzy przyjmuja schematy starszych pokoleń, dodatkowo chore kasy chorych wymuszają złe zjawiska np takie o jakich pisala sami