Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia8666

prosze o pomoc

Polecane posty

Gość kasia8666

mam dzis wiczorem wziac lek ORUNGAL 2 tabletki i jutro rano też 2! moje pytanie brzmi: czy wpływają one negatywnie na plastry antykoncepcyjne? na ulotce jest napisane: "Kobiety w wieku rozrodczym powinny stosować skuteczne sposoby zapobiegania ciąży, do czasu wystąpienia pierwszej miesiączki od zakończenia stosowania Orungal" ?????

Gość kasia8666
?????

Gość upupupupupnn
????

Gość czlowiek cale zycie sie uczy
moim zdaniem powinnas sie dodatkowo zabezpiecyc, podejrzewam ze nie tylko na czas brania leku ale jeszcze 10 dni po, niektore leki maja bardzo dlugie dzialanie, a njalepiej bedzie jak zadzwonisz do swojego gin, lub zapytasz sie farmaceuty w aptece

na ulotce jest napisane, że gdy przyjmujesz ów preparat musisz stosować sprawdzone metody antykoncepcji (tabletki, prezerwatywa) a to z tego względu, że powoduje wady płodu, więc gdybyś podczas jego przyjmowania zaszła w ciąże dziecko urodziłoby się bardzo chore (lub nastąpiłoby poronienie)

Gość kasia8666
gin powiedział mi, że nie wpływa. też właśnie tak rozumiem tę ulotkę, ale chciałam się upewnić jednak zaniepokoiło mnie to co znalazłam na jednej ze stron: Na podstawie książki "Interakcje leków w praktyce klinicznej" E.Kostowska-Trąbka,J.Woroń (nie mam skanera wiec przepiszę co wazne ) Leki mogące zmniejszać działanie antykoncepcji: ampicylina amoksycylina penicylina G bakampicylina dikloksacylina kloksacylina karbenicylina cefalosporyna erytromycyna klaritromycyna tetracyklina kotrimoksazol flukonazol,ketokonazol,itrakonazol itrakonazol to orungal wlasnie

Gość kasia8666
na tej str jest: "W trakcie leczenia oraz w 3 miesiące po jego ukończeniu należy stosować skuteczną antykoncepcję. " ???? 3 miesiace? to niemożliwe, że tak długo trzeba by bylo sie zabezpieczac.. to chodzi o to zapobieganie uszkodzeniu płodu? nie ma tam nic konkretnie o tabletkach anty wiec skuteczna metoda chyba one tez moga byc?

tak, tabletki antykoncepcyjne ( i pokrewne) lub prezerwatywa to są skuteczne środki antykoncepcyjne jeśli chodzi o te 3 miesiące, to norma... czasem mamy do czynienia w tabletkami o przedłużonym działaniu, czasem czas aktywności leku jest dłuższy niż 2 tygodnie (tzw. czas półtrwania), czasem leki uszkadzają pęcherzyki Graffa lub upośledzają pewne czynności organizmu... to zależny co bierzesz i jak lek działa na organizm... weźmy np. Panadol - lekarze polecają do dzieciom. Osobiści w życiu nie podałabym go swojemu dziecku, dlatego że w trakcie jego stosowania dochodzi do wytworzenia silnie toksycznego metabolitu, z którym wątroba małego dziecka czy osoby z uszkodzoną wątrobą, sobie nie poradzi, może wtedy dość do marskości wątroby lub śmierci... jako chemik, wolę wierzyć ulotkom niż lekarzom... niestety z doświadczenia wiem, że oni nawet nie wiedzą na jakiej zasadzie działa lek, o skutkach ubocznych nie wspominając...

Gość kasia8666
czyli co moge przyjąć, że Orungal nie obniza działania tabletek anty?

Gość upupupupjjj
??