Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 22IZAAAA22

CELIAKA+DIETA BEZGLUTENOWA

Polecane posty

Gość 22IZAAAA22

prosze o informacje

Gość
ale po co??? // i tak pewnie nie schudniesz ... nie trac czasu :D :

Gość 22IZAAAA22
ze co? o czym ty piszesz kobieto?? kto chce schudnac?chce sie dowiedziec co to jest?

Gość 22IZAAAA22
w najbradziej prosty sposob jaki jest mozliwy :))

Gość polin3
dlaczego pytasz akurat na tym forum? wpisz w google celiakia i znajdziesz strony z informacjami o diecie bezglutenowej, w tym forum dla osób chorych na celiakię.

Gość calka
moj maz ma celiake. czy to mozliwe w tym wieku? jak sobie radzicie ze zdrowiem i dieta?

Gość jaslowa
dobrze, że jakieś firmy zaczynają się interesować osobami z celiakią- nareszcie. Widziałam nawet, że ta zakładka Profi jest bardzo informatywna i nawet są kody tych produktów.

Gość arest91
a widzę, że nawet współpracują z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią. Czyli w zasadzie jest pewność, że te produkty są ok.

Gość aldonkaonka
na rynku na razie jest bardzo niewiele produktów bezglutenowych, dziwi mnie to, że duże firmy nie produkują takich produktów. Mam nadzieję, że więcej będzie firm takich jak Profi. A już najgorzej jest z tego typu produktami dla dzieci.

Gość zawiedziona_mama
mnie to przeraża, że o dzieciach nie myślą prawie żadne firmy! Produkty bezglutenowe dla dzieci to coś prawie "egzotycznego"! Jest ich bardzo niewiele i trzeba się nieźle nagimnastykować przy wymyślaniu jadłospisu.

Gość zdechlaczek83...
miałam badania i wyszło mi : przeciwciała przeciwko gliadynie IgG dodatnie , miałam cały panel tylko to dodatnio wyszło, niewiem co dalej z tym robić żeby dowiedzieć sie co to jest, byłam u dwóch lekarzy gastologów jeden kazał pobrać wycinek z jelita grubego a drugi biopsje jelita cienkiego kazał zrobić , a wy jakie badania miałyście które potwierdziły celiakie ?

No właśnie Profi wypuszcza na rynek pasztet dla dzieci pozbawiony glutenu :) Przynajmniej tak informują na fejsie, zresztą tych produktów mają nieco więcej :)

Gość mycha_nieta
A co miałaś go w laboratorium pod mikroskopem, że od razu rzucasz takimi stwierdzeniami? Generalnie to chyba nie miałaś nigdy problemu z glutenem więc sobie możesz rzucać takimi stwierdzeniami. Mnie jakoś nie bawi jak mam robić zakupy i z połowy rzeczy muszę rezygnować. A poza tym z tego co widzę to mają certyfikat stowarzyszenia, a ono raczej pierwszym lepszym z ulicy nie pozwala używać swojego logo.

Nie, nie dysponuję lab oratorium i może jestem przeciętnym konsumentem, mimo to ufam sprawdzonym markom, nie byle jakim hasełkom reklamowym. Poza tym nie będę gdybać na temat tego co znajdę w pasztecie, to jakiś absurd, o ile wiem to ta strefa zdrowszej żywności. Kup sobie hamburgera i podłóż pod mikroskop!

Gość antenamarta
Wydaje mi się, że marki podawane na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią są jak najbardziej warte zaufania. Stowarzyszenie cieszy się bardzo dobrą renomą więc nie boję się kupować produktów, które sygnują swoim znakiem.

Gość Winogronka23
Witam:) Bardzo bym prosiła o wypełnienie ankiety dotyczacej oceny sposobu żywienia osób chorych na celiakie, ankieta ta jest podstawa do napisania mojej pracy magisterskiej, wiec bardzo was prosze:) Z góry dzięki:) http://moje-ankiety.pl/respond-12991.html

Gość zosiasamosia11
antenamarta jestem takiego samego zdania jak Ty. Stowarzyszenie jest na tyle rzetelną instytucją, że produkty które podaje na swojej stronie są zapewne bezpieczne. Tym bardziej, że znajdują się tam znani producenci żywności, więc wydaje mi się, że bez obaw można kupować w sklepach np. wafle ryżowe czy pasztety.

Gość dziś jest mało produktów???
Dziewczyny, chyba nie macie pojęcia jak teraz jest dobrze pod względem dostępności i różnorodności produktów bezglutenowych! Ja choruję od dziecka, mam prawie 30 lat i za mojego dzieciństwa był dostępny jeden (!) rodzaj tekturowatego pieczywa, dowożony raz na jakiś czas z Poznania bodajże (mieszkam w Warszawie) i mąka z której nic nie dawało się zrobić! jedyne "ciastka" jakie pamiętam z dzieciństwa to chrupki kukurydziane w czekoladzie! Tak więc teraz jest super, wchodzę do sklepu i wybieram: taki chleb, takie bułki, mąki kilka jeśli nie więcej rodzajów, proszki do pieczenia, ciastka, gotowe ciasto do pizzy, ciasto francuskie - żyć nie umierać dosłownie. Naprawdę, nie macie prawa narzekać, bo ja pamiętam dużo gorsze czasy :)

Gość sed
Wiele jest opcji komponowania diety. W zasadzie wszystko zależy od naszych konsumenckich preferencji. Co do zawartości różnych "świństw" w produktach bez glutenu się nie zgadzam. Zresztą taka firma jak np. profi nie pozwoli sobie na spadek jakości. Wszelkie przepisy na dania bezglutenowe chetnie i mile widziane, zwłaszcza na takim forum :)

Gość maruddna
Jeśli firma jest na liście stowarzyszenia osób z Celiakią to nie ma w nich żadnych świństw. Produkty są sygnowane znakiem przekreślonego kłosa i można je jeść do woli i bez obaw:)

Gość pewnaarleta
można jeść do woli, byle by się nie przejeść;). Ja tam wafle ryżowe Sonko, wafelki kukurydziane, pasztety Profi jem od jakiegoś czasu i nigdy nie miałam żadnych problemów. Wszystkie są sygnowane znakiem przekreślonego kłosa, także nie ma się czym przejmować

Gość Sandra WW
Ej może ktoś mi podpowiedzieć jak szukać tych produktów? Każde opakowanie jest oznaczone przekreślonym kłosem?

Gość jogobelkaa
mam nadzieję, że to się zmieni i wszystkie produkty będą miały znak przekreślonego kłosa

Gość gietka1
zastawia mnie, czy produkty, które trafiają do sklepów są szczególnie oznakowane. dostają np. listy dostępnych produktów?

Gość paulaa2
bardzo trudno utrzymać się na diecie, ale warto zacząć