Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m.a.s.k.a00

obrona przed atakiem

Polecane posty

Gość m.a.s.k.a00

Mam pytanie czy staracie zabezpieczyc jakos przed napadami? Mam tu na mysli np. gaz pieprzowy. Przeprowadzialm sie teraz do dosc niebezpiecznej ulicy i przyznaje ze mam pietra :P zastanawiam sie nad kupnem gazu - mozecie jakis polecic?? a moze jest cos lepszego??

Gość fdsfds
trudno powiedziec . Mozesz kupic sztuczny pistolet . Troche to ryzykowne , ale zawsze .

Gość m.a.s.k.a00
zamiast ulicy mialo byc okolicy :P tak szyko pisalam ze nawet beldu nie zauwazylam :D

Gość m.a.s.k.a00
ale gazem to po oczach mozna dac ... i jest czas aby zwiac a pistoletu moze sie nie wystraszyc jak jakis swir :(

Gość fdsfds
mozesz jeszcze sprobowac atakowac jądra napastnika . To najczulesze miejsce na ciele człowieka . Wykrecanie kopanie lub sciskanie

Gość fdsfds
sciskanie lub wykrecanie jest skuteczne gdy napastnik jest nagi .dzinsy zazwyczaj osłabiają skutecznosc tej metody .

Gość fdsfds
sciskanie z wykrecaniem jest skuteczniejsze niz samo sciskanie badz samo wykrecanie .

Gość m.a.s.k.a00
"sciskanie lub wykrecanie jest skuteczne gdy napastnik jest nagi ." niestety (dla tego ktory by mnie zaatakowal) nie mam zamiaru stosowac tej metody :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Gość fdsfds
w takim razie kopanie pozostaje

Gość m.a.s.k.a00
chyba tak...... :D ale i tak ponawiam pytanie - moze ktos bedzie wiedzial z tymi gazami bo jest ich troche mozecie jakis polecic???

Gość Flexiblus
Najlepszy jest gaz nie tylko pieprzowy ale chemiczny również. Inne akcesoria do tzw samoobrony są ryzykowne z pw prawa. Niestety przepisy są nadal niedopracowane w tym kierunku aby chronić interes napadniętego a nie napastnika. Chodzi o ewentualną szkodę jemu żądaną i wyłączenie odpowiedzialności za to. Stąd pomysły z bronia pneumatyczna wiatrówkowa czy nożami rozmaitymi uważam za niebezpieczne. Niestety szybko możemy stać się sami oskarżonymi o to że coś komuś zrobiliśmy tym choć to on na nas napadł:-( każdym urządzeniem trzeba jednak nauczyć się posłużyć. Trzeba. Nie można tylko kupić gazu i część. Trzeba poradzić się kogoś ktoś się na tym zna w sklepach z takimi akcesoriami które mają atest oczywiście należy zwrócić się z prośbą o dokładne objaśnienie jak np kierowac skutecznie rozprysk gazu na napastnika by go umieszkodliwić. Osobiście mogę podpowiedzieć Ci że w kwestii gazu dobre produkty ma firma smiths & wesson(znany koncern który produkuje broń palną) jest jeszcze pewną firma izraelska która produkuje taki gaz. Chodzi o to żeby produkt był dobry tzn dawał możliwość pryskania przez dłuższy czas. Udaj się do takiego sklepu i tam się zapytaj o to. Dowiedz się też o metody usunięcia podrażnienia z własnej twarzy gdyby coś dotarło do Ciebie. Takie rzeczy trzeba wiedzieć i trzeba poćwiczyć sobie z takim urządzeniem. Wtedy będzie użyte skutecznie dobrze i bezpiecznie. Niewystarczy kupić i włożyć do torebki. Także poradz się w salonie w którym prowadzona jest sprzedaż tego typu rzeczy.:)

Gość Flexiblus
Nawet paralizator/chyba że typu Tazer lub szoker to też urządzenia którymi umiejętnie trzeba się posłużyć. Z praktyki moich znajomych w branży którzy zajmują się dystrybucja tego typu rzeczy wiem iż np paralizator daje tylko miejscowo i czasowo efekt obezwładniajacy tzn w krótkim czasie odczuwa się w miejscu przyłożenia mocny bodziec bólowy ale to nie gwarantuje że gdy ustąpi napastnik odstąpi od dalszej agresji. Takie tasery którymi posługują się służby policyjne są lepsze ale tego typu urządzenia wg mej wiedzy nie są w obrocie u nas. Pozostałe mogą być skuteczne ale nikt nie patrzy na tego konsekwencje później np noż. Wielu ludzi sobie myśli że jest dobry tylko że nim można spowodować trwały uszczerbek albo śmierć i co wtedy? Nie mamy takiego prawa które odsądząlo by nas od tego typu konsekwencji. Moim zdaniem umiejętnie używany gaz to optimum. Musi być to jednak dobry produkt z atestem. Kiedyś było jeszcze jedno urządzenie doskonale. Nazywało się guardian angel wprowadził je koncern szwajcarski i zupełnie nie wiem czemu wycofano je z obrotu. Wyglądało to jak dezodorant w sztyfcie prostokątny. Był prosty przycisk i dwa wkłady na dwa strzały substancja gazową ale mocno skoncentrowana charakterystycznie działającą. Oblepiac miała ona twarz napastnika i była naprawdę silnie obezwładniajaca. Prosta w użyciu i super skuteczna. Komuś się nie spodobało to i część wycofali to.JEST TO Bezsens kompletny w sytuacji gdy wszędzie można nabyć np broń pneumatyczna czy srutowa która wg ekspertów policyjnych może czynić wielką krzywdę a tamto nie. Uwierzcie że to był produkt najlepszy jaki był w tej materii.

Gość ConfigSysstem
Zgadzam się z Flexiblus.GAZ jest optymalny. Ale najlepiej jest połączyć środki działania. Gaz plus odp działanie w zakresie samoobrony jak wyżej cios w odp miejsce i ucieczka. Myślę że nieoceniona dla kobiet w szczególności jest rola kursów samoobrony jak np specjalny program szkoleń dla kobiet krav maga skońcentrowany na obronie przed napastnikiem. Plus umiejętne użycie ww gazu. Chodzi o fakt iż kobieta potencjalnie nie ma przewagi nad napastnikiem mężczyzna więc tu własne bezpieczeństwo np jak napisałas w "niebezpiecznej okolicy"wymaga pewnych inwestycji i nabycia odp wiedzy. Jeśli komuś na tym zależy powinien pomyśleć o tym by pójść też na taki kurs. Dowiedz się w Twoim mieście o coś takiego. I za rada flex kup taki atestowany produkt. Pozdrawiam.

Gość m.a.s.k.a00
ConfigSysstem i Flexiblus bardzo dziekuje za podpowiedzi :)