Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawski_man

kara śmierci

Polecane posty

Gość Nikkodem
jego smierć jest swego rodzaju obrona "interesów" społeczeństwa ! To bardzo madre, no i nie bedzie kosztow utrzymania, co juz tez ktos napisal.

Więzienie też jest obrona "interesów" społeczeństwa, nikt chyba nie wierzy w resocjalizację, najcięższy przestępcy są tak zdemoralizowani, że w ich przypadku żaden, nawet najlepszy system resocjalizacji nie zda egzaminu. Więzienie jest sposobem na odizolowanie ich od społeczeństwa. A dylemat związany z karą śmierci jet natury moralnej. czy mamy prawo, jako społeczeństwo decydować...

Gość okiennica
zgadza sie . Czemu ci którzy przeżyli maja toszczyć sie o życie , tych ktozy zabijają ? Dlaczego morderca nie moze ponosić konsekwencji swojego postępowania ? Bo jesteśmy tacy humanitarni ?

Ja mając do wyboru dożywocie, bądź kare śmierci wybrałbym śmierc. Weźmy teraz pod uwage taki przypadek. ktoś cierpi z powodu nieopanowanej żądzy zemsty. Nie pozwala mu ona zyc, nie daje spokoju. Czy kara śmierci go odstraszy? Bo mi sie wydaje, że wręcz przeciwnie...wreszcie będzie miał święty spokój. Pewnie znalazłoby sie więcej przykładów, w których "kara śmierci" zamiast odstraszac wręcz zachęca.

Gość
ja chciałabym jako "społeczeństwo" móc decydowac o swoim bezpieczeństwie ! a człowiek świadomy swoich czynów popełniając je sam wtedy skazywałby się na kare śmierci ...

Gość nieznana orange
okiennica fantazjujesz :D to jasne, że nikt nie będzie tworzył firmy aby więzień miał gdzie pracować ;) możnaby wykorzystać firmy istniejące, tak więc pozostaje koszt nadzoru...

Gość
rambo - dokładnie wydaje ci się ! gdyż z punktu widzenia genetyki masz instynkt samozachowawczy i każdy przedstawiciel naszego gatunku - zdrowy psychicznie - zrobi wszystko aby zyc świadomośc mozliwości pozbawienia zycia jest najgorszym co może spotkac istote rozumną !!! zapewniam ze zadna kara nie równa się choćby z miesiącem psychicznej swiadomości ze zostanie się straconym !!!

kara smierci to nie jest wyjscie! gdyby taka byla to juz prawie nikogo by nie bylo na tym swiecie! i nie chodzi o to, aby kogos pozbawic zycia bo to byloby pojscie na latwizne! dlaczego tylu przestepcow odbiera sobie zycie w wiezieniu.. bo tak najlatwiej! tu chodzi o to zeby ta osoba sie pomeczyla i zrozumiala swoj blad. I nie bojcie sie, za dzieciobojstwo, czy gwałt napewno taki jeden z drugim odpowiednio zostanie potraktowany przez kolegow z celi.

Jak bylem w wojsku odbyć zasadniczą służbę powiedzieli nam ze na nasze utrzymanie społeczeństwo daje 5zl a na więźniów 50zl w tamtych latach.. Bez komentarza po prostu nam kopary opadły ale jak zobaczyliśmy jedzenie, opiekę lekarską i zakwaterowanie to wielu myślało czy nie lepiej isc pierdolnac dowódcy i przelezec w pace a nie biegać w monie..

Gość nieznana orange
jeśli nie będziemy humanitarni, nie będziemy troszczyć się o życie to w końcu nie będziemy się już niczym różnić od tych, których skazujemy

Gość okiennica
znajdż mi firme która zgodzi sie przyjać wieżnia skazanego na karę śmierci - zamieioną na dozywoccie ? śą to ludzie ,ktorzy nie maja nic do stracenia - czy zabiją jeszcze jednego - czy drugiego czlowieka - co mu więcej zrobisz? dłuzej niż dozywocie nie posiedzi . Ogarnij sie - kto zdobylby sie na przyjecie mordercy do pracy i jak nawet karani dawno temu nie mogą znaleś pracy - sta taka : kariera " zaświadczeń o niekaralności

Gość
"tu chodzi o to aby ta osoba się pomeczył ..." cudownie !! jakie to ludzkie ! jakie empatyczne ! moralne ! etyczne !

Gość Nikkodem
A po co komu te koszta utrzymania wieznia ( z naszych podatkow), kto ma na taka kanalie pracowac. Kara , ale za smierc kara smierci. A co czula ta osoba ktora zabil , cieszyla sie ??

Gość okiennica
a ja uważam ,ze powinny być jasne zasady - za to - tak kara za to - taka a za to - taka a za to śmierć . I kara skuteczna i szybka - żadnych męczarni - czysto i humanistycznie . Ale zasady mają być jasne i dla wszystkich zrozumiałe .

Gość
dzwignę ! cóż zycie !! nie jest sprawiedliwe ... zawsze znajda sie niewinne ofiary "systemu" trzeba byc realistą !

Nie wszedł link, ale wystarczy wpisać w google - niesłusznie skazani, takich historii jest mnóstwo

Gość
to chyba ze zasady jasne ! przecie nikt nie mówi ze kara smierci da wszystkich !

Gość okiennica
wcale mnie to nie dziwi - jestęmy tacy politycznie poprawni - , że wkrótce jeszcze będziemy ich przeprasza

Gość nieznana orange
okiennica i właśnie przez takie podejście jakie Ty reprezentujesz zamiast więźniów chociaż trochę "wykorzystać" - fundujemy im sanatorium :o :o :o

tja, ale ze mnie > dźwigniesz, pod warunkiem, że to nie będziesz ty:-P

ale ze mnie sucz - taka jest prawda, jesli ktos kogos zabije to musi to jakos odczuc ze zrobil zle, tu nie ma miejsca na sentymenty i humanitarne traktowanie. Przestepca musi jakos to odczuc na wlasnej skorze, inaczej proces resocjalizacji nie mialby wogole sensu, choc w Polskim wiezieniu i tak jest on do dupy co do pracy skazanych to chroni ich ustawa o pomocy spolecznej!! teoria swoje a praktyka swoje ale niektorym sie udaje jesli czuja chec powrotu do normalnego zycia

Gość
a jesli ja ??? nikt nie obiecywał ze będzie rózowo skąd moge wiedziec ze nie ja !!! realnie patrząc wysoce prawdopodobne ze mogłoby i mnie to spotkać ...

Gość okiennica
swoje podejście juz wyjaśnilam - ale nie biorę odpowiedzialności za sytem penitencjarny

Gość
dirty - ale ja ironizowałam ! przeczytaj moje posty ! miałam na mysli to iz nie chcecie kary smierci bo to nieetycznei niemoralne ale mówicie ze trzeba ich w więzieniu pomęczyc a to jst zajebiscie etyczne i zajebiscie hmanitarne hehe toz to hipokryzja !!!!

No to jak? Czapa za śmierć, czy jakieś szczególne rodzaje przestępstw?

Gość nieznana orange
a jak się zabija humanistycznie? muszę pogadać z jakimś humanistą, może się dowiem :p zasady NIGDY nie będą jasne tam, gdzie wchodzi w grę czynnik ludzki... morderstwo może być planowane, w afekcie, można zabić nieumyślnie :o policja i sądy pracują tak jak pracują (umówmy się, różnie z tą skutecznością bywa), a polska rzeczywistość nijak się ma do amerykańskich filmów :) krzesełko, szybka śmierć i po wszystkim... dlaczego bohaterownie amerykańskich produkcji nie miewają wyrzutów sumienia?

to nie chodzi o to ze kara smierci nie powinna miec miejsca bo jest nieetyczna czy niemoralna. chodzi o to ze byloby to pojscie na latwizne jak juz pisalam. A to 2 rozne podejscia

Gość
ja juz napisałam w pierwszym wpisie za co wg. mnie kara śmierci i większosc psychologów sądowych wam to samo powie !!!