Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prezesowa607

problem z mieszkaniem, prosze o radę

Polecane posty

Gość prezesowa607

Witam, mam pewien problem z właścicielami mieszkania, które aktualnie wynajmuję . Dostałam propozycję dużo korzystniejszego mieszkania, więc wedle umowy - 1-miesięcznego wypowiedzenia - poinformowałam właścicieli o tej decyzji. Wynajmujący byli bardzo nieprzyjemni i poinformowali, ze jeśli nie znajdę kogoś na swoje miejsce, to nie zwrócą mi kaucji. Czy myślicie, że mają do tego prawo? W umowie był punkt, że jeśli złamie warunku najmu, wówczas mają prawo zatrzymać kaucję, ale nie złamałam żadnego punktu umowy, gdyż zachowałam miesięczny okres wypowiedzenia. Co radzicie mi zrobić? Co prawda dałam ogłoszenie o wynajmie, ale wielkiego odzewu nie ma.. Zastanawiałam, się, ze jeśli nie oddadzą kaucji, to ja nie zapłacę im za ten miesiąc, bo kaucja to równowartość jednej raty.. Jak myślicie? Bo wtedy ja okaże się nieuczciwa.. Czekam na sugestie, za które z góry dziękuję.

Gość wafellekk
ja powiedzialabym, ze konsultowalam sprawe z prawnikiem, albo jak masz znajomego prawnika weź go na spotkanie z wlascicielem i troche ich postrasz po prostu

Gość ten pan to pewnie mundurowyy
dziewczyno nie mają prawa, bo nie złamalaś umowy, radze interweniować z kims, bo sama nie dasz rady

na Twoim miejscu nie zapłaciłabym ostatniego czynszu i będziecie kwita Ty jesteś wobec nich w porządku, wcześniej, zgodnie z umową, zgłosiłaś chęć opuszczenia mieszkania, więc nie mają żadnego prawa nie wypłacić Ci kaucji nie płać im czynszu w ramach zabezpieczenia zwrotu kaucji

Gość prezesowa607
chyba tak zrobię, że nie zapłacę czynszu, ale boje się, że może mnie wyrzucić z mieszkania... a nie chcę mu zapłacić, bo mogę stracić ponad 1000zł.. :(

Gość kalemu ukraść krowę źle
Proponuję zainteresować sprawą Urząd Skarbowy - pewnie koleś nie płaci podatku :>

Gość prezesowa607
Właśnie płaci, straszny służbista i biurokrata...

Gość do prezesowej
Nie możesz tak po prostu nie zapłacić czynszu za ostatni miesiąc. W ten sposób łamiesz umowę. Powiedz po prostu, że zgodnie z umową kaucja ci się należy, a jak jej nie dostaniesz to pójdziesz z tym do sądu. Nie wiem też, czemu wystawiłaś ogłoszenie. To nie twój problem, niech właściciel sam sobie szuka nowego lokatora.

Gość do autorki.
Jakimi latami? Przecież to ewidentna sprawa. Widzę, że wiedzę o polskim sądownictwie czerpiesz z głupawych mediów i obiegowych opinii.

może nie latami, ale nie od ręki i nie za darmo więcej nerwów i zachodu, niz warte te 1000 zł ja bym postawiła sprawę jasno - nie wypłacam panu ostatniego czynszu - nie będzie pan musiał mi wypłacać kaucji i wszystko załatwione

Gość llpp
jesli facet tak stawia sprawe, to nie plac ostatniego czynszu

tak ,tak polskie sądy są szybkie i sprawne :classic_cool: ich wyroki szczególnie w tak błahych sprawach są zawsze w 100% egzekwowane .jak można mieć o nich inną opinię :D

Gość do prezesowej
Naprawdę genialne rady dajecie. Niezapłacenie czynszu będzie złamaniem umowy najmu, dzięki czemu gość będzie zwolniony z oddania kaucji. A o czynsz nadal będzie się mógł starać. Fajnie wam dawać rady zza komputerka, ale to nie was będzie ścigał komornik.

Gość jeag
A ile płacisz za czynsz? Też 1000 zł.? Jeśli tak to rozwiązanie masz gotowe, ale jak mniej ja bym dziadowi nie popuściła. Niech zwraca. Wyzyskiwacz jeden.

niewypłacenie kaucji też będzie złamaniem warunków umowy, takim samym, jak niewpłacenie czynszu

Gość jesli nie zaplacisz
to zlamiesz warunki umowy.... i wtedy nie dosc ze nie dostaniesz kaucji to jeszcze im ten tysiac oddasz.... postrasz ich....powiedz ze Ty w umowie nie masz zapisu ze musisz znajdowac kogos na swoje miejsce tor az a dwa ze ich zglosisz do skarbowki a potem pojdziesz do sadu.... bo ja mysle ze oni nie placa podatku od wynajmowanego mieszkania...w razie czego gdybys nawet kaucji nie odzyskala bedziesz miala satysfakcje ze im sie skarbowka do tyłkow przyczepila...

Gość do prezesowej
Owszem będzie złamaniem umowy, ale nie sprawi, że stanie się nieważna. A autorka napisała, że "w umowie był punkt, że jeśli złamie warunku najmu, wówczas mają prawo zatrzymać kaucję". Czy ja dyskutuję z dziećmi? W ogóle nie zdajecie sobie sprawy z konsekwencji pewnych czynów.

Gość dobrze radzę
weź sobie prawnika, zaproś właściciela na spotkanie w mieszkaniu najmowanym, spisz protokół przekazania lokalu, oddaj klucze i poproś o zwrot kaucji, która prawnie Ci się należy. Zastrzeż, że skoro jej nie zwróci kierujesz sprawę do sądu. Powodzenia

warunki najmu to nie jest to samo, co warunki umowy

Gość do prezesowej
Jak to nie? Warunki najmu to warunki opisane w umowie najmu. Naprawdę, nie wypowiadaj się już, bo z każdym postem kompromitujesz się coraz bardziej.

warunki najmu dotyczą samego najmu, oddzielnie można traktowac warunki umowne, np. kary umowne czy inne\zwrot lub zatrzymanie kaucji podciągnęłabym pod warunki umowy a nie najmu

pozwól, że z tym, jakże mądrym, argumentem - polemizowac nie będę

Gość do prezesowej
To był oczywiście podszyw.