Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość głodna mama

czy kupujecie płatne szczepienia czy dajecie te obowiązkowe?

Polecane posty

Gość głodna mama

U nas najtańsze płatne szczepienie kosztuje 100 zł i trzeba je powtórzyć 4 razy jeżeli chce się, żeby dziecko dostało jedno ukłucie a nie trzy przy szczepieniu. Zastanawiam się, czy wykupujecie te szczepienia czy szcze4picie tylko obowiązkowymi?

przy 1 dziecku kupilam ale nie ufam jak wyzej :) przy 2 nei kupie

Gość misiaaaaaaaaaaaaaa
mój synek miał wykupione płatne szczepienie (110zł), bo żal mi było, żeby kłuli go tyle razy. Córce pewnie też wykupię...

Gość kupsie sobie emle
mniejszy koszt i zadnego bolu, niewazne czy jedo czy 3 uklucia i tak boli a przy emli dziecko nawet nie bardzo kuma ze cos mu robia

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
ja szczepię wariantem bezpłatnym 3 ukłucia, ale mój synuś mocno nie płacze, podczas robienia zastrzyku i zaraz po pozwalam mu trzymać pierś i ssać, dzięki temu nie stresuje się i nie odczuwa tak bólu ze szczepień dodatkowych wykupię mu tylko te na ospę wietrzną nie przekonują mnie te szczepionki skojarzone, w ciągu 3 lat będzie to łączny koszt ok 3500 zł, a z wykształcenia jestem farmaceutą i wiem coś na temat zagrywek marketingowych firm farmaceutycznych jak dziecko mocno się stresuje to zapytajcie pediatrę o krem Emla jest jeszcze jeden sposób: zaraz po szczepieniu podać dziecku pierś, a jak ktoś karmi sztucznie to podać słodki roztwór glukozy, to od razu niweluje stres i ból u maleństwa

Gość Tajemnicza Dama zbanowana
szczepilam obowiazkowe , jedno skojarzone , rotawirusy i pneumokoki. grypy nie. ani mlodzszemu w szkole ani malutkiemu w domu. [13 lat i 1 rok]

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
najlepiej tuż przed szczepieniem i w trakcie pozwolić dziecku ssać pierś, albo podawać miękkim zakraplaczem po troszku bardzo słodki roztwór glukozy lub sacharozy spróbujcie, u mojego maluszka to się super sprawdza, poradziła mi tak bardzo doświadczona pediatra neonatolog, stosuje ten sposób u maluszków w szpitalu podczas przykrych i bolesnych zabiegów, np. zastrzyki, pobieranie krwi, zakładanie wenflonu itp.

Gość Tajemnicza Dama zbanowana
ja jutro ide z mlodszym[1 rok] na szczepienie i bilans roczny i nie wiem jak usiedzi. moze obedzie sie bez placzu.

Gość z chasjendy
Ja pierwsze szczepilam platnymi, bo mi go zal bylo jak trzy razy by kloli, ale maly po poludniu po kazdym szczepieniu mial stan podgoraczkowy.... i przy mlodszym teraz daje normalne, bezplatne i nawet tak nie placze, nie jest marudny po szczepieniach i nie ma stanu podgoraczkowego... takze platne nie znaczy lepsze...

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
też to zauważyłam, po bezpłatnych dzieci mniej płaczą i nie gorączkują

W polsce tez jest krem Emla 5 % na recepte smarujecie nozke czy raczke zalezy gdzie szczepienie pol godz przed szczepieniem dzidzius nawet nie czuje uklucia.Polecam

Gość aaaMama
Witam mam taki problem nie wiem czy można zrezygnować ze szczepionki 5w1 a wybrać te bezpłatne jeśli dostał już trzy dawki??

Gość Edzi124
Chronmy nasze dzieci..Dla nowoczesnych i nie tylko, mam i ojcow, polecam przydatna bezpłatną aplikacje na telefon babee. Wpisuje sie dane dziecka,imie nazwisko, date urodzenia. Wybiera wariant obowiazkowy i nie obowiazkowy. I juz przypomnienia gotowe, zawsze pod reka.