Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rotosilka

Pmóżcie z matmą

Polecane posty

Gość rotosilka

Mam pytanie .Ucze córe ułamków i nie jestem pewna czy bardzo ją naginać bo wszystko jej się miesza.Czy jak wyjdzie wynik np. 6 i 6/9 to nauczyciel uzna to za dobry wynik czy koniecznie musi skrócić do 6 i 2/3 ? Koniecznie musi skracać ułamki w wyniku ? Bo jej się to totalnie miesza i nie wiem czy zmuszac ją do maksymalnego skracania . Wiecznie zostawia w wyniku np : 10 i 5/10 lub 5i 4/8

Gość młoooda
Nasza nauczycielka z pewnością ułamek by skróciła chociaż i nie skrócony jest poprawny, ale jednak...

Gość kmsdmfsmnsfd
czasami na kartkówkach jest w poleceniu zeby skrócić czy cos w tym stylu:o ale jesli nie ma to nie sądze zeby nauczyciel sie o to przyczepił :o oczywiscie jesli wyniki beda dobre;)

Gość miesza jej się bo za dużo
miesza jej się bo za dużo materiału na jeden raz jej pokazujesz. Niech najpierw załapie tak ogólnie o co come on, a później (na następny raz) tłumacz jej co dalej można zrobić z tym wynikiem. Ułamki to podstawa, naucz ją tego jak najlepiej i perfecto, bo pamiętam, że dopóki ja nie siadłam i się nie nauczyłam to miałam problemy z matmą. ułamki są jedną z najważniejszych rzeczy i bez nich ani rusz.

Gość rotosilka
chodzi do 4 klasy i szykuje się praca klasowa.Materiał jej dziele teraz ćwiczymy dodawanie i odejmowanie ale zauważyłam że jak kłade nacisk na skrócenie to zaczyna robić błędy np.wychodzi wynik 6 i 6/9 to stara się pamiętać by skrócić na końcu wynik więc skraca ułamek na 2/3 ale zapomina napisać tą 6 i z wyniku robi się lipa dlatego zastanawiam się czy jak zostawi to bez skrócenia to czy nauczyciel zaliczy

Najlepiej o to spytać nauczyciela, bo to jest indywidualna sprawa. Jeżeli chodzi o matematykę, to musi się nauczać skracać, ponieważ będzie w przyszłości na tym utykać i jak będzie miała trudniejsze zadania będzie się męczyła.

Gość rotosilka
To bedę gnebic z tym skracaniem jednak. Na pracy klasowej bedzie o wiele więcej porównywanie ułamków ,rozszerzanie .pokaz na osi liczbowej echhhh wolałabym by przez te skracanie na końcu nie spartoliła poprawnego wyniku no ale cóż musze się na tym zatrzymać i gnębić te skracanie :)